Αποκομμένοι από τραπεζικές υπηρεσίες οι ηλικιωμένοι της υπαίθρου – Φόβοι Παρατηρητηρίου για εκμετάλλευσή τους
Μεγάλη απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την άρνηση των τραπεζών να τοποθετήσουν Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ) στην ύπαιθρο και σε απομακρυσμένες περιοχές, εκφράζει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, σημειώνοντας ότι οι ηλικιωμένοι εκτίθενται σε κίνδυνους οικονομικής εκμετάλλευσης από τρίτα πρόσωπα.
Αυτή η άρνηση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις ζωές των ηλικιωμένων μετά και το κλείσιμο, των συνεργατικών που υπήρχαν σε μεγάλες κοινότητες καθώς και των τραπεζικών υποκαταστημάτων, αναφέρεται σε ανακοίνωση και προστίθεται: «Οι τράπεζες φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στην απαίτηση των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών. Δεν αντιλαμβάνονται ότι με την στάση τους εγκλωβίζουν τους ηλικιωμένους γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξυπηρετηθούν, έστω και αν οι τράπεζες προωθούν την υπηρεσία “cash-back” την οποία εφαρμόζουν λίγες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές».
Είναι απαίτηση και όχι αίτημα των ηλικιωμένων προς τις τράπεζες, υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο, τις οποίες στήριξαν σε πολύ δύσκολες εποχές και για τις οποίες έχουν πληρώσει τα σπασμένα της κακοδιαχείρισης και της ασυδοσίας που οδήγησαν στα γνωστά γεγονότα και στα μνημόνια, να αρχίσουν να δίνουν πίσω στην κοινωνία της Κύπρου και να στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και όχι το αντίθετο. «Οι ηλικιωμένοι απαιτούν όχι μόνο νέες αυτόματες ταμειακές μηχανές αλλά και στη δημιουργία υποκαταστημάτων που να τους εξυπηρετούν, γιατί η πλειονότητα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών. Με το να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ψηφιακό τραπεζικό περιβάλλον όχι μόνο δεν εξυπηρετούνται, αλλά βρίσκονται και σε κίνδυνο οικονομικής εκμετάλλευσης από τρίτους, στους οποίους στρέφονται για βοήθεια ώστε να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους».
Οι τράπεζες δεν μπορούν πλέον να διακηρύττουν ότι το κόστος διαχείρισης των ΑΤΜ είναι υψηλό γιατί τα υπερκέρδη τους φτάνουν και περισσεύουν ώστε να στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με αυτό τον τρόπο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Η Πολιτεία επίσης θα πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει να χαϊδεύει τις τράπεζες και να τις υποχρεώσει να προχωρήσουν άμεσα στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών όπως γίνεται σε σύγχρονα κράτη, και όχι να αφήνονται να αντιμετωπίζουν τους ηλικιωμένους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας χωρίς κόστος».
Το Παρατηρητήριο καλεί τον Υπουργό Οικονομικών, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας, Επιτρόπους και επιτροπές που έχουν άμεση σχέση με το τραπεζικό σύστημα να πιέσουν τις τράπεζες και να βρουν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα. Κανένας τραπεζικός οργανισμός δεν μπορεί και δεν γίνεται να είναι υπεράνω των πολιτών της Κύπρου.