Friday, November 22, 2024
Home » Αϋπνία: Ξαναβρείτε τον χαμένο σας ύπνο χωρίς χάπια – Η τεχνική που δίνει λύση

Αϋπνία: Ξαναβρείτε τον χαμένο σας ύπνο χωρίς χάπια – Η τεχνική που δίνει λύση

0 comments

Αϋπνία: Ξαναβρείτε τον χαμένο σας ύπνο χωρίς χάπια – Η τεχνική που δίνει λύση

Από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που μας οδηγούν στην αγκαλιά του Μορφέα μέχρι φυσικές λύσεις, όπως το τσάι με χαμομήλι ή ένα ζεστό μπάνιο, οι πρακτικές για να κοιμηθούμε ευκολότερα είναι πολλές. Δεν είναι όμως πάντα το ίδιο αποτελεσματικές. Επομένως, υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να ξαναβρούμε τον χαμένο μας ύπνο;

Σύμφωνα με τον Δρ Alexander Sweetman του Πανεπιστημίου Flinders, μια εναλλακτική πρακτική θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και συγκεκριμένα η χρήση της αυτοκαθοδηγούμενης ψηφιακής συμπεριφορικής θεραπείας. Παρά την πληθώρα στοιχείων που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας για την αϋπνία, η πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία πρώτης γραμμής είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω της έλλειψης ψυχολόγων εκπαιδευμένων στη συγκεκριμένη μέθοδο.

Ένα «παράθυρο» στη λύση της αϋπνίας

Με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση από τα υπναγωγά χάπια, οι ειδικοί ύπνου του Πανεπιστημίου Flinders και του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας σχεδίασαν και δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα ενός αυτο-οδηγούμενου ψηφιακού προγράμματος που ονομάζεται «Bedtime Window» για τη θεραπεία της αϋπνίας. «Δοκιμάζοντας αυτό το μοντέλο γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας για την αϋπνία σε άτομα με συμπτώματα αϋπνίας σε όλη την Αυστραλία και διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ εύκολο στη χρήση, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, τη λειτουργικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και την ψυχική υγεία» διευκρινίζει ο Δρ Alexander Sweetman, επικεφαλής της τελευταίας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Sleep.

«Βλέποντας αυτά τα πλεονεκτήματα, επιθυμούμε να δούμε περισσότερους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία, επειδή μπορεί να μειώσει την ανάγκη για φαρμακευτικές αγωγές ή άλλες παρεμβάσεις που ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματικές για τις διαταραχές ύπνου» συμπληρώνει ο Δρ Sweetman.

Η αϋπνία και η υπνική άπνοια είναι οι δύο πιο διαδεδομένες διαταραχές του ύπνου και συχνά συνυπάρχουν, με τα περισσότερα άτομα με αϋπνία να παραμένουν αδιάγνωστα και χωρίς θεραπεία, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Σε συνδυασμό, όμως, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις: «Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με αϋπνία και υπνική άπνοια εμφανίζουν 50-70% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε διάστημα 10-20 ετών παρακολούθησης, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πάσχουν από καμία από τις δύο παθήσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε μια αποτελεσματική, τεκμηριωμένη προσέγγιση διαχείρισης» συμπληρώνει ο Δρ Sweetman.

Στοχεύοντας σε αυτούς τους ασθενείς, οι ειδικοί διέθεσαν το αυτοκαθοδηγούμενο διαδραστικό ψηφιακό πρόγραμμα γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας για την αϋπνία σε 62 ενήλικες με συμπτώματα αϋπνίας για μια περίοδο 18 μηνών. Στο τέλος, ανέφεραν σημαντική και διαρκή βελτίωση των συμπτωμάτων αϋπνίας και των συναφών συμπτωμάτων ψυχικής υγείας.

«Το πρόγραμμα “Bedtime Window” είναι σχεδιασμένο για άτομα που αντιμετωπίζουν αϋπνίες μόνο ή και σε συνδυασμό με την υπνική άπνοια. Κάθε εβδομαδιαία συνεδρία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά και περιλαμβάνει σύντομα βίντεο, εικόνες και πληροφορίες που βασίζονται σε κείμενο. Στα περιεχόμενα της θεραπείας περιλαμβάνονται ψυχοεκπαίδευση, θεραπεία ελέγχου ερεθισμάτων, θεραπεία περιορισμού του ύπνου, θεραπεία χαλάρωσης, γνωστική θεραπεία και πληροφορίες για την υγιεινή του ύπνου. Οι αλγόριθμοι αξιολογούν συνεχώς τα συμπτώματα υπνηλίας και εγρήγορσης και παρέχει εξατομικευμένες και διαδραστικές συστάσεις για τη θεραπεία της αϋπνίας χωρίς επιδείνωση των επιπέδων ημερήσιας υπνηλίας» συμπληρώνει ο Δρ Sweetman.

ygeiamou.gr

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More