Γιώργος Περδίκης στον «Φ»: Aντιμετωπίσαμε μια οργανωμένη προσπάθεια διάλυσης του Κινήματος
Μιλά για συντονισμένη προσπάθεια διάλυσης του Κινήματος που έγινε την διετία 2021-2023 η οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.
ΟΓιώργος Περδίκης αναφέρεται στην πρόσφατη κρίση των Οικολόγων μετά την αποχώρηση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος και την παραίτηση από την προεδρία του Χαραλάμπου Θεοπέμπτου, λέγοντας πώς υπάρχει εντύπωση ότι η προσπάθεια διάλυσης του Κινήματος εκπηγάζει από εξωτερικούς παράγοντες. Αναφέρεται στο παράδειγμα της Ελλάδας, με τη διάσπαση του Κινήματος και τη συνεργασία ενός μέρους του με το νεοϊδρυθέν Volt. Δηλώνει παράλληλα την πεποίθηση πώς σε ένα χρόνο από σήμερα, θα κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν στο Κίνημα.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων αναφέρεται στον εκλογικό στόχο ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου, σημειώνοντας πώς ένα ποσοστό μεταξύ 3%-5% θα τον άφηνε ικανοποιημένο, αναφέροντας πώς υπό κάποιες προϋποθέσεις το 5% επιτρέπει στους Οικολόγους να ελπίζουν για έδρα.
Σε ο,τι αφορά το ψηφοδέλτιο του Κίνήματος, ο Γιώργος Περδίκης δηλώνει πώς δεν περιλαμβάνει guest-stars, οβιδιακές μεταμορφώσεις και εντυπωσιακές μεταγραφές, αλλά είναι ένα ψηφοδέλτιο, ανταγωνιστικό και ισορροπημένο, αναδεικνύοντας τη συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων και την Κίνηση Αιχμή.
– Ποιος είναι ο στόχος των ευρωεκλογών για τους Οικολόγους; Είναι εφικτό σενάριο η εκλογή ευρωβουλευτή; Και ποιο ποσοστό θα σάς άφηνε ικανοποιημένους;
– Ο στόχος είναι μια αξιοπρεπής παρουσία. Θα μας άφηνε ικανοποιημένους ένα ποσοστό μεταξύ 3%-5%. Υπό κάποιες προϋποθέσεις το 5% μάς επιτρέπει να ελπίζουμε σε εκλογή ευρωβουλευτή/τριας. Ξέρουμε ότι οι ευρωεκλογές είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση για τους Οικολόγους. Για πολλούς λόγους η απόδοση μας στις Βουλευτικές εκλογές είναι πάντα καλύτερη από τις ευρωεκλογές. Φέτος τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα γιατί διεξάγονται μαζί και οι τοπικές εκλογές. Θα παλέψουμε ενάντια στις πιθανότητες αλλά ελπίζουμε στην έκπληξη.
– Γιατί να επιλέξει κάποιος το ψηφοδέλτιο σας; Ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την πρόταση των εκλογών μέσα από τους υποψηφίους του Κινήματος;
– Υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο να προωθηθούν οι πολιτικές της δίκαιης κοινωνικά πράσινης μετάβασης. Και εξηγούμε: η Πράσινη Μετάβαση είναι δεδομένη. Αποτελεί δεσμευτική απόφαση όλων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Όμως βλέπουμε από την μια την συντηρητική και φιλελεύθερη δεξιά να θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την υπόθεση υπέρ των συμφερόντων των πολυεθνικών και των τραστ, ενώ η ανερχόμενη ακροδεξιά- με εργαλείο τον εύκολο λαϊκισμό- εκμεταλλεύεται τις λογικές αντιδράσεις των πολιτών για να κερδίσει ποσοστά. Λοιπόν, μόνο μια συνεργασία των ευαίσθητων κοινωνικά πολιτικών με τις οικολογικές δυνάμεις μπορεί να δώσει τη λύση, να προστατεύσει δηλαδή το βιοτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίσει την κλιματική και οικολογική κρίση που απειλούν με εξαφάνιση τους ανθρώπους από τη Γη. Το ψηφοδέλτιο μας εκφράζει αυτή την Πράσινη Κοινωνική Συνεργασία. Εμείς ξέρουμε και μπορούμε, να κάνουμε την αναπόφευκτη πράσινη μετάβαση, κοινωνικά δίκαιη και ανθρώπινη. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον των κυπρίων ψηφοφόρων να συμβάλει και η μικρή Κύπρος σε αυτό τον αγώνα, με την εκλογή ευρωβουλευτή/τριας από το ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών.
