Saturday, November 23, 2024
Home » Γιάννης Κωνσταντινίδης: Σε όλα τα σενάρια ευαισθησίας του Π.Ο.Ε., το ΓεΣΥ παραμένει βιώσιμο

Γιάννης Κωνσταντινίδης: Σε όλα τα σενάρια ευαισθησίας του Π.Ο.Ε., το ΓεΣΥ παραμένει βιώσιμο

0 comments

Γιάννης Κωνσταντινίδης: Σε όλα τα σενάρια ευαισθησίας του Π.Ο.Ε., το ΓεΣΥ παραμένει βιώσιμο

Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον διορισμό του εγκεκριμένου λογιστή ελεγκτή Γιάννη Κωνσταντινίδη στο ΔΣ του ΟΑΥ, ένα από τους πλέον ευαίσθητους και σημαντικούς για την κοινωνία των πολιτών οργανισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα.

Μιλώντας στον «Φ» για την παρουσία του στον οργανισμό, μετά από αντίστοιχες θητείες στα Συμβούλια της ΑΗΚ και της CYTA, ο κ. Κωνσταντινίδης κάνει λόγο για ένα νευραλγικό φορέα, ενώ τονίζει ότι παρά το μέγεθος του οργανισμού και το εύρος των αλλαγών που επέφερε το ΓεΣΥ στην Κύπρο, το σύστημα είναι βιώσιμο σε κάθε σενάριο που τίθεται ενώπιον των αρμοδίων.

Έχουν γίνει ήδη αρκετά αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα, επισημαίνει το μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ. Η οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ είναι εξαιρετικά σημαντική και αναγκαία. Ο νόμος του ΓεΣΥ προβλέπει ότι το Σύστημα σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει βιώσιμο, δηλαδή οι δαπάνες του να μην ξεπερνούν τα έσοδα του. Με δεδομένο ότι οι ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας αυξάνονται συνεχώς λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, των νέων καινοτόμων θεραπειών, καθώς και των αυξημένων απαιτήσεων από τους πολίτες, το διακύβευμα της οικονομικής βιωσιμότητας του Συστήματος είναι μεγάλο. Επιθυμούμε από τη μια το ΓεΣΥ να ικανοποιεί αποτελεσματικά τις ανάγκες του πληθυσμού αλλά την ίδια ώρα το ταμείο να παραμένει βιώσιμο. Γι’ αυτό η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής.

Τα σημερινά δεδομένα βέβαια μας καθησυχάζουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Μόλις πριν από ένα μήνα ως Διοικητικό Συμβούλιο μας έχουν παρουσιαστεί τα αποτελέσματα της νέας αναλογιστικής μελέτης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. Σε όλα τα σενάρια ευαισθησίας, ακόμη και στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, το ΓεΣΥ παραμένει βιώσιμο τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, περίοδο για την οποία ασχολήθηκε η μελέτη. Επίσης τα ταμειακά διαθέσιμα του Συστήματος τα οποία σήμερα ανέρχονται στο μισό δισεκατομμύριο αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Βέβαια σημειώνω ότι όλα αυτά είναι προβλέψεις στη βάση των υποθέσεων που γίνονται για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα. Όπως γνωρίζετε τα πράγματα πολλές φορές δεν εξελίσσονται όπως αρχικά έχουν προβλεφθεί. Ένας πόλεμος, μια πανδημία ή κάτι άλλο μπορούν να ανατρέψουν τις σημερινές προβλέψεις.Οπότε οφείλουμε να παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και ανάλογα να προβαίνουμε στις σχετικές διορθωτικές ή άλλες προσαρμογές ώστε το Σύστημα να διατηρηθεί οικονομικά βιώσιμο. Οπότε υπάρχει ικανοποίηση, όμως απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση.

Αναφερόμενος στην εικόνα που πολλές φορές βγαίνει προς τα έξω ως προς τα επίπεδα συνεργασίας ΟΑΥ και ΟΚΥΠΥ, δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και διαφόρων επαγγελματικών κλάδων του τομέα της υγείας, ο κ. Κωνσταντινίδης παρατηρεί ότι το τελευταίο διάστημα καταβλήθηκε συντονισμένη προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις και οι όποιες διαφωνίες.

