Home » Από αναβολή σε αναβολή ο Περιμετρικός Λευκωσίας

Από αναβολή σε αναβολή ο Περιμετρικός Λευκωσίας

0 comment

Από αναβολή σε αναβολή ο Περιμετρικός Λευκωσίας

Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται η παράδοση της πρώτης φάσης του Περιμετρικού Λευκωσίας, ο οποίος, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, θα παραδιδόταν τον Μάρτιο του 2023.

Ο εργολάβος ζήτησε και πήρε παράταση αρχικά για ένα χρόνο, οπόταν θα παραδιδόταν Μάρτιο ή αρχές Απριλίου τρέχοντος. Στην πορεία ζήτησε και έλαβε παράταση άλλες 128 μέρες, οπόταν το έργο θα παραδιδόταν κανονικά στις 16 Ιουνίου. Ωστόσο, ο εργολάβος του έργου κ. Κυριάκος Χρυσοχόος, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» ανέφερε, πως τελικά η πρώτη φάση θα παραδοθεί αρχές φθινοπώρου.

Θεωρητικά, αν δεν εγκριθεί νέα παράταση, μετά τις 16 Ιουνίου, στον εργολάβο θα επιβάλλεται πέναλτι €5.500 την ημέρα, μέχρι να ολοκληρώσει το έργο.

Ο εργολάβος, με τον οποίον επικοινωνήσαμε, υπεστήριξε, πως όλα εξελίσσονται κανονικά και ότι ουσιαστικά καθυστέρηση δεν υπάρχει, αν ληφθεί υπόψιν πως οι πρώτοι μήνες του έργου επηρεάστηκαν από την πανδημία. Θεωρεί εξάλλου, ότι όχι μόνο για τα κυπριακά δεδομένα, αλλά και για τα διεθνή, οι εργασίες προχωρούν πολύ αποτελεσματικά.

Σημειώνεται, ότι οι εργασίες του Περιμετρικού άρχισαν τον Μάρτιο του 2020 και με βάση τις πρόνοιες της σύμβασης, το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023.

Πριν τη νέα παράταση χρόνου, το έργο αναμενόταν να παραδοθεί στην κυκλοφορία στις 20 Απριλίου τρέχοντος έτους. Το τμήμα που θα δινόταν στην κυκλοφορία (και τώρα μετατέθηκε για πάρα κάτω) αρχίζει από τον παλαιό δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού με κατεύθυνση τη Λευκωσία, μέσω της νέας γέφυρας που διασταυρώνει τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο (παρακάμπτοντας τις Χαλεπιανές) μέχρι και τη λεωφόρο Τσερίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος καλοκαιριού. Σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις του Υπουργείου, το τελικό κόστος του έργου αναμένεται να είναι μειωμένο κατά περίπου €1,500.000 σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν περίπου €61 εκατ. Σημειώνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ο Περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας αποτελεί μέρος του προβλεπόμενου εθνικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων της Κύπρου και αναπόσπαστο τμήμα του Κεντρικού Δικτύου (Core Network) του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) (Trans- European Transport Network), καταδεικνύοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του έργου. Το γενικό έργο αφορά αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, συνολικού μήκους 32 χλμ., που θα συνδέει τους αυτοκινητόδρομους που καταλήγουν στη Λευκωσία (αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας- Λεμεσού, αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας- Τροόδους και αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας- Παλαιχωρίου) και θα δρα ως παρακαμπτήριος για το πολεοδομικό συγκρότημα Λευκωσίας, εξυπηρετώντας δεκάδες δήμους και κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας.Στο παρόν στάδιο βρίσκεται υπό κατασκευή η Φάση Α1 που διαλαμβάνει το τμήμα από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας- Λεμεσού μέχρι τη λεωφ. Τσερίου, συνολικού μήκους 7,4 χλμ.

Το έργο που θα συγχρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» αφορά τμήμα της Φάσης Γ’, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της Φάσης αυτής θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο του ΔΕΔ-Μ, «Συνδέοντας την Ευρώπη». Η Φάση Γ’ αφορά στο πρώτο σκέλος του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου, από την περιοχή της Ανθούπολης (Δήμος Λακατάμιας) μέχρι την κοινότητα Ανάγυια. Το τμήμα αυτό είναι μήκους 7 χλμ. περίπου και διαλαμβάνει πρόσθετα τμήματα αυτοκινητόδρομου μήκους 2,2 χλμ. για κατάλληλη διασύνδεση με τις Φάσεις Β3 και Ε. Στη Φάση Γ’ περιλαμβάνονται επίσης και 3,5 χλμ. συνδετήριων δρόμων και δρόμων του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, εκ των οποίων το 1,5 χλμ. αφορά σε δρόμους πρωταρχικής σημασίας. Διαλαμβάνει επίσης τέσσερις ανισόπεδους κόμβους, από τους οποίους ο ένας είναι κόμβος μεταξύ δύο αυτοκινητοδρόμων, καθώς και μία κοιλαδογέφυρα μήκους 240 μ. περίπου στην Ανθούπολη.

Στα αναμενόμενα οφέλη καταγράφονται και τα ακόλουθα:

• Βελτίωση συνδεσιμότητας της Κύπρου με τον Ηπειρωτικό ευρωπαϊκό χώρο, με την υλοποίηση κρίσιμων ελλειπόντων τμημάτων του ΔΕΔ-Μ και τη δημιουργία ενός βασικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων που καλύπτουν την εθνική επικράτεια και τη διασυνδέουν με τις πύλες εισόδου της Κύπρου (Αεροδρόμια & Λιμάνια).

• Βελτίωση προσβασιμότητας του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Λευκωσίας και δεκάδων περιφερειακών δήμων και κοινοτήτων.

• Μείωση χρόνου διακίνησης και αύξηση μέσης ταχύτητας διακίνησης.

• Βελτίωση των επιπέδων οδικής ασφάλειας για όλους τους χρήστες της οδού.

• Υποστήριξη της πολυτροπικότητας και της συνδυασμένης διακίνησης δημόσιων και ιδιωτικών μέσων μεταφοράς για επιβάτες (ιδιωτικά οχήματα και λεωφορεία).

• Υποστήριξη των εμπορευματικών μεταφορών με γρήγορη και ασφαλή διακίνηση εμπορευμάτων, με διασύνδεση κύριων τοποθεσιών δραστηριοτήτων (βιομηχανικές & γεωργικές περιοχές) και παράλληλη παράκαμψη των κατοικημένων περιοχών.

• Δυνατότητα αύξησης της βιώσιμης οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης για τις υποστηριζόμενες περιοχές.

• Περιβαλλοντικά οφέλη λόγω της μείωσης των διαμπερών κινήσεων διαμέσου κατοικημένων περιοχών (μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μείωση θορύβου και οχληρίας).

• Βιώσιμη διαχείριση των όμβριων υδάτων.

• Ανάπτυξη της ψηφιοποίησης των μεταφορών με την εγκατάσταση ευφυών συστημάτων μεταφορών (Intelligent Transport Systems- ITS).

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More