Home » Αρχή Λιμένων: «Μπορούμε μόνοι μας ν’ αναπτύξουμε το λιμάνι Λάρνακας»

Αρχή Λιμένων: «Μπορούμε μόνοι μας ν’ αναπτύξουμε το λιμάνι Λάρνακας»

0 comment

Αρχή Λιμένων: «Μπορούμε μόνοι μας ν’ αναπτύξουμε το λιμάνι Λάρνακας»

Έχοντας πλέον αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο τουλιμανιού Λάρνακας, μετά τον τερματισμό της σύμβασης με την Kition Ocean Holdings, η Αρχή Λιμένων κάνει το επόμενο βήμα εκφράζοντας ετοιμότητα να προχωρήσει σε ανάπτυξή του με δικούς της πόρους, περιλαμβάνοντας και τη μαρίνα. «Θέλουμε να έχουμε λόγο και βασικό ρόλο στη διαχείριση και την ανάπτυξη. Η Αρχή Λιμένων μπορεί να είναι ένα συμβαλλόμενο μέρος ως επενδυτής, μπορούμε όμως και μόνοι μας ν’ αναπτύξουμε το λιμάνι. Έχουμε την οικονομική δυνατότητα και υπάρχουν και τα ευρωπαϊκά προγράμματα που ενισχύουν τα λιμάνια των κρατών μελών της ΕΕ» ανέφερε ο πρόεδρος της Αρχής Λιμένων, Ζήνωνας Αποστόλου, κατά τη διάρκεια αποκλειστικού ρεπορτάζ του «Φ» στους χώρους του λιμανιού Λάρνακας.

Ο κ. Αποστόλου, έκανε, μάλιστα, λόγο για «λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις» σε σχέση με την εξαγγελθείσα επένδυση του €1,2 δισ., υποδεικνύοντας πως «η Αρχή Λιμένων είναι η μόνη που έχει την τεχνογνωσία των λιμανιών και αυτό έχει αποδειχθεί». Στόχος της Αρχής, όπως υπέδειξε, είναι ν’ αναπτυχθεί σωστά το λιμάνι. «Το μέλλον θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Εμείς είμαστε εδώ για να εκτελέσουμε την αποστολή που έχουμε με βάση τον Νόμο. Τα λιμάνια είναι ένας πολύ σημαντικός πνεύμονας της οικονομίας, αφού το εμπόριο διεξάγεται κυρίως από αυτά», σημείωσε.

Η Αρχή Λιμένων, πάντως, παρουσιάζεται έτοιμη από καιρό για τη διαχείριση του λιμανιού Λάρνακας, που λειτουργεί ομαλά, παρά το γεγονός πως αναγκάστηκε κυριολεκτικά εν μία νυκτί ν’ αποκτήσει τον έλεγχό του. Ένα πρωτόγνωρο και συνάμα πολύ δύσκολο εγχείρημα, που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, λειτουργεί χωρίς σοβαρά προβλήματα. Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες, όπως μας εξήγησε ο διευθυντής του λιμανιού, Μιχάλης Κεφαλονίτης, προκειμένου η Αρχή Λιμένων, που έδρασε με συγκεκριμένο πλάνο, ν’ ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πολύ σημαντικής για την οικονομία, πύλης εισόδου της Δημοκρατίας.

«Βλέπαμε, είχαμε προετοιμαστεί και είμασταν έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», ανέφερε ο κ. Κεφαλονίτης, σημειώνοντας πως η εντολή για ανάκτηση του λιμανιού δόθηκε λίγες ώρες αφότου δόθηκε επιστολή τερματισμού στην Kition. «Μας έδωσαν την εντολή τα μεσάνυκτα της Δευτέρας και αμέσως ενημερώσαμε τον κόσμο. Γνωρίζαμε τι έπρεπε να κάνουμε. Εξάλλου, έχουμε εμπειρία του λιμανιού, το διαχειριζόμασταν εμείς πριν μπει μέσα ο επενδυτής την 1η Απριλίου 2022. Ανταποκρίθηκε ο κόσμος της Αρχής Λιμένων ως μια ομάδα και είχαμε και τη συνεισφορά συναδέλφων από τα κεντρικά γραφεία της Λευκωσίας και το λιμάνι Λεμεσού, ώστε να βρούμε λύσεις γι’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση που είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε».

