Monday, December 23, 2024
Home » Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεράστιο αρχαίο ψηφιδωτό 600 τ.μ. με ένα μυστηριώδες ελληνικό όνομα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεράστιο αρχαίο ψηφιδωτό 600 τ.μ. με ένα μυστηριώδες ελληνικό όνομα

0 comments

 

Η κατασκευή με το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δαπέδου στην Καππαδοκία και την περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Örenşehir της περιοχής İncesu της Καισαρείας, που βρίσκεται στο κέντρο της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που συνεχίστηκαν και φέτος, νέα ψηφιδωτά αποκαλύφθηκαν στη βίλα, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται υπό τη διεύθυνση του Dr Can Erpek, από το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Nevşehir Hacı Bektaş Veli.

Ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Kayseri, Şükrü Dursun, δήλωσε ότι η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ότι κάθε χρόνο αποκαλύπτεται όλο και μεγαλύτερη επιφάνεια. «Η αρχική εκτίμηση του χώρου όπου βρίσκεται το ψηφιδωτό ήταν 300 τετραγωνικά μέτρα και πλέον έχει φτάσει στα 600 τετραγωνικά μέτρα».

Οι ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Μητροπολιτικού Δήμου Kayseri, συνεχίστηκαν σε μια έκταση περίπου 4 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το μέρος χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν και ίχνη που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα και μετά. Η ποιοτική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στα ψηφιδωτά δαπέδου υποδηλώνει ότι αυτό το μέρος ήταν μια πολύ σημαντική βίλα στην τότε εποχή» ανέφερε ο Dursun.

Photo: Sercan Küçükşahin, ANADOLU Agency

«Στον χώρο που προσδιορίστηκε ως αίθουσα δεξιώσεων, βρέθηκε μια λατινική επιγραφή. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν και ελληνικές επιγραφές. Υπάρχουν κυρίως γεωμετρικά διακοσμημένα ψηφιδωτά», τόνισε. Οι ανασκαφές έφτασαν στο τέλος τους για φέτος, ωστόσο αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο έτος.

Ο υπεύθυνος του έργου της ανασκαφής Can Erpek δήλωσε ότι το οικοδόμημα συνέχισε να χρησιμοποιείται κατά τη βυζαντινή περίοδο και μετά την άφιξη των Τούρκων στην Ανατολία.

Η βίλα με τα 33 δωμάτια

«Αυτό το μέρος έχει περίπου 33 δωμάτια, απλωμένα σε μια πολύ μεγάλη περιοχή και είναι μια κατοικία υψηλού επιπέδου. Δεν έχουμε ακόμa εξερευνήσει την κατοικία αυτή, μέχρι τα άκρα της. Διαθέτει ψηφιδωτά δαπέδου υψηλής αξίας. Στην περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας, που περιλαμβάνει την περιοχή της Καππαδοκίας, δεν έχουμε δει τόσο μεγάλη κατοικία με ψηφιδωτά στο δάπεδο. Στην Καππαδοκία, κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, γνωρίζουμε γενικά για αυτοκρατορικές ιδιοκτησίες. Εδώ, συναντάμε το όνομα «Υάκινθος» στις επιγραφές. Θεωρούμε ότι αυτό το όνομα ανήκει σε κάποιον διαχειριστή. Όταν τα δεδομένα γίνουν πιο ξεκάθαρα, θα μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη σιγουριά ότι ήταν η κατοικία μιας σημαντικής προσωπικότητας που εργαζόταν για την αυτοκρατορική περιουσία».

 
Photo: Sercan Küçükşahin, ANADOLU Agency

Ο μητροπολιτικός δήμαρχος Memduh Büyükkılıç είπε ότι η Καισάρεια μοιάζει υπαίθριο μουσείο, σημειώνοντας ότι υπήρξαν 6 αρχαιολογικές ανασκαφές σε διάφορα σημεία της πόλης.

Το χρονικό των ανασκαφών για τα ψηφιδωτά

Τα ψηφιδωτά ήρθαν στο φως για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών αποκατάστασης το 2010. Ύστερα από δύο ανασκαφές (2010 και 2012) που αποκάλυψαν μερικώς τις ψηφιδωτές επιγραφές, κάποια νομικά ζητήματα ανάγκασαν την αναστολή των αρχαιολογικών εργασιών. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν ξανά το 2020 και μέχρι το τέλος του 2021, είχαν αποκαλυφθεί περισσότερα από 10 δωμάτια με περίπου 300 τ.μ. συνεχόμενων ψηφιδωτών δαπέδων που ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Οι ανασκαφές αυτής της χρονιάς οδήγησαν στον διπλασιασμό της επιφάνειας του μωσαϊκού που πλέον φτάνει περίπου τα 600 τετραγωνικά μέτρα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει ανασκαφές σε περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα στο συγκεκριμένο μέρος.

Ψηφιδωτά που μοιάζουν με χαλί

Η λαμπερή κεντρική αίθουσα υποδοχής της κατασκευής και τα γύρω δωμάτια κοσμούνται με εντυπωσιακά ψηφιδωτά δαπέδου που φέρουν γεωμετρικά σχέδια τα οποία δημιουργούν ένα εφέ που μοιάζει με χαλί, από τοίχο σε τοίχο.  Στην κύρια αίθουσα, μια ασπίδα από τρίγωνα, που σε παλαιότερα ψηφιδωτά περιέβαλαν συχνά απεικόνιση της Μέδουσας, «αγκαλιάζει» μια λατινική επιγραφή που εξυμνεί το ίδιο το κτίριο.

Η λατινική επιγραφή

Η λατινική επιγραφή γράφει μεταξύ άλλων ότι [Το κτίριο ανεγέρθηκε] υπό τη διεύθυνση του κόμη Υάκινθου.  Ο κόμης ήταν ένας τίτλος που απένειμαν σε αξιωματούχους της αυτοκρατορικής αυλής. Τίποτα όμως δεν είναι γνωστό για αξιωματούχο με το όνομα Υάκινθος που καταγράφεται σε αυτή την επιγραφή.

Η ελληνική επιγραφή

Μια άλλη, πολύ πιο σύντομη επιγραφή σε ένα μικρότερο παρακείμενο δωμάτιο με τοίχους είναι στα ελληνικά και γράφει: «Αν είσαι υγιής, μπες». Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται είτε στη σωματική υγεία, είτε, εάν το κτίριο είχε θρησκευτικό σκοπό, θα μπορούσε να είναι προϋπόθεση ότι όλοι όσοι επιτρεπόταν να εισέλθουν στο χώρο έπρεπε να ήταν πνευματικά υγιείς.

Πηγή: Foxreport.gr,  enikos.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00