Αλλάζει ρότα με τις υπερωρίες η Αστυνομία – Μόνο άκρως απαραίτητες
Γεγονότα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης δείχνουν ότι υπάρχει συνειδητή απόφαση της ηγεσίας της Αστυνομίας προκειμένου να μην καταβάλλεται με ευκολία αντιμισθία για υπερωριακά καθήκοντα σε μέλη της Δύναμης. Σε τέτοιο βαθμό που γίνεται λόγος για αλλαγή της πάγιας πολιτικής.
Η πρόσφατη απόφαση ανώτατων στελεχών του Σώματος να μην παραχωρηθεί επίδομα για αστυνομικούς που έχουν γραφειακό ωράριο και καλούνται ήδη να δουλεύουν επιπλέον ώρες (βράδυ και ξημερώματα) για τους σκοπούς της δίμηνης εκστρατείας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελεί το αποκορύφωμα αυτής της νέας πολιτικής που βιώνουν τα μέλη της Αστυνομίας.
Πλέον, φαίνεται να άλλαξε και η πολιτική για αστυνομικούς ανακριτές που εργάζονται στα επαρχιακά Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) και κλιμάκια της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών. Λόγω σοβαρών ποινικών υποθέσεων που χρήζουν άμεσου χειρισμού (αιτήματα προσωποκράτησης κτλ.), τα μέλη των εν λόγω τμημάτων καλούνται να εργαστούν εκτός ωρών προγραμματισμένης βάρδιας. Γι΄ αυτές τις επιπλέον ώρες εργασίας καταβαλλόταν αντιμισθία, κάτι το οποίο πλέον δεν ισχύει. Σχετικά αιτήματα για έγκριση παραχώρησης αντιμισθίας που έχουν σταλθεί προσφάτως από επικεφαλής τμημάτων/υπηρεσιών σε αρμόδιο ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας, έχουν απορριφθεί. Ο «Φ» έχει υπόψιν του συναφές σημείωμα που αποστάλθηκε στα τέλη Μαρτίου και στο οποίο υπάρχει ρητή άρνηση. Σε πολλές περιπτώσεις τέτοια επιδόματα αντισταθμίζονται με χρόνο ανάπαυσης (μέχρι και 70%).
Επιπλέον, κοινοποιημένες αποφάσεις της ηγεσίας σε εμπλεκόμενους, δείχνουν αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά θέματα διαχείρισης προσωπικού που δύναται να επιφέρει αύξηση του κονδυλίου για υπερωριακά επιδόματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατη σύσκεψη για θέματα της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας έγινε σύσταση προκειμένου «στις δημόσιες αργίες να εργάζεται μόνο το απαραίτητο προσωπικό».
Εξάλλου, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ακόμη και δόκιμοι αστυνομικοί καλούνται να εκτελέσουν καθήκοντα υπό τη μορφή εκπαίδευσης, στα οποία αν χρησιμοποιείτο έμπειρο μέλος του Σώματος θα του καταβαλλόταν ανάλογο υπερωριακό επίδομα.
Το αποκορύφωμα αυτής της νέας πολιτικής ήταν και η ανακοίνωση της ηγεσίας της Αστυνομίας στις 26/3. Όπως είναι γνωστό απάντησε αρνητικά σε μαζικό αίτημα συνδικαλιστικών σωμάτων αστυνομικών (Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, «Ισότητα» και ΑΣΔΥΚ) προκειμένου να καταβάλλεται αντιμισθία στους αστυνομικούς που ενώ έχουν ωράριο γραφείου καλούνται να δουλεύουν βραδινές ώρες και ξημερώματα στο πλαίσιο δίμηνης επιχείρησης (για πρόληψη και πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος). Όπως πληροφορείται ο «Φ», το κονδύλι που θα έπρεπε να διατεθεί για κάλυψη των υπερωριών ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Ωστόσο, η ηγεσία αποφάσισε να παραχωρείται στους επηρεαζόμενους ο ανάλογος χρόνος ξεκούρασης.
Πηγή του «Φ» ανέφερε ότι δεν φαίνεται αυτή η πολιτική να σχετίζεται με οικονομική στενότητα. Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία θα μπορούσε να αποταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και να αιτηθεί επιπρόσθετες πιστώσεις λόγω εκτάκτων αναγκών (π.χ. φύλαξη και περιπολία εγκαταστάσεων στην Κύπρο που συνδέονται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή). Επιπλέον, όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας άτομο με γνώση σχετικών διαδικασιών, ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, αν και είναι πολύ προσεκτικός στους χειρισμούς του, εντούτοις ανταποκρίνεται σε καλά αιτιολογημένα αιτήματα, τα οποία συνοδεύονται από ένα συγκεκριμένο πλάνο.
Πάντως, αρκετές φορές έχει εγερθεί θέμα με τα υπερωριακά καθήκοντα της Αστυνομίας, το κόστος των οποίων τα τελευταία χρόνια προϋπολογίζονται στα 5,5 εκατ. ετησίως, όμως στο τέλος καταβάλλεται τετραπλάσιο ποσό. Τον περασμένο χειμώνα, κατά τον κοινοβουλευτική έλεγχο, είχε προκύψει ότι από τα 5,3 εκατομμύρια που είχε διαθέσιμα η Αστυνομία για υπερωρίες αστυνομικών στη βάση του προϋπολογισμού της για το 2023, μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είχε δαπανήσει 14,4 εκατομμύρια. Με απλά λόγια, η Αστυνομία είχε καταβάλει 272% περισσότερα από το ποσό του προϋπολογισμού, μέχρι τον 9ο μήνα του 2023.