– Η συνεργασία με την «Ένωση Κυπρίων» και την Κίνηση «ΑΙΧΜΗ» του Δημήτρη Παπαδάκη πώς προέκυψε και σε ποιο πλαίσιο έγινε;
– Το πλαίσιο των συνεργασιών που εκφράζονται στο Ευρωψηφοδέλτιο μας περιγράφεται πιο πριν. Σήμερα, όσο ποτέ, χρειαζόμαστε μια πράσινη, κυπριακή φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή πολιτική για πράσινη μετάβαση πρέπει να έχει κοινωνικό και φιλολαϊκό πρόσημο, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας μέλους και κάθε λαού. Μόνο εμείς ξέρουμε και μπορούμε να το διεκδικήσουμε.
Παράλληλα, στεκόμαστε με τόλμη απέναντι στο κύμα της ακροδεξιάς που σαρώνει την Ευρώπη. Τα προβλήματα δεν λύνονται με το μίσος, τα ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με τον φανατισμό.
Λοιπόν, από την «Ένωση Κυπρίων»- που είναι μια ομάδα από νεαρούς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που τους εμπνέει το κοινό όραμα μιας ελεύθερης και ενωμένης πατρίδας- έχουμε τον πρόεδρο της κίνησης, τον κ. Οζ Καραχάν, από τους στενούς συνεργάτες του Σενέρ Λεβέντ.
Από την Κίνηση «ΑΙΧΜΗ» του Δημήτρη Παπαδάκη έχουμε τον Πέτρο Χριστοδούλου, για πολλά χρόνια δήμαρχο και δημαρχεύων στην πόλη της Λάρνακας.
Από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών συμμετέχουν ο αναπληρωτής πρόεδρος Άλκης Παπής (εξ Αμμοχώστου, κάτοικος Λεμεσού), η αντιπρόεδρος Μαρία Κολά από την Λευκωσία μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας, ο βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης από την Λεμεσό, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και η θεατρικός συγγραφέας/σεναριογράφος Βάσω Πελεγκάρη η οποία εκπροσωπεί στην Πολιτική Επιτροπή την Πορεία Αλλαγής (συνεργαζόμενη ομάδα από δανειολήπτες και κουρεμένους καταθέτες).
Πρόκειται δηλαδή για ένα ψηφοδέλτιο με σωστή γεωγραφική κατανομή, με ηλικιακή διαστρωμάτωση, κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο, αξιοπρεπή παρουσία του γυναικείου φύλου και συνεκτική πολιτική πολυμορφία. Δεν περιλαμβάνει guest-stars, οβιδιακές μεταμορφώσεις και εντυπωσιακές μεταγραφές. Δεν είναι τυχαίο που ο εκλογικός αναλυτής Νάσιος Ορεινός χαρακτήρισε ως «ανταγωνιστικό» αυτό το ψηφοδέλτιο.
– Ποια είναι τα κύρια μηνύματα του Κινήματος σε αυτή την προεκλογική;
– Λόγω της εύλογης- και ελπίζω κατανοητής- καθυστέρησης να μπούμε στον προεκλογικό δεν καταλήξαμε ακόμα στα συνθήματα. Όμως υπάρχει το πλαίσιο όπως περιγράφηκε ήδη πιο πάνω δηλαδή η πράσινη μετάβαση με ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσημο.
