Saturday, November 23, 2024
Home » Ανάλυση CT: Ο στόχος για κοινή συνάντηση και οι προβληματισμοί του Γκουτέρες

Ανάλυση CT: Ο στόχος για κοινή συνάντηση και οι προβληματισμοί του Γκουτέρες

0 comments

Περιμένει εξελίξεις στο Κυπριακό η ελληνοκυπριακή πλευρά – Γρίφος οι πραγματικές προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες – Παραμένει στο δρόμο της άρνησης ο Ερσίν Τατάρ

Σε φάση κινητικότητας εισέρχεται το Κυπριακό από βδομάδας, όπως εκτιμά η Κυβέρνηση. Στο Προεδρικό αναμένουν πως οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες, περιμένοντας πως η επιστροφή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν στο νησί θα σηματοδοτήσει εξελίξεις. Η προσωπική απεσταλμένη θα βρίσκεται στην Κύπρο την Τρίτη του Πάσχα και για την επόμενη μέρα (08/05) έχουν προγραμματιστεί χωριστές συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες. Με Χριστοδουλίδη και Τατάρ ζήτησε να συναντηθεί ξανά στις 13/05, μια μέρα πριν την αναχώρηση της από νησί.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά πιστεύει πως μετά τον πρώτο κύκλο συναντήσεων της Ολγκίν με τους δύο ηγέτες θα υπάρξει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα του τοπίου σε σχέση με το επόμενο βήμα. Στο τραπέζι ενδεχομένως να βρεθεί η πυροσβεστική πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες να προσκαλέσει τους δύο ηγέτες σε μια κοινή συνάντηση άτυπου χαρακτήρα. Ζητούμενο είναι να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τις ανάγκες και τις ανησυχίες των δύο μερών, ώστε να διαφανεί εάν μπορεί υπό τις περιστάσεις να υπάρξει πρόσφορο έδαφος για επανέναρξη συνομιλιών.

Τη σκέψη του ο Αντόνιο Γκουτέρες μοιράστηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες στις 21 Μαρτίου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε αμέσως πως συμφωνεί. Ο Ερσίν Τατάρ ενημερώθηκε δύο εβδομάδες αργότερα, στις 5 Απριλίου, κατά τη συνάντηση που ζήτησε και έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Αμέσως μετά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφους για ενδεχόμενες νέες προτάσεις από πλευράς του διεθνούς Οργανισμού και με ένα «θα δούμε» παρέπεμψε στην επικείμενη επιστροφή της Ολγκίν στην Κύπρο.

Η κατάθεση επίσημης πρότασης από τον Αντόνιο Γκουτέρες εξαρτάται από τη διάθεση των δύο ηγετών. Εάν ο Γενικός Γραμματέας αντιλήφθηκε πως ο Ερσίν Τατάρ θα προσέγγιζε θετικά μια ενδεχόμενη κοινή συνάντηση, τότε θα απευθύνει την πρόσκληση. Σε αντίθετη περίπτωση, πολύ δύσκολα θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο γνωρίζοντας πως η προσπάθεια είτε θα πέσει στο κενό είτε θα οδηγήσει σε νέο ναυάγιο.

Άλλωστε τους τελευταίες μήνες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέρριψε δύο προσκλήσεις για κοινές συναντήσεις των ηγετών, μία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο και μία με την προσωπική απεσταλμένη τον περασμένο Φεβρουάριο στην Λευκωσία. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η άρνηση του πηγάζει από το γεγονός πως δεν είχε ξεκαθαριστεί εκ των προτέρων ότι θα γινόταν συζήτηση για δύο κράτη και ως εκ τούτου θα δινόταν η εντύπωση πως η τουρκοκυπριακή πλευρά αφήνει παράθυρο ανοιχτό για λύση βάσει του συμφωνημένου πλαισίου.

Αυτό και μόνο δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, διαγράφοντας κάθε ελπίδα ότι μπορεί να υπάρχει τρόπος να πειστεί η άλλη πλευρά να αλλάξει στάση και να εγκαταλείψει το όραμα για κυριαρχική ισότητα. Για τον Τατάρ και την Άγκυρα η επιλογή της ομοσπονδίας δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΟΗΕ, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έδειξε διάθεση για άσκηση πιέσεων προς την τουρκική πλευρά για συμμόρφωση με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More