Thursday, December 19, 2024
Home » Για συνεργασία στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής καλεί η Κυριακίδου

Για συνεργασία στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής καλεί η Κυριακίδου

0 comments

Να εφιστούμε την προσοχή στην επείγουσα απειλή της μικροβιακής αντοχής τόνισε σε μήνυμά της με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά η Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εφιστούμε την προσοχή στην επείγουσα απειλή της μικροβιακής αντοχής», τόνισε η Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, σε μήνυμά της με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου).

Η θεματική της φετινής χρονιάς («Η μικροβιακή αντοχή είναι αόρατη, εγώ δεν είμαι») υπογραμμίζει, σημείωσε η Επίτροπος, «την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση του σοβαρού ανθρώπινου κόστους» που έχει η μικροβιακή αντοχή «για τους ασθενείς, τις οικογένειες και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η μικροβιακή αντοχή (ΜΑ) «αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές της εποχής μας για την υγεία, με απαράδεκτα υψηλό ανθρώπινο κόστος» καθώς ευθύνεται για περίπου 35.000 θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ και την ΕΟΧ, ενώ αν δεν υπάρξει επείγουσα ανάληψη μέτρων «θα μπορούσε να προκαλέσει σχεδόν 40 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως έως το 2050».

Το οικονομικό κόστος της ΜΑ, συνέχισε, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ στο παγκόσμιο ετήσιο ΑΕΠ μέχρι το 2050» αν δεν υπάρξει επιτάχυνση των προσπαθειών.

Σε σχέση με τα βήματα που αναλαμβάνει η ΕΕ, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως πέρσι η Κομισιόν έθεσε σαφείς στόχους για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να μειώσουν την ΜΑ μέχρι το 2030, ενώ το πρόγραμμα EU4Health στηρίζει οικονομικά τα κράτη μέλη για την εφαρμογή πολιτικών καταπολέμησης της.

«Αυξήσαμε τη στήριξή μας στην έρευνα για την αντιμετώπιση της ΜΑ και στο πλαίσιο της φαρμακευτικής μεταρρύθμισης προτείναμε κίνητρα για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης νέων αναγκαίων αντιβιοτικών» τόνισε.

Η Επίτροπος επεσήμανε πως η ΕΕ ηγείται των προσπαθειών διεθνώς ώστε να υπάρξει δέσμευση σε επίπεδο ΟΗΕ για μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τη ΜΑ κατά 10% έως το 2030. «Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την πολιτική βούληση και τη δυναμική που είδαμε στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μόνο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας και δέσμευσης μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, και η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της» τόνισε.

Επεσήμανε πως στο πλαίσιο της πολιτικής One Health η ΕΕ «θέτει αυστηρά όρια για τα αντιβιοτικά στη γεωργία και την διατροφική αλυσίδα, στηρίζει την καινοτομία στην κτηνιατρική και στηρίζει νέους τρόπους παρακολούθησης των υπολειμμάτων αντιβιοτικών στο περιβάλλον μας».

Η καταπολέμηση της ΜΑ, συνέχισε, είναι μια προσπάθεια στην οποία ο κάθε ένας έχει ρόλο, μεταξύ άλλων μέσω της «υπεύθυνης χρήσης -για εμάς και τα παιδιά μας- των αντιβιοτικών, καθώς και βασικά μέτρα υγιεινής και πρόληψης λοιμώξεων».

«Ας συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε όλους τους τομείς και τις χώρες, για να διατηρήσουμε την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών για τις μελλοντικές γενιές, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία των πολιτών παγκοσμίως» υπογράμμισε η Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00