– Τι αλλαγές έφερε το πρόσφατο πολιτικό συνέδριο του Κινήματος;
Οι πολιτικές μας θέσεις έχουν αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί ώστε να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των Κυπρίων Ευρωπαίων πολιτών.
– Το συνέδριο προέκυψε μετά και από την πρόσφατη αναταραχή στο Κίνημα. Παραίτηση Θεοπέμπτου από την προεδρία, αποχώρηση Ατταλίδου από την κοινοβουλευτική ομάδα. Τι άφησε πίσω της αυτή η κρίση και πώς είναι σήμερα τα πράγματα;
– Το πολιτικό συνέδριο είχε αποφασιστεί επί προεδρίας Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και πριν αποχωρήσει η κ. Ατταλίδου. Μάλιστα η κ. Ατταλίδου επέμενε πολύ στην σύγκληση άρον-άρον καταστατικού και πολιτικού συνεδρίου αμέσως μετά την εκλογή της το 2021. Και τα δύο συνέδρια έγιναν (Νιόβρη/ Μάρτη) με πρωτοφανή συμμετοχή μελών. Η αλήθεια είναι ότι λόγω των συνεδρίων υπήρξε καθυστέρηση στην προεκλογική μας προετοιμασία αλλά βλέπουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα, δηλαδή τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές. Έτσι έχουν τα πράγματα σήμερα.
– Το γεγονός ότι το Κίνημα δεν κατάφερε να γυρίσει σελίδα μετά την αποχώρηση σας από την προεδρία σας προβληματίζει; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα όταν ολοκληρωθεί η θητεία σας;
– Το Κίνημα κατάφερε να γυρίσει σελίδα μετά την αποχώρηση μου από την προεδρία τον Ιούνιο 2020. Πέτυχε εκλογή τριών βουλευτών στις εκλογές του 2021, απέκτησε για πρώτη φορά πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος, αύξησε τα μέλη του και την κοινωνική επιρροή του. Είναι άδικο να λέγεται ότι δεν γύρισε σελίδα. Δυστυχώς κάποιες ατυχείς καταστάσεις οδήγησαν το Κίνημα σε περιπέτειες από τον Οκτώβρη του 2021 μέχρι και πρόσφατα.
Εγώ πιστεύω ότι αυτό το διάστημα (2021-2023) στην πραγματικότητα καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε μια συντονισμένη προσπάθεια διάλυσης του Κινήματος. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει έντονη η εντύπωση ότι αυτή η προσπάθεια εκπηγάζει ή ενισχύεται από εξωτερικούς παράγοντες. Πρέπει να θυμάστε πόσο κυνηγήθηκε και πολεμήθηκε το Κίνημα Οικολόγων από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας. Έφτασαν στο σημείο το 2015 (μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες που χρονολογούνται από το 2003 κιόλας) να αλλάξουν το όριο εισδοχής στη Βουλή για να εξαφανίσουν την φωνή των Οικολόγων.
Στην τελευταία περίπτωση κάποιοι επιχείρησαν να επαναλάβουν το παράδειγμα του «Πράσινου-Μωβ» της Ελλάδας, όπου αφού διασπάστηκε το Κόμμα των Πρασίνων, ένα μέρος του συνεργάστηκε εκλογικά με το νεοϊδρυθέν κόμμα Volt. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν μια παταγώδης εκλογική αποτυχία και για τους δύο.
Αποδείχθηκε ότι το Κίνημα είχε αντοχές. Άντεξε στην επίθεση. Έμεινε ενωμένο παρά τις απώλειες. Και προχωρά στην επόμενη μέρα. Αυτό δεν είναι λίγο. Αλλά όπως συμβαίνει σε όλες τις μάχες, ακόμα και σε αυτές που έχουν νικηφόρο έκβαση-υπάρχουν απώλειες. Η αλήθεια είναι ότι πληγώθηκε η ενότητα και η συνοχή του. Και συνακόλουθα διαβρώθηκε και η δημόσια εικόνα του Κινήματος. Είμαι βέβαιος ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα υπάρξει πλήρης επούλωση των πληγών για να προχωρήσει το Κίνημα στην επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου.
