Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επιχείρηση – Ζητά να μην επιδεινωθεί η ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα – Η έξοδος από Ράφα συνεχίζεται εν μέσω βομβαρδισμών την ημέρα της Νάκμπα
Τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ισραήλ, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να προειδοποιεί ότι αν η επιχείρηση συνεχιστεί, θα ασκούσε μεγάλη πίεση στη σχέση της ΕΕ με το Ισραήλ.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι η στρατιωτική επιχείρηση διακόπτει περαιτέρω τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και οδηγεί σε περισσότερους εσωτερικούς εκτοπισμούς, έκθεση σε λιμό και ανθρώπινο πόνο.
Πάνω από 1 εκατομμύριο άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο μέσα και γύρω από τη Ράφα και τους έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν σε περιοχές που δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς, με βάση τα Ηνωμένα Έθνη.
«Ενώ η ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, το Ισραήλ πρέπει να το πράξει σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να παρέχει ασφάλεια στους αμάχους» υπογραμμίζει.
Ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Ισραήλ να απόσχει από την περαιτέρω επιδείνωση της ήδη δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να ανοίξει ξανά το σημείο διέλευσης της Ράφας.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, το Ισραήλ πρέπει να επιτρέπει και να διευκολύνει την ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους.
«Καλούμε όλα τα μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς» καταλήγει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ.
Η έξοδος από Ράφα συνεχίζεται εν μέσω βομβαρδισμών την ημέρα της Νάκμπα
Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι συνεχίζουν σήμερα να φεύγουν από τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τομείς της οποίας σφυροκοπούνται από την ισραηλινή αεροπορία, καθώς επαπειλείται χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη Νάκμπα, την «Καταστροφή» που ήταν γι’ αυτούς η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Κατά τη Νάκμπα, κάπου 760.000 Άραβες από την Παλαιστίνη έφυγαν ή διώχτηκαν από τα σπίτια τους και προσέφυγαν σε γειτονικές χώρες ή σε αυτά που θα μετατρέπονταν προοδευτικά στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Η Γάζα δεν θα γονατίσει μπροστά στα άρματα μάχης και τα κανόνια», φώναζαν χθες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν σε ετήσια πορεία στα ερείπια χωριών του βόρειου Ισραήλ οι άραβες κάτοικοι των οποίων εκδιώχθηκαν το 1948.
Στη Λωρίδα της Γάζας, πολιορκημένη και ερειπωμένη από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες, ο άμαχος πληθυσμός, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, πήρε ξανά τους δρόμους για να προσπαθήσει να βρει ασφαλές καταφύγιο, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα».
Καθώς ξημέρωνε η 222η ημέρα του πολέμου, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως έγιναν εντατικοί βομβαρδισμοί στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, που απειλείται να γίνει στόχος ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης παρότι έχουν καταφύγει εκεί πάνω από 1 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι.
Στην πόλη της Γάζας (βόρεια), τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους μητέρα και το παιδί της, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν χθες το βράδυ σε δυο ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία.
«Να ανοίξει ξανά αμέσως»
Τον όγδοο μήνα του πολέμου που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο άνευ προηγουμένου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον τομέων του νότιου Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 35.173 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Ο ισραηλινός στρατός μπήκε με άρματα μάχης σε τομείς της Ράφας την 7η Μαΐου.
Έκτοτε η διέλευση στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου παραμένει κλειστή, ενώ είναι νευραλγικής σημασίας για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, τη στιγμή που όλος ο πληθυσμός του θυλάκου κινδυνεύει να υποστεί λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες βράδυ, μέσω X, να «ανοίξει ξανά αμέσως» η διέλευση αυτή και να επιτραπεί να παραδοθεί «ανεμπόδιστα ανθρωπιστική βοήθεια», επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την προτροπή του να κηρυχθεί «άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι».
Η Φάταχ, το κίνημα του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, του Μαχμούντ Αμπάς, αποκάλυψε χθες βράδυ πως το Ισραήλ της πρότεινε να αναθέσει τη διαχείριση του περάσματος στην Αρχή, η οποία ασκεί την —πολύ περιορισμένη— εξουσία της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Αρνηθήκαμε», είπε εκπρόσωπος του κινήματος στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ.
Αφότου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν τους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την ανατολική Ράφα, την 6η Μαΐου, «εκτοπίστηκαν βίαια σχεδόν 450.000 άνθρωποι», τόνισε το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).