Thursday, July 11, 2024
Home » Ανάλυση: Η πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Ανάλυση: Η πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

0 comment

Ανάλυση: Η πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Ισραήλ και Ιράν βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες με την Ιερουσαλήμ να κατηγορεί την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από κάθε τρομοκρατική (Χαμάς ή Χισμπολάχ) ενέργεια εναντίον του εβραϊκού κράτους. Αυτά ίσχυαν μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου όταν για πρώτη φορά στην, εδώ και δεκαετίες, αντιπαράθεση των δύο χωρών, το Ιράν πραγματοποίησε την πρώτη απευθείας επίθεσε σε βάρος του Ισραήλ.

Από το ιρανικό έδαφος (και όχι μόνο) υπολογίζεται ότι έφυγαν πάνω από 300 ντρόουνς και πύραυλοι με κατεύθυνση το Ισραήλ. Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Ιράν δείχνει πως από πλευράς Τεχεράνης δεν υπάρχει πρόθεση για συνέχεια, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι αυτό ήταν ένα «τηλεοπτικό κτύπημα» εις απάντηση της πρόσφατης ισραηλινής επίθεσης σε βάρος Ιρανών στη Συρία.

Με δεδομένη, πλέον, μια ισραηλινή αντίδραση δεν μπορεί να λεχθεί ότι το ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο που έγινε για… την «τιμή των όπλων». Εξάλλου τα παράλληλα κτυπήματα από το Λίβανο και την Υεμένη, έχουν ξεχωριστή σημασία.

Ποιοι έσπευσαν να βοηθήσουν

Ξεχωριστής ανάγνωσης θα πρέπει να τύχει και η εμπλοκή της Ιορδανίας στο όλο γεγονός, η πολεμική αεροπορία της οποίας – σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται – έπαιξε το δικό της ρόλο στην αντιμετώπιση της επίθεσης του Ιράν. Κι αυτό παρά την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όσους εμπλακούν.

Όσον αφορά τη Δύση, σημειώνεται η άμεση εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, και σύμφωνα με πληροφορίες και Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου να προσφέρουν από δική τους πλευρά από αέρος κάλυψη στο Ισραήλ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την εις βάρος του επίθεση.

Τριπλή επίθεση

Υπολογίζεται ότι το Ιράν εκτόξευσε 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους, 36 τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους «κρουζ» και 185 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναχαιτίστηκε το 99% των συστημάτων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν.

Παράλληλα σημειώθηκαν επιθέσεις προερχόμενες από το Λίβανο, με την εμπλοκή της Χισμπολάχ και από την Υεμένη. Ουσιαστικά το Ιράν πέραν της δικής του απευθείας εμπλοκής, είχε διοργανώσει μια τριπλή επίθεση χρησιμοποιώντας δύο από τους “δορυφόρους” του, την Χισμπολάχ και τους Χούθι.

Στο Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των IDF αντιπτέραρχος Daniel Hagari επιβεβαίωσε για πρώτη φορά στις 11 το βράδυ ότι η επίθεση, που αναμενόταν εδώ και αρκετές ημέρες, είχε ξεκινήσει. Αργότερα δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε επίσης πυραύλους κατά του Ισραήλ, ενώ “πολυάριθμα” μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον ουρανό για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις της Τεχεράνης.

Οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν στις νότιες ισραηλινές κοινότητες γύρω στη 1:42 π.μ., προτού επεκταθούν σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας. Δυνατοί κρότοι ακούστηκαν σε όλο τον βορρά και τον νότο, καθώς και στην Ιερουσαλήμ και σε πολλές πόλεις της βόρειας Δυτικής Όχθης.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom δήλωσε ότι οι γιατροί της περιθάλπουν ένα νεαρό κορίτσι στο νότιο Ισραήλ που τραυματίστηκε από θραύσματα μετά την αναχαίτιση ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την περιοχή. Το 7χρονο κορίτσι, από μια πόλη Βεδουίνων κοντά στο Arad.