– Γιατί θεωρείτε όλα αυτά τα χρόνια, το Κίνημα δεν κατάφερε να διευρύνει την εκλογική του δύναμη;
– Μα το Κίνημα έχει διευρύνει την εκλογική του δύναμη. Ξεκίνησε το 1996 με 1%, το 2016 άγγιξε το 5% και κρατήθηκε το 2021 στο 4.45%. Οι αριθμοί μιλούν για σημαντική άνοδο από 1996 μέχρι σήμερα. Στην ίδια περίοδο μια δωδεκάδα πολιτικά κόμματα γεννήθηκαν, έζησαν λίγο ή πολύ διάστημα, έδωσαν ότι είχαν να δώσουν και τώρα είναι στο κατάλογο των διαγραμμένων κομμάτων. Εξαφανίστηκαν. Κατά την άποψη μου το σημαντικό είναι την πολιτική δύναμη που σου δίνουν οι ψηφοφόροι να την αξιοποιείς για το καλό του τόπου και του λαού. Εμείς αυτό κάναμε και κάνουμε διαχρονικά και καθημερινά. Κάθε ψήφος στους Οικολόγους είναι ένα δέντρο, είναι μια ελπίδα, είναι μια βοήθεια. Για τον κάθε πολίτη, για την Κύπρο μας.
– Την δυναμική που καταγράφει η ακροδεξιά, πώς την εξηγείτε;
-Έχουν γραφτεί πολλά για το θέμα. Δεν θα προσφέρει σε τίποτα ακόμα μια γνώμη. Αντίθετα αν θέλουμε να σταματήσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του εθνικισμού που τόσα δεινά έφερε στην πατρίδα μας (προδοσία, πραξικόπημα, εισβολή) και στην ανθρωπότητα, οφείλουμε οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να αφήσουμε τα εύκολα συνθήματα και να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Βασικό όπλο της ακροδεξιάς είναι ο λαϊκισμός. Εργαλειοποιεί την αντίδραση των ανθρώπων σε διάφορά θέματα (κυπριακό, προσφυγικό, πράσινη μετάβαση, διαφθορά κλπ) και ανεύθυνα εκμεταλλεύεται την αποτυχία των δημοκρατικών δυνάμεων να τα διαχειριστούν. Προσωπικά πιστεύω ότι -όπως συνέβη και στην περίοδο πριν από την έκρηξη του B’ Παγκοσμίου Πολέμου- η δυναμική της ακροδεξιάς θα αντιμετωπιστεί τελικά και θα περάσει ξανά στο περιθώριο. Ελπίζω μόνο αυτή τη φορά το τίμημα που θα πληρώσει η ανθρωπότητα (και κατ’ αναλογία ο τόπος μας) να μην είναι τόσο βαρύ.
Διαχωρισμός Εκκλησίαςκαι πολιτικής
– Αντιδράσατε έντονα ως κίνημα στο θέμα της παρουσίας του προέδρου του ΕΛΑΜ στην Μητρόπολη Ταμασού. Γιατί;
– Γιατί πιστεύω ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να εμπλέκονται στα διοικητικά της Εκκλησίας, όπως η Εκκλησία δεν πρέπει να εμπλέκεται στα θέματα των κομμάτων. Πιστεύω στον διαχωρισμό Εκκλησίας και πολιτικής. Σε αυτό το θέμα ξέρω ότι πολιτικοί από τα άλλα κόμματα έχουν άλλες απόψεις. Για αυτό τους είδαμε να εμπλέκονται στις πρόσφατες αρχιεπισκοπικές εκλογές. Και ο κ. Χρίστου, έχει προφανώς άλλες απόψεις από τις δικές μου. Για αυτό τώρα φαίνεται να έχει μπλέξει σε μια ιστορία με πολλές σκοτεινές πτυχές, με κουκουλοφόρους, χρηματοκιβώτια, μυστικούς αστυνομικούς κλπ κλπ
H Kυβέρνηση Χριστοδουλίδη διέψευσε τις προσδοκίες όσων των υποστήριξαν
– Την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, πώς την αξιολογείτε; Κάποια στιγμή είχατε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των Οικολόγων σε αυτή. Σωστά;
– Οι Οικολόγοι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση αρκεί να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία σε ορισμένα βασικά θέματα πολιτικής. Τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.
