Ανεξέλεγκτη εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων – Προβληματισμοί και ανησυχίες
Σοβαροί προβληματισμοί και έντονες ανησυχίες διατυπώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω ενδεχόμενης καταγγελίας της Κύπρου, όσον αφορά την εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων κατά την περίοδο αναπαραγωγής θηρεύσιμων και προστατευόμενων ειδών άγριας ζωής.
Η Κύπρος φαίνεται να αποτελεί το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τημεγαλύτερη διάρκεια εκπαιδευτικών εξορμήσεων κυνηγετικών σκύλων, ακόμα και κατά την ευαίσθητη περίοδο αναπαραγωγής της άγριας ζωής και κυρίως της πτηνοπανίδας. Και όλα αυτά, παρά την ύπαρξη επιστημονικών μελετών, οι οποίες αποδεικνύουν τις σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας, στην άγρια πανίδα. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα περιορίστηκαν δραστικά οι περιοχές εξάσκησης κυνηγετικών σκύλων, ενώ σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες η εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων απαγορεύεται εντελώς κατά την περίοδο αναπαραγωγής.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία ασκούνται αφόρητες πιέσεις προς τις αρμόδιες αρχές από οργανωμένα σύνολα και κυρίως άτυπους εμπόρους και εκπαιδευτές κυνηγετικών σκύλων, με στόχο την επέκταση υφιστάμενων ή ακόμη και την κήρυξη νέων περιοχών εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων σε παγκύπριο επίπεδο.
Οι συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων επικαλούνται φιλοζωικά αισθήματα και ασκούν υπέρμετρες πιέσεις στις αρμόδιες αρχές για την παραχώρηση μεγαλύτερων περιοχών εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν ακόμα και διαδηλώσεις από συγκεκριμένους φορείς, με στόχο την υποχώρηση των αρμόδιων αρχών και την ικανοποίηση των επιστημονικά αβάσιμων αιτημάτων τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές υποχώρησαν, λόγω των έντονων πιέσεων και πολιτικών εντολών, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες ομάδες να αποθρασυνθούν και να πιέζουν ακόμα περισσότερο. Πρόσφατα, οι συγκεκριμένες ομάδες διοργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας τη νομιμοποίηση της εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Σημειώνεται ότι η Κύπρος φαίνεται να αποτελεί το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο τα κυνηγετικά σκυλιά εκπαιδεύονται σε ζωντανό θήραμα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής στο φυσικό περιβάλλον. Ουσιαστικά, η εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και απλά ορισμένους μήνες τίθενται περιορισμοί και απαγορεύονται κάποιες περιοχές.
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, παραχωρούνται 6,000 άδειες εξάσκησης κυνηγετικών σκύλων κατά την αναπαραγωγική περίοδο, με το μέγιστο όριο να ανέρχεται σε 4 κυνηγετικούς σκύλους ανά χορηγηθείσα άδεια και ανά εκπαιδευτική έξοδο. Στην πραγματικότητα, όμως, λίγοι είναι αυτοί που φαίνεται να σέβονται την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ καταγράφονται περιπτώσεις ατόμων που συνοδεύουν δεκάδες σκύλους σε κάθε εκπαιδευτική έξοδο.
Ο αδήλωτος τζίρος από την εμπορία κυνηγετικών σκύλων από άτυπους εμπόρους υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εκπαίδευση και πώληση κυνηγετικών σκύλων αποτελεί μία κερδοφόρα δραστηριότητα για άτομα τα οποία την ασκούν ως δεύτερο επάγγελμα. Μάλιστα, καταγράφονται ακόμη και περιπτώσεις στις οποίες άτυποι εκπαιδευτές κυνηγετικών σκύλων είναι δηλωμένοι άνεργοι και λήπτες βοηθημάτων.