Sunday, December 22, 2024
Home » Αντιπρόσωπος Κύπρου στα ΗΕ: A la carte η προσέγγιση της Τουρκίας προς τα ψηφίσματα του ΣΑ

Αντιπρόσωπος Κύπρου στα ΗΕ: A la carte η προσέγγιση της Τουρκίας προς τα ψηφίσματα του ΣΑ

0 comments

Αντιπρόσωπος Κύπρου στα ΗΕ: A la carte η προσέγγιση της Τουρκίας προς τα ψηφίσματα του ΣΑ

Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Μιχαήλ σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιστολή στάλθηκε έπειτα από επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας την 11η Μαρτίου 2024. Στην επιστολή της η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου σημείωσε ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας εμπλέκεται σε μια μάταιη προσπάθεια να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της προς την Κύπρο και να νομιμοποιήσει την εγκαθίδρυση ενός υποτελούς αποσχιστικού καθεστώτος, καταφεύγοντας σε ιστορικό ρεβιζιονισμό και αλλοίωση βασικών γεγονότων.

Η κ. Μιχαήλ ανέφερε πως «σε μια εποχή κατά την οποία γίνονται προσπάθειες για την επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τον πρόσφατο διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η Τουρκία συνεχίζει να απορρίπτει το πλαίσιο που έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για λύση, απαιτώντας τη νομιμοποίηση της επιβαλλόμενης από αυτήν διχοτόμησής του νησιού, επιδιώκοντας το όραμά της για μια ‘λύση δύο κρατών’ και επιχειρεί ανοιχτά να εκτροχιάσει αυτές τις προσπάθειες».

Υπογράμμισε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη του έργου της Προσωπικής Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα και στο να χαραχθεί μια θετική πορεία προς τα εμπρός, προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αξιοποιώντας πλήρως το κεκτημένο των συνομιλιών».

«Καλούμε την Τουρκία να εμπλακεί με το ίδιο πνεύμα για να αναζωογονήσει την ειρηνευτική διαδικασία και την προοπτική για μια συνολική λύση όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά και για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σε μια χρονική περίοδο που το χρειάζεται απεγνωσμένα», επεσήμανε.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να αντιδράσει σε μια αναφορά ενός άλλους κράτους μέλους, μέσω της οποίας το τελευταίο απλώς υπογράμμισε την προσήλωσή του στις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, είναι από μόνο του ενδεικτικό της κατάφωρης ασέβειας της ίδιας της Τουρκίας προς το διεθνές δίκαιο. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών υπό επίθεση πρέπει τυγχάνουν προάσπισης, ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται οι επιθέσεις ή πόσο διαρκούν”, σημείωσε η κ. Μιχαήλ.

Πρόσθεσε πως αυτή η αρχή ισχύει και για την περίπτωση της Κύπρου, η οποία συνεχίζει να υποφέρει από τις συνέπειες της παράνομης στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας και της συνεχιζόμενης παράνομης στρατιωτικής κατοχής του 36% της εδάφους της. «Αντιθέτως, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας εμπλέκεται σε μια μάταιη προσπάθεια να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της προς την Κύπρο και να νομιμοποιήσει την εγκαθίδρυση ενός υποτελούς αποσχιστικού καθεστώτος, καταφεύγοντας σε ιστορικό ρεβιζιονισμό και αλλοίωση βασικών γεγονότων» πρόσθεσε

Σημείωσε πως «η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ενιαία και συνεπή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απερίφραστα εκφράζεται σε διαδοχικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η κ. Μιχαήλ επεσήμανε πως η 50η επέτειος από την τουρκική εισβολή η οποία πλησιάζει, «χρησιμεύει ως μια θλιβερή υπόμνηση της επιβαλλόμενης ανάγκης να ξεπεραστεί το απαράδεκτο status quo με την επανένωση του νησιού μας ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητας, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Τέλοςη κ. Μιχαήλ ζήτησε όπως η επιστολή κυκλοφορήσει ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΚΥΠΕ

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00