Αντίθετα είμαστε σε καθημερινή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στο θέμα του Ακάμα και γενικά στο ζήτημα της προστασίας της φύσης και των οικοτόπων του δικτύου Νατουρα 2000 (πχ Παττίχειο Πάρκο Λάρνακα), ως επίσης διαφωνούμε στις πολιτικές της κυβέρνησης για το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην διαχείριση των αποβλήτων, «πράσινη» φορολογία κοκ.
Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει διαψεύσει τις προσδοκίες όσων την υποστήριξαν. Ως Κίνημα είχαμε σωστά αξιολογήσει την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη ως ανεπαρκή σε σχέση με τα δικά μας πρότυπα. Γι’ αυτό και δεν την υποστηρίξαμε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Δεν μηδενίζω το έργο που έγινε. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αυτό είναι αξιόλογο. Σοβαρά ζητήματα έχουν αντιμετωπιστεί με ικανοποιητικό τρόπο. Όμως η κακή διαχείριση μικρότερης σημασίας ζητημάτων σε συνδυασμό με την αντιπολίτευση που δέχεται από τα δύο μεγάλα κόμματα, την αδυναμία των κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση να υπερασπιστούν το έργο της κλπ έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση καθολικής αποτυχίας. Έχει χρόνο να αλλάξει αυτή την εικόνα, αν κάνει τις σωστές διορθωτικές ενέργειες.
– Τον διορισμό της κ. Θεοδοσίου στην θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος πώς τον εισπράξατε;
– Η κα Θεοδοσίου είναι μια εξαιρετική επιστήμονας και πιστεύω ήδη κάνει την διαφορά αφού μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε το γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος να τοποθετείται δημόσια (πχ Βουλή) υπερ των θέσεων του περιβαλλοντικού κινήματος και να εμπλέκεται δυναμικά στην στήριξη των δράσεων του. Αλλά για εμάς αυτό δεν είναι αρκετό. Ο θεσμός του Επιτρόπου Περιβάλλοντος ήταν ένα θετικό βήμα πριν από 15 χρόνια. Σήμερα η κρισιμότητα των θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική κρίση επιβάλλουν την υιοθέτηση πιο αποφασιστικών εργαλείων.
Και βεβαίως παραμένει το αρνητικό πρόσημο στον αυθαίρετο τρόπο που έγινε αυτός ο διορισμός από τον κ. Χριστοδουλίδη
– Από την παρουσία της κ. Ογλκίν τι αναμένεται ως Κίνημα; Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα;
– Για την κ. Ογλκίν δεν έχω να πω πολλά αφού ακόμα δεν είχαμε την τιμή να την συναντήσουμε και ούτε φαίνεται στον ορίζοντα μια τέτοια προοπτική. Αναμένουμε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο, να ενημερωθούμε και μετά θα σας πούμε την άποψη μας. Πάντως από την στιγμή που τα ΗΕ δεν καταδικάζουν την σαφή απομάκρυνση της Τουρκικής πλευράς από τα ίδια τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ και ανέχονται να τίθεται θέμα δύο κρατών, μόνο να ανησυχούμε δικαιούμαστε. Τίποτε περισσότερο.