Home » Απίστευτη ασυδοσία σε Κοινοτικά Συμβούλια δείχνει έκθεση της Ελεγκτικής – Σύμφωνο με ευρήματα το ΥΠΕΣ

Απίστευτη ασυδοσία σε Κοινοτικά Συμβούλια δείχνει έκθεση της Ελεγκτικής – Σύμφωνο με ευρήματα το ΥΠΕΣ

0 comment

Πράματα και θάματα συμβαίνουν στα Κοινοτικά Συμβούλια – Ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας – Πληρωμές χωρίς αποδείξεις, απευθείας ανάθεση συμβάσεων για εκτέλεση έργων, σημαντικές υπερβάσεις σε διάφορα κονδύλια προϋπολογισμών – Σύμφωνο με την έκθεση το Υπουργείο Εσωτερικών

Απίστευτη ασυδοσία φαίνεται να υπάρχει σε πολλά Κοινοτικά Συμβούλια του νησιού. Αυτό καταδεικνύεται από την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα ευρήματα που προέκυψαν από τον έλεγχο οικονομικών καταστάσεων καθώς και από τη διεξαγωγή ελέγχων συμμόρφωσης από ιδιώτες ελεγκτές αυτά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Ανάμεσα στα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή καταγράφονται και τα ακόλουθα:

–Διενέργεια πληρωμών σε συγγενικά πρόσωπα μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου (ΚΣ) ή/και σε εταιρείες που ανήκουν σε συγγενικάπρόσωπα μελών,χωρίς να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, κατά παράβαση του άρθρου 42(2) του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου και του Κανονισμού 7(2)(α) της Κ.Δ.Π 242/2012.

–Διενέργεια πληρωμών μεγάλων ποσών με μετρητά, κατά παράβαση του άρθρου 68 του περί Κοινοτήτων Νόμου.

–Διενέργειαπληρωμών για εκτέλεση εργασιών από προέδρους ή/και μέλη ή/και υπαλλήλους ΚΣ κατά παράβαση του άρθρου 16(2) του περί Κοινοτήτων Νόμου σύμφωνα με το οποίο κοινοτάρχης ή μέλος συμβουλίου δεν μπορεί να έχει συμβατική σχέση με το Συμβούλιο για την εκτέλεση εργασιών ή την παροχή υπηρεσιών με αμοιβή και υπάλληλος του Συμβουλίου δεν μπορεί να έχει ενδιαφέρον άμεσα ή έμμεσα είτε προσωπικά είτε μέσω της συζύγου, τέκνου ή συνεταίρου του σε σύμβαση που έχει συναφθεί με το Συμβούλιο ή σε εργασία που έχει εκτελεσθεί για το Συμβούλιο.

Απευθείας ανάθεση συμβάσεων για την εκτέλεση έργων ή/και την προμήθεια αγαθών ή/και υπηρεσιών, για ποσά μεγαλύτερα των ορίων που προνοούνται από τη νομοθεσία, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας δημοσίων συμβάσεων, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

-Εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου Προέδροι, Μέλη ή/και υπάλληλοι ΚΣεισέπραξαν/έλαβαν μετρητά και δεν εξέδωσαν απόδειξη είσπραξης ή έκαναν κατακράτηση μετρητών τα οποία καταθέσαν σε λογαριασμό του ΚΣ μετά από παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, είτε αυτοβούλως, είτε επειδή εγέρθηκαν υποψίες προς το πρόσωπό τους για παράνομη κατοχή μετρητών του ΚΣ.

–Πληρωμές χωρίς την ύπαρξη σχετικών πιστώσεων στους προϋπολογισμούς. Διενέργεια σημαντικών υπερβάσεων σε διάφορα κονδύλια των προϋπολογισμών, χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του Έπαρχου, κατά παράβαση του άρθρου 64(3) του περί Κοινοτήτων Νόμου.

Άσκηση καθηκόντων Γραμματέα από Κοινοτάρχες με αμοιβή,χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του Έπαρχου, κατά παράβαση του άρθρου 51 του περί Κοινοτήτων Νόμου.

-Διενέργεια πληρωμών προς Προέδρους ή/και Μέλη Συμβουλίων για οδοιπορικά έξοδα και έξοδα παραστάσεως χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

–Κοινοτικά Συμβούλια δεν προέβησαν σε μείωση των απολαβών του προσωπικού (κατά τα έτη που ίσχυε η μείωση των απολαβών 2012 – 2022) και δεν κατέβαλαν στο κράτος τα σχετικά ποσά κατά παράβαση των σχετικών νομοθεσιών (Ν.168(Ι)/2012 και Ν.31(Ι)/2013).

Χαιρετίζει το Υπουργείο Εσωτερικών

Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης σήμερα από την Ελεγκτική Υπηρεσία της «Ειδικής Έκθεσης Ελέγχου Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Κοινοτικά Συμβούλια για την περίοδο 1998-2018», το Υπουργείο Εσωτερικών καλωσορίζει τα ευρήματα που καταγράφονται στην Έκθεση, τα πλείστα εκ των οποίων, επί της αρχής, βρίσκουν σύμφωνο το Υπουργείο.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαπιστώσεις στην εν λόγω Έκθεση αφορούν την 20ετία μέχρι το 2018, και από αυτές προκύπτουν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης σε Κοινοτικά Συμβούλια, αποδεικνύεται η αναγκαιότητα για υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ιδιαίτερα σε σχέση με τις Κοινότητες, η δημιουργία των Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) αναμένεται να εξορθολογήσει το μοντέλο λειτουργίας τους και να ενισχύσει τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και την αποδοτική εξυπηρέτηση των πολιτών. Η οργανωτική δομή και η στελέχωση των ΣΠΥ με επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό, που θα στηρίζει το έργο και τις αρμοδιότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων, θα τερματίσουν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς που παρατηρούνταν σε αρκετές περιπτώσεις».

Το νέο σύστημα λειτουργίας των Τοπικών Αρχών, όπως αναφέρει, είναι χωρίς αμφιβολία ένα μοντέλο σαφώς καλύτερο από το υφιστάμενο. «Είναι και δική μας διαπίστωση ότι, για να εξυπηρετήσει στο μέγιστο και αποτελεσματικά τους πολίτες, το νέο αυτό σύστημα χρήζει συνεχών βελτιωτικών ενεργειών. Ως Κυβέρνηση, είμαστε σε ετοιμότητα για την επίλυση προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν το πρώτο μεταβατικό διάστημα, αλλά και για την υλοποίηση των κινήσεων εκείνων που θα ρυθμίσουν αδυναμίες της νομοθεσίας. Όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει, τα οφέλη της μεταρρύθμισης θα γίνονται ολοένα και πιο αντιληπτά στην καθημερινότητα των πολιτών με το πέρας του χρόνου. Συγκεκριμένα για τις Κοινότητες τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και θα εξορθολογήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, διατηρώντας ταυτόχρονα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε τοπικής κοινωνίας».

Εν κατακλείδι, αναφέρει, η συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με την Ελεγκτική Υπηρεσία είναι αγαστή, γεγονός που αποτυπώνεται στην Έκθεση της Υπηρεσίας, με αναφορά σε υιοθέτηση των εισηγήσεων της Υπηρεσίας στο σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο. «Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται εντατικά και με προσήλωση για την ομαλή έναρξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την 1η Ιουλίου», καταλήγει.

Cyprus Times

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More