Κρίσιμες συναντήσεις για το Κυπριακό στην Λευκωσία – Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ ο Ρόζμαρι Ντι Κάρλο – Ακούει τις θέσεις τους και συζητά μαζί τους τη διαδικασία και το πλαίσιο που επεξεργάζεται ο Γενικός Γραμματέας
Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για ανατροπή του κακού κλίματος και γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στα δύο μέρη, η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο βλέπει σήμερα στην Λευκωσία τους δύο ηγέτες. Η Βοηθός Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ συναντάται στις 10:30 με τον κατοχικό ηγέτη στα κατεχόμενα και αμέσως μετά, στις 12:00 το μεσημέρι, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο γραφείο του. Χθες βράδυ η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο ενημερώθηκε από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.
Σκοπός των συναντήσεων είναι η προετοιμασία του εδάφους για την άτυπη πενταμερή που πιθανότατα θα γίνει τον Μάρτιο στην Γενεύη, με στόχο να συζητηθεί το ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό. Για αυτό και αμέσως μετά το ταξίδι της στην Κύπρο θα βρεθεί σε Αθήνα (την Τετάρτη) και Άγκυρα (την Πέμπτη) για να ανταλλάξει απόψεις με αξιωματούχους των δύο Υπουργείων Εξωτερικών. Η επίσκεψη της στο Λονδίνο θα προγραμματιστεί σε κατοπινό στάδιο.
Η ομάδα που χειρίζεται το Κυπριακό στον ΟΗΕ έχει ήδη αρχίσει την προεργασία για την άτυπη σύνοδο και οι δύο ηγέτες θα ενημερωθούν σήμερα από την Βοηθό Γενική Γραμματέα για την πρόοδο. Ζητούμενο είναι να ακολουθηθεί μια παραγωγική διαδικασία ώστε η πενταμερής να έχει προοπτικές θετικής κατάληξης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αλλάξει στάση και να εγκαταλείψει την απαίτηση για κυριαρχική ισότητα.
Η επίτευξη του στόχου περνάει μέσα από όσα θα πει σήμερα στην Ντι Κάρλο ο Ερσίν Τατάρ. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως ο κατοχικός ηγέτης θα διατηρήσει τις προϋποθέσεις του για συνομιλίες μόνο στη βάση της πρότασης για δύο κράτη. Αντιθέτως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί στην ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου βάσει του συμφωνημένου πλαισίου για λύση συμβατή με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Την περίπλοκη εξίσωση θα κληθεί να λύσει ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος προς το παρόν εξετάζει τις επιλογές του. Ο Αντόνιο Γκουτέρες ενδεχομένως να επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα, βάζοντας στο τραπέζι της πενταμερούς τις σκέψεις του για ένα νέο πλαίσιο διαδικασίας. Συνομιλίες που θα εξελίσσονται σταδιακά και ανάλογα με την πρόοδο σε κάθε κεφάλαιο. Αρχίζοντας από τις σημαντικές πτυχές της διακυβέρνησης, της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Πηγή: Cyprus Times