Monday, December 23, 2024
Home » Αρθρίτιδα: Το «αθώο» συστατικό που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο – Ο ρόλος του μικροβιώματος

Αρθρίτιδα: Το «αθώο» συστατικό που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο – Ο ρόλος του μικροβιώματος

0 comments

Αρθρίτιδα: Το «αθώο» συστατικό που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο – Ο ρόλος του μικροβιώματος

Ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (CU) ρίχνουν φως σε μια σύνθετη διαδικασία όπου κοινά διατροφικά συστατικά – όπως η τρυπτοφάνη – μπορούν να τροφοδοτήσουν ακούσια φλεγμονώδεις ασθένειες.

Η τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τη σοκολάτα είναι ευρέως γνωστή για τον ζωτικό της ρόλο στην ανθρώπινη υγεία, βοηθώντας στην παραγωγή πρωτεϊνών, στην οικοδόμηση των μυών και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών.

Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation, οι ερευνητές εστίασαν σε ένα παράδοξο: πώς η τρυπτοφάνη, γενικά ευεργετική για την υγεία μας, μπορεί να μετατραπεί από τα βακτήρια του εντέρου σε ενώσεις που κλιμακώνουν τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

«Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι το εντερικό μικροβίωμα, τα βακτήρια δηλαδή του εντέρου, μπορεί να διασπάσει την τρυπτοφάνη σε υποπροϊόντα. Ορισμένα από αυτά τα υποπροϊόντα είναι αντιφλεγμονώδη, αλλά έχουμε επίσης συσχετίσει κάποιες φλεγμονώδεις αιτίες με αυτά τα προϊόντα. Είμαστε οι πρώτοι που αναδεικνύουμε ποια προϊόντα συμβάλλουν στη φλεγμονή και με ποιον τρόπο» εξηγεί η Δρ Kristine Kuhn, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Τμήματος Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Αξιοποιώντας πειράματα με ποντίκια, η ομάδα απέδειξε μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τρυπτοφάνης, του βακτηριακού μεταβολισμού και της ανάπτυξης αρθρίτιδας. Τροποποιώντας το μικροβίωμα του εντέρου μέσω αντιβιοτικών ή διατροφικών προσαρμογών, παρατήρησαν σημαντική επίπτωση στην εξέλιξη της νόσου, εντοπίζοντας το ινδόλιο – ένα υποπροϊόν της διάσπασης της τρυπτοφάνης – ως βασικό φλεγμονώδη παράγοντα.

Περαιτέρω πειράματα αποκάλυψαν ότι η παρουσία του ινδόλιου σχετιζόταν με την αύξηση ορισμένων ανοσοποιητικών κυττάρων και αντισωμάτων, σηματοδοτώντας μια αυξημένη φλεγμονώδη αντίδραση. Ως αποτέλεσμα, η διαπίστωση αυτή δίνει νέες δυνατότητες για καινοτόμες θεραπείες που στοχεύουν στον αποκλεισμό της παραγωγής ινδόλιου προσφέροντας μια νέα θεραπευτική οδό για τη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και των συναφών παθήσεων.

Τα ευρήματα της μελέτης προτείνουν επίσης διατροφικές στρατηγικές για τον μετριασμό του κινδύνου αρθρίτιδας: «Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχο κρέας – η μεσογειακή δηλαδή διατροφή – φαίνεται να ωθεί το μικροβίωμα σε μια πιο υγιή κατάσταση, έτσι ώστε να λαμβάνετε τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της τρυπτοφάνης, ενώ η τυπική δυτική διατροφή φαίνεται να οδηγεί περισσότερο προς τη φλεγμονώδη οδό» εξηγεί η Δρ Kristine Kuhn.

Η έρευνα όχι μόνο αναδεικνύει τη σύνθετη σχέση μεταξύ της διατροφής μας, των βακτηρίων του εντέρου και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά προσφέρει μια ελπίδα για εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν ή κινδυνεύουν από φλεγμονώδεις ασθένειες. Με τη διαλεύκανση των μυστηρίων αυτής της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης, οι επιστήμονες πλησιάζουν στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών και διατροφικών συστάσεων που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το βάρος αυτών των εξουθενωτικών παθήσεων.

ygeiamou.gr

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00