Και πρέπει να σας πω ότι αυτή η προσπάθεια απέδωσε καρπούς αφού έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο οργανισμών σε θέματα που προκαλούσαν τριβή, όπως οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, οι αμοιβές για τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και οι αμοιβές των ασθενοφόρων, αποκαλύπτει. Επίσηςο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ως κέντρο αναφοράς και το επιβράβευσε.

Οφείλω επιπλέον να αναφέρω ότι παρά τις όποιες δημόσιες κατά καιρούς τοποθετήσεις, το κλίμα και η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Είναι φυσιολογικό να προκύπτουν διαφωνίες αφού ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) είναι αγοραστής υπηρεσιών, οπότε προσπαθεί να εξασφαλίσει ποιοτικές υπηρεσίες στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ενώ ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) είναι πωλητής υπηρεσιών, οπότε προσπαθεί να «πωλήσει» τις υπηρεσίες του στο ΓΕΣΥ στην καλύτερη δυνατή τιμή ώστε να παραμένει οικονομικά βιώσιμος. Συνεπώς δεν είναι παράξενο να προκύπτουν διαφωνίες κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων. Αντίθετα οι διαφωνίες είναι και μια ένδειξη ότι παρόλο που και οι δύο οργανισμοί είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, λειτουργούν αυτόνομα προς διασφάλιση των συμφερόντων και επίτευξη των στόχων τους, όπως αυτοί καθορίστηκαν στους σχετικούς νόμους.

Πρέπει να αναφέρω ότι ως Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ έχουμε έγνοια και θέλουμε ένα υγιή και οικονομικά βιώσιμο ΟΚΥΠΥ, τονίζει το μέλος του Οργανισμού. Όμως από την άλληο ΟΑΥ δεν μπορεί να επιδοτεί οποιοδήποτε νοσηλευτήριο και οφείλουμε να τηρούμε ίσες αποστάσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Γι’ αυτό θέλουμε να επιβραβεύουμε τον ΟΚΥΠΥ για την πρόσθετη αξία που παρέχει στο ΓεΣΥ ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι ένας δημόσιος οργανισμός. Μας χαροποιεί ότι αυτή την αρχή ασπάζεται και η διοίκηση του ΟΚΥΠΥ, εξ’ ου και τελικά επήλθε η συμφωνία στα εν λόγω καυτά θέματα.

Έχοντας διατελέσει τα προηγούμενα χρόνια μέλος εξίσου κομβικών οργανισμών για την λειτουργία της κυπριακής δημόσιας ζωής και οικονομίας, όπως η ΑΗΚ και η CYTA, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης προχωρεί σε μια αποτίμηση των δεδομένων που επικρατούν σε φορείς τέτοιας σημασίας και μεγέθους για την καθημερινότητα των πολιτών.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο ΟΑΥ σχετίζεται με το πιο σημαντικό αγαθό για τον άνθρωπο αυτό της υγείας και ότι το ΓΕΣΥ έχει εισαχθεί στην Κύπρο τα τελευταία 4,5 χρόνια γίνεται αντιληπτό ότι οι προκλήσεις και τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως ΔΣ του Οργανισμού είναι πολύ πιο σύνθετα και δύσκολα, παρατηρεί:

« Σε προσωπικό επίπεδο η αγάπη μου για προσφορά στα κοινά ανέκαθεν μου έδιναν δύναμη έτσι ώστε μέσα από σκληρή δουλειά να προσφέρω τον καλύτερο εαυτό μου για την επιτυχία του κάθε Οργανισμού που υπηρετώ και αυτό ακριβώς πράττω και στον ΟΑΥ.

Θεωρώ ότι η μείωση των καταχρήσεων και η καλλιέργεια κουλτούρας τόσο των δικαιούχων όσο και των παροχών σε συνδυασμό με κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις για διόρθωση στρεβλώσεων αλλά και η ολοένα καλύτερη οργάνωση και ευελιξία του ΟΑΥ, θα συντελέσουν τα μέγιστα ώστε να το σύστημα να γίνει ακόμα πιο αποδοτικό και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας στην Κύπρο. Το ΔΣ εστιάζει συνεχώς στην επιτυχή αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More