Το πρώτο που έγινε ήταν ν’ ανακτηθεί αμέσως ο έλεγχος της πύλης και του περιμετρικού χώρου του λιμανιού, που έγινε χωρίς προβλήματα λόγω της συνεργασίας της Kition. «Ακολούθως έγιναν διαδικασίες με το Τελωνείο, αφού έπρεπε να μεταφερθούν στην Αρχή και οι Τελωνειακές Αποθήκες. Με τη συνεργασία των συναδέλφων μας από το Τελωνείο έγινε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να γίνεικαταμέτρηση και καταγραφή όλων των εμπορευμάτων και έγινε μετάβαση στην Αρχή Λιμένων».

Στην ομαλή μετάβαση βοήθησε και το γεγονός πως τόσο ο διευθυντής, όσο και άλλοι εργαζόμενοι της Αρχής Λιμένων, δεν έφυγαν από το λιμάνι όταν ανέλαβε ο επενδυτής. «Αυτό που έκανε η Αρχή Λιμένων τα τελευταία δύο χρόνια ήταν να συνεχίσει τον ρυθμιστικό της ρόλο σ’ ό,τι αφορά την παρακολούθηση εφαρμογής της νομοθεσίας. Εμείς βλέπαμε, όπως κάνουμε σε όλα τα λιμάνια, εάν εφαρμόζονταν τα μέτρα προστασίας, εάν γίνονταν σωστά οι εκφορτώσεις κ.λπ.», πρόσθεσε ο διευθυντής του λιμανιού.

Η μετάβαση από την Kition στην Αρχή Λιμένων

Παρά το γεγονός πως πέρασαν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από την Τρίτη 28 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ανέλαβε πλήρως το λιμάνι η Αρχή Λιμένων,εκτός τα μηχανήματα και κάποια… λυόμενα της Kition, τίποτε άλλο δεν καταδεικνύει την παρουσία της στον χώρο. Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, που είναι το πρώτο μέσο ενημέρωσης που βρίσκεται στο λιμάνι μετά την αλλαγή της διαχείρισης, εργαζόμενοι της Αρχής Λιμένων, τοποθέτησαν τη πινακίδα της Αρχής πάνω από την κεντρική της Kition. Την ίδια ώρα συνεχιζόταν απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση τεσσάρων πλοίων. «Κάποιες υπηρεσίες του λιμανιού είναι κομβικές για την οικονομία του τόπου και ιδιαίτερα το κομμάτι με τις ζωοτροφές, που έχουν σχέση με τη διατροφική αλυσίδα. Κατά μέσο όροεξυπηρετούνται τρία πλοία την ημέρα στο λιμάνι, ενώ υπάρχουν μέχρι τον Σεπτέμβριο και 15 δρομολόγια κρουαζιέρας από το Ισραήλ. Πρόκειται για το πλοίο Crown Iris που θα μεταφέρει περίπου 1.500 επιβάτες κάθε φορά».

Αυτό που μας προκάλεσε έκπληξη, αλλά και πολλά ερωτήματα είναι το γεγονός πως όχι μόνο δεν έγιναν έργα στο λιμάνι τα τελευταία δύο χρόνια, ως ήταν η υποχρέωση του επενδυτή, αλλά αφέθηκαν δρόμοι και άλλα σημεία σε πολύ άσχημη κατάσταση. Κι όλα αυτά ενώ εκχωρήθηκε στην Kition κρατική περιουσία €360 εκατ., με τον ετήσιο κύκλο εργασιών του λιμανιού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής Λιμένων, ν’ ανέρχεται σε €10-12 εκατ. την περίοδο πριν αναλάβει ο επενδυτής. Η εταιρεία, εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της διαχείρισής της προχώρησε σε αύξηση τελών τόσο στο λιμάνι, όσο και στη μαρίνα Λάρνακας που αγγίζει το 40%.

Σημειώνεται πως το πρωί της Παρασκευής εργαζόμενοι της Kition πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το λιμάνι, ζητώντας τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Στο σημείο βρέθηκε και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, η οποία είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise