Αννίτα Δημητρίου: Εμμένουμε στη διασύνδεση Κυπριακού με ευρωτουρκικά
Τη δύναμη που έχει η ΕΕ ως αναμορφωτικός παράγοντας, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, αναφέροντας ότι για αυτόν τον λόγο υπάρχει επιμονή στη διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό.
Σε ομιλία της στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στη Λευκωσία, η Πρόεδρος της Βουλής, αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που επέδειξε η ΕΕ καιη Κυπριακή Δημοκρατία προς την Ουκρανία και σημείωσε ότι η Κύπρος προσβλέπει, στην ίδια αλληλεγγύη.
«Γιατί γνωρίζουμε καλά τη δύναμη που έχει η ΕΕ ως αναμορφωτικός παράγοντας και για τούτο επιμένουμε στη διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό.Προσδοκούμε ότι αυτήν την φορά η Τουρκία θα κατανοήσει ότι η συνεργασία με την Κύπρο θα ξεκλειδώσει για την ίδια οφέλη με το σύνολο της ΕΕ, τα οποία, σε αντίθετη περίπτωση θα παραμένουν απλά ένας μη υλοποιήσιμος στόχος», ανέφερε.
Παράλληλα η κα. Δημητρίου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ από την άνοδο της ακροδεξιάς, κυρίως λόγω της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και της ανισότητας των εισοδημάτων.
«Ωστόσο, η συνταγή της άκρας δεξιάς έχει δοκιμαστεί στην Ευρώπη και έχει αποτύχει. Και πριν αποτύχει οδήγησε τα ευρωπαϊκά κράτη σε οδυνηρές περιπέτειες. Και δεν αποδεχόμαστε να ταυτίζεται η άκρα δεξιά με την πρόταση των δήθεν ριζοσπαστικών και αποτελεσματικών λύσεων σε πολύπλοκα προβλήματα», ανέφερε. Κάλεσε τους νέους να μην παρασυρθούν, να μελετήσουν την ιστορία, να γνωρίσουν σε βάθος τον θλιβερό ρόλο που διαδραμάτισαν τα ακραία κινήματα στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή ιστορία.
Παράλληλα σημείωσε τον ρόλο και των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών-μελών, σημειώνοντας ότι μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν από κοινού θεματοφύλακες του δημοκρατικού χαρακτήρα της Ένωσης. Αποτελούν, όπως είπε, διαμεσολαβητές, ώστε η φωνή των πολιτών μας να ακούγεται πιο δυνατά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Σημείωσε ακόμα ότι η απάντηση στο δημοκρατικό έλλειμμα δεν είναι άλλη από μια δυναμικότερη παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών, ως άξονα ασφάλειας, οικονομικής ευημερίας και εγγυητή του κράτους δικαίου. Κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις Ευρωεκλογές γιατί ο αντίκτυπος της ΕΕ είναι τεράστιος, αφού περίπου το 80% των νομοθεσιών μας αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η κα. Δημητρίου σημείωσε ότι η επιτυχία της ΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια ήταν επιστέγασμα σκληρής δουλειάς υπεύθυνων πολιτών και των εκπρόσωπων τους, που συνεργάζονται για να σχηματίσουν μια ολοένα και στενότερη ένωση.
«Εξάλλου το μέλλον μας, το κοινό μας μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό, ειρηνικό, ασφαλές και προσδοκώμενο για κάθε πολίτη ξεχωριστά που πιστεύει και επενδύει στη δημοκρατία, ισονομία, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενωμένοι ας ηγηθούμε διασφαλίζοντας και προστατεύοντας την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα και προοπτική», είπε.
Αναφερόμενη στα οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ και τα συλλογικά επιτεύγματα, είπε μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ έχει καταστήσει τον πόλεμο μεταξύ των κρατών μελών της αδιανόητο ενώ είπε ότι είκοσι χρόνια ύστερα από την ένταξη στην ΕΕ, το ΑΕΠ όλων των νέων κρατών μελών έχει πολλαπλασιαστεί με γρήγορους ρυθμούς, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, την υγειονομική κρίση του Covid-19 και το ξέσπασμα σημαντικών συγκρούσεων στην περιφέρειά αλλά και στην καρδιά της Ευρώπης. Το ευρώ, πρόσθεσε, είναι ένα ισχυρό διεθνές αποθεματικό νόμισμα που παρέχει σταθερότητα στις οικονομίες και αισιοδοξία στους επενδυτές.
Υπενθύμισε παράλληλα την ευθύνη της ΕΕ για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός που αποτελεί το σκαλοπάτι που θα επιτρέψει στη νέα γενιά Ευρωπαίων να εισέλθει δυναμικά στη νέα εποχή και την ΕΕ να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι και στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει όντως υποχρέωση να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση συλλογικά μίας σειράς προκλήσεων, όπωςη κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων και η παραπληροφόρηση, καθώς και η προετοιμασία για την επόμενη κρίση.
Σημείωσε ακόμα ότι οι προκλήσεις στη γειτονιά της Ένωσης παραμένουν, όπως στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι το διαμορφούμενο γεωπολιτικό σκηνικό δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση σε λογικές μονομέρειας.
ΚΥΠΕ