Ασπίδα προστασίας

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, χωρίς να αποκαλύψουν πόσα καταρρίφθηκαν ή τις ακριβείς τοποθεσίες. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν από μη δημοσιοποιημένες βάσεις στην περιοχή κατέρριψαν έναν αριθμό ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις επαρχίες Σουέιντα και Ντεράα στη νότια Συρία κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Ιορδανικά αεροσκάφη κατέρριψαν δεκάδες ιρανικά drones που πετούσαν στη βόρεια και κεντρική Ιορδανία με κατεύθυνση το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, σε μια πρωτοφανή επίδειξη υποστήριξης από το Αμμάν, το οποίο έχει επικρίνει έντονα τη δίωξη του Ισραήλ στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στον αέρα στην ιορδανική πλευρά της κοιλάδας του Ιορδάνη και κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ.

Η Βρετανία δήλωσε ότι τα αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή “θα αναχαιτίσουν οποιαδήποτε εναέρια επίθεση εντός της εμβέλειας των υφιστάμενων αποστολών μας, όπως απαιτείται”. “Σε απάντηση στις αυξημένες ιρανικές απειλές και τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους εταίρους σε όλη την περιοχή για να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση και να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές και πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η αεράμυνα της Αιγύπτου ήταν σε επιφυλακή. Πρόσθεσαν ότι η Γενική Διοίκηση Στρατού της Αιγύπτου έχει συγκροτήσει ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση και να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με τον εναέριο χώρο της χώρας.

Σε ετοιμότητα οι γειτονικές χώρες

Η Συρία έθεσε επίσης σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τα ρωσικής κατασκευής συστήματα εδάφους-αέρος Pantsir γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό και σημαντικές βάσεις σε περίπτωση ισραηλινού πλήγματος, δήλωσαν πηγές του συριακού στρατού στο Reuters, εξηγώντας ότι αναμένουν το Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα εναντίον βάσεων του στρατού και εγκαταστάσεων όπου εδρεύουν φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.

Η συνέχεια…

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προήδρευσε συνεδρίας του πολεμικού συμβουλίου στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ για αξιολόγηση της ασφάλειας. Σύμφωνα με το Κανάλι 12 «ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος» έκανε λόγο για μια «άνευ προηγουμένου απάντηση» στην επίθεση του Ιράν και προτρέποντας τους Ισραηλινούς να μην πάνε για ύπνο λόγω των όσων έρχονται από την Τεχεράνη. Το δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας εξουσιοδότησε το πολεμικό συμβούλιο να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν. Η απόφαση αυτή σήμαινε ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου δεν θα χρειαζόταν να επιστρέψει στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας προκειμένου να εγκριθούν οι αποφάσεις, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία όταν απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έπαιξαν τον δικό τους στρατιωτικό ρόλο στο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ και έχουν ήδη στείλει αρκετά μηνύματα προς την Τεχεράνη δεν φαίνονται διατεθειμένες να στηρίξουν την οποιαδήποτε αντίδραση του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ο πρώτος ηγέτης που έσπευσε να εκφράσει στήριξη προς το Ισραήλ και για να επαναλάβει την αταλάντευτη υποστήριξη των ΗΠΑ. Μίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου με τον οποίο το τελευταίο διάστημα είχε τεταμένες σχέσεις λόγω των χειρισμών του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα. “Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να υπερασπιστεί και να νικήσει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ”, ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι θα συγκαλέσει συνεδρία των ηγετών της G7 για να συντονίσουμε μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να μεταφέρει αεροσκάφη και αντιτορπιλικά της αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. “Χάρη σε αυτές τις αποστολές και τις εξαιρετικές ικανότητες των στρατιωτών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους”, είπε. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ομάδα του θα συντονιστεί με τους ομολόγους του σε όλη την περιοχή και θα παραμείνει σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More