Sunday, December 22, 2024
Home » Αννίτα Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας

Αννίτα Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας

0 comments

Αννίτα Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας

Κύπρος και Ελλάδα συμπλέουν στα θέματα διεθνούς δικαίου και δεν θεωρούν ότι η ισχύς, η παρανομία ή η βία μπορούν να είναι το μέσο για να θωρακίσουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, κατά τη συνάντησή της την Παρασκευή με ομάδα φοιτητών και διδασκόντων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι επισκέφθηκαν την έδρα του σώματος.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, οι πολυετείς σχέσεις συνεργασίας και η διαχρονική συμπόρευση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι πολύ σημαντική και αποτελεί το πλεονέκτημα ενόψει όλων των προκλήσεων που οι δύο χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Σε μια εποχή που η δημοκρατία βάλλεται από παντού η προάσπιση των θεσμών είναι απαραίτητη για την πρόοδο σε όλους τους τομείς, συνέχισε η κ. Δημητρίου και εξήγησε στη συνέχεια τις διαφορές μεταξύ των πολιτειακών συστημάτων Κύπρου και Ελλάδος και τους διακριτούς ρόλους μεταξύ εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, όπως αυτοί ορίζονται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε επίσης την ανάγκη ανάδειξης νέων ανθρώπων στα πολιτικά αξιώματα και τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή γενικότερα.

Αναφορικά με την συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι εντελώς απαράδεκτο σε ένα κράτος δικαίου να εξακολουθούν να υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα και να στερούνται οι άνθρωποι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους, προσθέτοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση αποτελεί έναν ακόμη λόγο καταγγελίας όλων των παραβιάσεων διεθνούς δικαίου σε περιοχές όπως η Γάζα, η Ουκρανία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ειδοποιός διαφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδας, είναι ότι συμπλέουν στα θέματα διεθνούς δικαίου και δεν θεωρούν ότι η ισχύς, η παρανομία ή η βία μπορούν να είναι το μέσο για να θωρακίσουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας», τόνισε η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως «εμείς πιστεύουμε στη διπλωματία, την εγκαθίδρυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας», σημειώνοντας παράλληλα πως ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε είναι η πολιτιστική διπλωματία.

Εκ μέρους του ΕΚΠΑ, ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αχιλλέας Χαλδαιάκης είπε ότι η παρουσία νέων ανθρώπων και δη γυναικών σε υψηλές θέσεις καταργεί τον φορμαλισμό του πρωτοκόλλου και δημιουργεί ένα κλίμα οικειότητας, δίνοντας το παράδειγμα για τα νέα παιδιά.

Ο κ. Χαλδαιάκης δώρισε στην κ. Δημητρίου πρόσφατη έκδοση της ποιητικής συλλογής «Ημερολόγιο καταστρώματος» του Γιώργου Σεφέρη, καθώς και ένα αναμνηστικό φουλάρι στα χρώματα του πανεπιστημίου.

Στη συζήτηση με τους φοιτητές αναδείχθηκαν θέματα όπως η τοξικότητα που επικρατεί συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το φαινόμενο του εκφοβισμού στα σχολεία, οι σχέσεις των πολιτών με τους εκπροσώπους τους στα κοινοβούλια, οι απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης και οι ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν μέσω της συνέργειας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κλείνοντας, η κ. Δημητρίου κάλεσε τους φοιτητές να τολμήσουν και να εκμεταλλευτούν όσες ευκαιρίες τους παρουσιαστούν, να εμμένουν σε όσα πιστεύουν και να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για αλλαγή.

Πηγή: KΥΠΕ

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00