Η ανακοίνωση της Βουλής
Την ανάγκη γυναικείας συμμετοχής στην εκπόνηση πολιτικής για την ειρήνη και την ασφάλεια υπογράμμισε σε οπτικογραφημένο μήνυμα της στη Συντονιστική Συνάντηση του Διευρυμένου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κοινοβουλευτικού Φόρουμ Γυναικών (ΚΦΓ) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ), ηβουλευτής Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, Ειδική Εισηγήτρια της ΚΣΜ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, απηύθυνε σήμερα, Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024.
Advertisement
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η Συντονιστική Συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών του 2ου Κοινοβουλευτικού Οικονομικού Φόρουμ Ευρωμεσογειακών Χωρών και Χωρών του Κόλπου, που διοργανώνει η ΚΣΜ στο Μαρακές, είχε ως αντικείμενο συζήτησης τον καθορισμό των προτεραιοτήτων του ΚΦΓ για τη διετία 2024-2026.
Στο μήνυμά της η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν επισήμανε, μεταξύ άλλων, τον ιδιάζοντα αντίκτυπο που έχει η έλλειψη ασφάλειας εξαιτίας συγκρούσεων και τρομοκρατικών απειλών πάνω στις γυναίκες και τα κορίτσια και υπογράμμισε την ανάγκη γυναικείας συμμετοχής στην εκπόνηση πολιτικής για την ειρήνη και την ασφάλεια.
Η Ειδική Εισηγήτρια σημείωσε, εξάλλου, ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων και των πολιτικών τόσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όσο και για την εδραίωση της ασφάλειας, αδιαμφησβήτητα αυξάνεται όταν περιλαμβάνονται και γυναίκες στη σχετική διαδικασία και επομένως η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου θα πρέπει να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας.
Η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν κατέθεσε, τέλος, πρόταση στο Συμβούλιο για συμπερίληψη στις προτεραιότητες του ΚΦΓ, του στόχου της προώθησης της Ατζέντας του ΟΗΕ «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», η οποία επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στην πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων, τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, και την οικοδόμηση και διατήρηση της ειρήνης. Μέσα από την πρόταση της καλεί επίσης όλα τα κράτη και τους δρώντες στο διεθνές επίπεδο, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα με στόχο την αύξηση της ισότιμης και πλήρους συμμετοχής των γυναικών σε όλες τις προσπάθειες και ενέργειες του ΟΗΕ για τη διατήρηση και προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας.
Η πρόταση της κ. Σούπερμαν υπερψηφίστηκε από τα μέλη του Συμβουλίου.