Δανεισμός, υπερκατανάλωση και αποταμίευση, διδάσκονται ορθά μέσω της χρηματοοικονομικής παιδείας
Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ βρίσκεται η Κύπρος στα επίπεδα του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού ανέφερε στο philenews podcast, ο Αντρέας Μιλιδόνης, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εξηγώντας ότι, με το να γίνει υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να διδάσκεται αυτόνομα όπως γίνεται και σε 15 ιδιωτικά σχολεία, το οφέλη για τα παιδιά θα είναι πολλά.
Μπορούν εξήγησε ο καθηγητής, να αναπτύξουν συμπεριφορές και τάσεις που θα τους βοηθήσουν σε αποφάσεις, όταν χρειαστούν τις εν λόγω γνώσεις. Θα μάθουν να διατηρούν ένα λογαριασμό έκτακτης ανάγκης, να κάνουν ένα μηνιαίο προγραμματισμό και να κάνουν αποταμίευση πριν την κατανάλωση, όπως γινόταν στο παρελθόν στα σχολεία με το ταμιευτήριο. Με τις γνώσεις, θα αποφύγουν σημείωσε, να βρεθούν εγκλωβισμένοι σε δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρώσουν.
Εκτός από γνώση τα παιδιά αποκτούν και εμπειρία σύμφωνα με τον κύριο Μιλιδώνη, καθώς καλούνται να κάνουν εξισώσεις σε πραγματικά σενάρια. Η εισαγωγή του μαθήματος στα σχολεία εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας το 2022 και αναμένεται ο προγραμματισμός της διδασκαλίας με τη συνεργασία Πανεπιστημίου Κύπρου, ΤΕΠΑΚ και Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών αναλυτών.