Home » Ανησυχία γερμανικής Κυβέρνησης για ρωσική παρουσία στη Λιβύη

Ανησυχία γερμανικής Κυβέρνησης για ρωσική παρουσία στη Λιβύη

0 comment

Ανησυχία γερμανικής Κυβέρνησης για ρωσική παρουσία στη Λιβύη

Την ανησυχία της εκφράζει η γερμανική Κυβέρνηση για την προσπάθεια του Κρεμλίνου να αυξήσει την επιρροή του στη Λιβύη, όπως προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσιεύουν γερμανικά ΜΜΕ.

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ότι η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ανησυχεί για την πολιτική στασιμότητα στη Λιβύη και για την «αυξανόμενη ρωσική παρουσία» στη χώρα, η οποία φαίνεται ότι χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως «κόμβος μεταφοράς». Στο έγγραφο σημειώνεται, περαιτέρω, ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης επιβεβαίωσε πρόσφατα την «αύξηση της μεταφοράς βαρέος υλικού, καθώς και τον πιθανό σχεδιασμό μιας ρωσικής ναυτικής βάσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γάζα: Καμία πρόοδος στις συνομιλίες για εκεχειρία, λέει η Χαμάς

Σεισμός: Η Ταϊβάν χαρακτηρίζει “ξεδιάντροπη” την Κίνα

Σουηδία: Στραγγάλισε την έγκυο ερωμένη του επειδή ντρεπόταν να πει…

Τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι χώρες της Δύσης εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί έναντι του Λίβυου στρατηγού Χαφτάρ για περαιτέρω υποστήριξη, με αντάλλαγμα την αύξηση της παρουσίας της Ρωσίας στη Λιβύη, περιλαμβανομένης και της πρόσβασης στις διαθέσιμες πρώτες ύλες, όπως είναι το πετρέλαιο και ο χρυσός. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο του γερμανικού ΥΠΕΞ, εκτιμάται ότι μόνο το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τη Λιβύη έχει αξία περίπου 12,8 δισ. δολάρια κατ’ έτος.

Η Μόσχα, αναφέρεται σχετικά, φέρεται να χρησιμοποιεί τη Λιβύη ως κόμβο μεταφοράς όχι μόνο πρώτων υλών, αλλά και όπλων, τα οποία μεταφέρονται για παράδειγμα στο Σουδάν για τη στήριξη των παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν εκεί, ενώ λόγος γίνεται και για τη δραστηριότητα στη Λιβύη του ρωσικού στρατού μισθοφόρων Wagner.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις παραπάνω πληροφορίες, η ρωσική Πρεσβεία στη Γερμανία σχολίασε ότι δεν παίρνει κατ’ αρχήν θέση σε «εικασίες και φήμες» που κυκλοφορούν στον Τύπο.


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise