Home » Αλχημείες με προϋπολογισμό Παν. Κύπρου και ανησυχία για σπατάλες – Θέλουν €2 εκατ. για καθαριότητα

Αλχημείες με προϋπολογισμό Παν. Κύπρου και ανησυχία για σπατάλες – Θέλουν €2 εκατ. για καθαριότητα

0 comment

Αλχημείες με προϋπολογισμό Παν. Κύπρου και ανησυχία για σπατάλες – Θέλουν €2 εκατ. για καθαριότητα

Αντιδράσεις προκάλεσε ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, καθώς διεφάνη ότι τα €188,4 εκατ. που προβλέπονται είναι πλασματικά και ότι στην ουσία θα κατατεθεί αργότερα και συμπληρωματικός προϋπολογισμός, για τουλάχιστον άλλα €22 εκατ. Την ίδια στιγμή φαίνεται να αδειάζει το ταμείο του πανεπιστημίου, αφού καταγράφεται έλλειμμα €31,2 εκατ. για το 2025 και €36,6 εκατ. για το 2026. Η Επιτροπή ετοίμασε σημείωμα με υποδείξεις που θα αποσταλεί τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον υπουργό Οικονομικών, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Οι βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις και προβληματισμό για πλήθος ζητημάτων που αφορούν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ δεν απουσίασαν και καταγγελίες.

Μεταξύ άλλων, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέος μίλησε για τις δαπάνες για την καθαριότητα, οι οποίες ανέρχονται στα €2 εκατ. «Έχετε σαμουράι και πολεμούν τις κουφάες;», διερωτήθηκε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης σημείωσε ότι εργολάβοι χτίζουν πολυκατοικίες γύρω από το ίδρυμα για να ενοικιάζουν δωμάτια στους φοιτητές με τσουχτερό ενοίκιο, ενώ φαίνεται μέσω λαδωμάτων να μπλοκάρουν τις διαδικασίες για ανέγερση εστιών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης μίλησε για επαναλαμβανόμενη δίωξη καθηγητή λόγω πολιτικών πεποιθήσεων από την Φιλοσοφική Σχολή, υπογραμμίζοντας ότι πριν μια εβδομάδα δικαιώθηκε ο συγκεκριμένος από τη Σύγκλητο. Κατήγγειλε, επίσης, ότι παραμένουν μέχρι και σήμερα αναξιοποίητες οι εστίες του ΑΞΙΚ, παρά το γεγονός ότι το Iνστιτούτο μεταφέρθηκε στην Πάφο.

Μεταξύ, άλλων, έγινε αναφορά για τις €800.000 που ζητάει το Πανεπιστήμιο για οδοιπορικά έξοδα. Στις €970.000 που ζητά για ενοικιάσεις. Στο διπλασιασμό των νομικών εξόδων από περίπου €55.000 πέρσι στις €119.000 φέτος. Για τα €10 εκατ. ετησίως για το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς σημείωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στην παρουσία των γενικών διευθυντών των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας. «Χρειάζεται να σημάνει συναγερμός στα αρμόδια Υπουργεία», είπε για τις διαδικασίες ελέγχου, μιλώντας για σπατάλες.

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Ιωάννης Γιαπιντζάκης απάντησε στις κατηγορίες: «Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν κλέβουμε όλοι μαζί, όπως ειπώθηκε. Δεν υπηρετούμε Τούρκους. Δεν υπάρχουν πολιτικές διώξεις».

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, είπε ότι υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που επιβάλλονται στα οικονομικά του ιδρύματος. «Αυξάνεται η ΑΤΑ, αυξάνεται ο πληθωρισμός και οι προσαυξήσεις. Επιβάλλεται, τώρα, το πανεπιστήμιο να καταβάλει €10 εκατ. για το ειδικό ταμείο συντάξεων. Είναι εξωγενείς παράγοντες που δεν προέκυψαν από το πανεπιστήμιο. Το ότι αυξήθηκε το ποσό των λειτουργικών δαπανών, όπως ηλεκτρισμός, καθαριότητα και άλλα, οφείλεται στο γεγονός ότι εντός του 2024 θα μπουν σε λειτουργία νέες κτιριακές εγκαταστάσεις αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων».

Ο προϋπολογισμός, είπε ακόμη ο κ. Γιαπιντζάκης, δεν είναι επ ουδενί αναπτυξιακός. «Προσπαθούμε να καλύψουμε πάγιες ανάγκες του πανεπιστημίου. Να έχουμε την χρηματοδότηση για να πληρώνουμε τον υφιστάμενο κόσμο και να καλύψουμε λειτουργικές δαπάνες. Έχουμε μειώσει τις διαχειριστικές δαπάνες. Στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, πέρα από χρήματα που προέρχονται από δάνεια το ίδρυμα έχει να κάνει και άλλες κατασκευές σε σχέση με προηγούμενα χρόνια».

Ως προς τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, είπε ότι προβλέπεται να ανέρχεται στο 3% του κατασκευαστικού κόστους ανά έτος. Δόθηκαν, συνέχισε, εκατομμύρια για τα κτήρια του πανεπιστημίου, εντούτοις όμως, κρατούν πολύ χαμηλά τις εν λόγω δαπάνες. Εξέφρασε, δε, τον φόβο ότι σε βάθος χρόνου θα το πληρώσουν. Η Ιατρική Σχολή κόστισε μέχρι σήμερα πάνω από €25 εκατ., όμως δεν υπήρξε πρόνοια όλα αυτά τα χρόνια στον προϋπολογισμό.

«Δεν υπάρχουν άρθρα στα οποία να βάλαμε επιπλέον χρηματοδότηση από αυτήν που πραγματικά χρειαζόμαστε για να καλύψουμε βασικές ανάγκες του πανεπιστημίου», είπε και πρόσθεσε ότι: «Τα ιδία έσοδα του πανεπιστημίου εξαντλήθηκαν. Γιατί; Επειδή αξιοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια στις αναπτύξεις».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More