Home » Ανοικτές ακόμα οι έρευνες για τον Τζο Λόου – Σε ποιο στάδιο βρίσκονται

Ανοικτές ακόμα οι έρευνες για τον Τζο Λόου – Σε ποιο στάδιο βρίσκονται

0 comment

Ανοικτές ακόμα οι έρευνες για τον Τζο Λόου – Σε ποιο στάδιο βρίσκονται

Στο τελικό στάδιο της διερεύνησής της βρίσκεται η υπόθεση παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου μέσω πολιτογράφησης του Μαλαισιανού Τζο Λόου, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων καταζητείτο στην χώρα του για οικονομικά εγκλήματα.

Η υπόθεση είναι μια από τις πολλές που διερευνά το ειδικό κλιμάκιο ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας και η οποία παραμένει ακόμα ανοικτή, παρόλο που οι έρευνες έχουν αρχίσει εδώ και καιρό. Για τηνυπόθεση αυτή όπως και άλλες πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία με τους ανακριτές, όπου έγινε ανασκόπηση των ερευνών και εξετάστηκε η πορεία όσων βρίσκονται ακόμα «ανοικτές».

Όπως δήλωσε λακωνικά στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, πρόκειται για μια από τις συνηθισμένες συσκέψεις που γίνονται για να εξεταστεί η πορεία των ερευνών και ανακρίσεων.

ΗΝομική Υπηρεσία, είπε, παρακολουθεί την πορεία των εξελίξεων και έχουν δοθεί οδηγίες για τις περαιτέρω ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν.

Όσον αφορά στην υπόθεση του Τζο Λόου, εναντίον του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την χώρα του και την Ιντερπόλ, καθώς και από τις κυπριακές αρχές.Το κυπριακό διαβατήριο το εξασφάλισε το 2015 με την αγορά-επένδυση έπαυλης αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ στον Πρωταρά, στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη».

Όταν ήρθαν στην επιφάνεια στοιχεία για το ποιος ήταν, τότε ηΜονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης προχώρησε στη δέσμευση της έπαυλης με σκοπό τη δήμευσή της στην περίπτωση που αυτός κριθεί ότι εξασφάλισε την κυπριακή υπηκοότητα με δόλο.

Στην αίτηση για πολιτογράφησή του Τζο Τάεκ Λόου είχε εμπλακεί και ο μ. Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αφού είχε εκδώσει επιταγή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ύψους €300.000. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τον Μαλαισιανό ο Αρχιεπίσκοπος επέστρεψε την επιταγή, ενώ το θέμα ερευνήθηκε από το ΤΑΕ Αρχηγείου και κρίθηκε ότι δεν υπήρχε θέμα διαφθοράς.

Παρόλο που υπήρχαν τα στοιχεία όσον αφορά στο γεγονός ότι ο Τζο Λόου ήταν φυγόδικος, μόλις τον Μάιο του 2023 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να αφαιρέσει την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας από τον Μαλαισιανό.

Επίσης, ενώ η πληροφόρηση ότι αυτός καταζητείτο διεθνώς, εντούτοις διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία ως υπόβαθρο για να στηριχθεί η απόφαση για την αποστέρηση της υπηκοότητας του Μαλαισιανού καταζητούμενου.

Τον Μάρτιο του 2023 οι κυπριακές αρχές μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών που κινητοποιήθηκε άμεσα, αποτάθηκαν στην Ιντερπόλ για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία.Με τα στοιχεία που έλαβε, τοΥπουργείο Εσωτερικών προώθησε το ζήτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε τον Μάιο του 2023 την αποστέρηση της υπηκοότητάς του Τζο Λόου.

Ο Μαλαισιανός Τζο Λόου καταζητείται για την εμπλοκή του στην υπεξαίρεση άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB της Μαλαισίας το 2015.

Οι έρευνες στην Κύπρο καθυστερούν, επειδή έγιναν πολλά αιτήματα δικαστικής συνδρομής με τις αρχές της χώρας του για παραχώρηση στοιχείων.

Στην απόφαση για αφαίρεση της κυπριακής υπηκοότητας, ο φυγόδικος αντέδρασε με αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο με μια πλειάδα από δικηγόρους.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise