Tuesday, September 17, 2024
Home » Ανάλυση CT: Πιθανό σενάριο αναγκαστικής απραξίας στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2025

Ανάλυση CT: Πιθανό σενάριο αναγκαστικής απραξίας στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2025

0 comments

Πλήρης απογοήτευση για το Κυπριακό μετά τα τελευταία γεγονότα – Δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια ο Πρόεδρος – Παραμένει σε ετοιμότητα για εξελίξεις – Απομακρυσμένο το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης τον Σεπτέμβριο – Σενάριο απόλυτης στασιμότητας μέχρι τις λεγόμενες «προεδρικές» εκλογές στο ψευδοκράτος

Τι κι αν άρχισαν οι καλοκαιρινές διακοπές του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παραμένει σε επαγρύπνηση για την περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Αυτό λένε κυβερνητικοί κύκλοι, που δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες.

Η άρνηση του Ερσίν Τατάρ για τριμερή συνάντηση γκρέμισε την αισιοδοξία που υπήρχε τον τελευταίο μήνα. Η κυβέρνηση διατηρούσε την ελπίδα ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν θα μπορούσε να αρνηθεί σε μια πρόσκληση από πλευράς Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια κοινή συνάντηση με αντικείμενο τα διαδικαστικά της προσπάθειας. Η στάση του διέψευσε τις προσδοκίες και επιβεβαίωσε τον προσανατολισμό του για επανέναρξη μόνο στη βάση των δικών του απαιτήσεων.

Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει οποιοδήποτε επόμενο ουσιαστικό βήμα. Όσο ο Τατάρ αρνείται να συνεργαστεί και εξακολουθεί να ακολουθεί το δρόμο της αδιαλλαξίας, οι συνομιλίες και το μέλλον του νησιού τελεί υπό ομηρία. Λέει και εννοεί πως εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα, δεν πρόκειται να κάνει ούτε μισό βήμα στο Κυπριακό.

Ο Γενικός Γραμματέας δύσκολα θα προχωρήσει στην επόμενη φάση, όταν γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα αποτύχει. Όπως γνωρίζει καλά τους λόγους για τους οποίους θα αποτύχει, αλλά δυστυχώς δεν κάνει κάτι προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος.

Παρόλα αυτά η ελληνοκυπριακή πλευρά διαμηνύει ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο και είναι έτοιμη για συνομιλίες. Τι κι αν φεύγει χωρίς αποτέλεσμα το ένα ορόσημο μετά το άλλο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Κάτι που υπέδειξε πολλάκις και σε αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Εκτός φοβερά συγκλονιστικού απροόπτου ο Αύγουστος θα φύγει χωρίς εξελίξεις στο Κυπριακό. Δύσκολος προμηνύεται και ο Σεπτέμβριος, αφού ο Ερσίν Τατάρ δεν σκοπεύει να πει το «ναι» για κοινή συνάντηση. Όπως αρνήθηκε ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι άρχισαν να ζυγίζουν το σενάριο της αναγκαστικής απόλυτης απραξίας στο Κυπριακό μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 και τις επόμενες λεγόμενες «προεδρικές» εκλογές στο ψευδοκράτος, με την ελπίδα ότι αμέσως μετά τη διαδικασία να προκύψουν διαφορετικά δεδομένα.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More