Home » Ακόμα και απαγορευτικό διάταγμα για δημόσιες συγκεντρώσεις πολιτών

Ακόμα και απαγορευτικό διάταγμα για δημόσιες συγκεντρώσεις πολιτών

0 comment

Ακόμα και απαγορευτικό διάταγμα για δημόσιες συγκεντρώσεις πολιτών

Από αισθητούς περιορισμούς σε δημόσιες συγκεντρώσεις πολιτών μέχρι και απαγόρευση αυτών των συναθροίσεων, προνοεί νομοσχέδιοπου προωθεί η Κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξηςτην περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε κι επίσημα την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «ο Περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024».

Αυτό που επιχειρείται, όπως συνάγεται από τη συνοδευτική ανακοίνωση, είναιη ρύθμιση των δημόσιων συγκεντρώσεων πολιτών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρακάμπτεται το θεμελιώδες δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά και ταυτόχρονα να παρασχεθεί η δυνατότητα στην εκτελεστική εξουσία να ενεργήσει προληπτικά με σοβαρές απαγορεύσεις.

Η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να επικεντρωθεί στις αυστηρές πρόνοιες του εν λόγω νομοσχεδίου. Είναι ενδεικτικό ότι στο άρθρο 8 του εν λόγω νομοθετήματος προβλέπεται η δυνατότητα να εκδίδει το Υπουργικό Συμβούλιο διάταγμα απαγόρευσης παρελάσεων ή συγκεντρώσεων, αν κριθεί ότι απειλείται η ύπαρξη της Δημοκρατίας και ότι τα όποια προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια.

Προβλέπεται, ακόμη, η δυνατότητα επιβολής περιορισμών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις από την αρμόδια Αρχή ή τον Υπουργό, ανάλογα με την περίπτωση. Όπως επεξηγείται στην συνοπτική ανακοίνωση για το υπό αναφορά νομοθέτημα, «οι περιορισμοί που δύνανται να επιβληθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, την πορεία της παρέλασης ή συγκέντρωσης, τον χρόνο ή τον χώρο της παρέλασης ή συγκέντρωσης, ή την κατάληψη μόνο μέρους του οδοστρώματος ή άλλου δημόσιου ανοιχτού μη περιτοιχισμένου χώρου, ή την απαγόρευση διέλευσης ή εισόδου σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, ή τη μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφελείας ή νοσηλευτήρια (Άρθρο 6 του νομοσχεδίου). Επίσης, προβλέπονται αδικήματα (τιμωρούμενα μόνο με χρηματική ποινή) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους επιβληθέντες περιορισμούς».

Φυλάκιση για κουκούλα

Επιπλέον, υπάρχει πρόνοια για όσους συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις και αποκρύπτουν τα πρόσωπά τους. Βάσει του άρθρου 11 του νομοσχεδίουάτομο το οποίο συμμετέχει σε διαδηλώσεις και καλύπτει το πρόσωπό του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να αναγνωριστεί, θα είναι αντιμέτωπο όχι μόνο με βαρύ πρόστιμο, αλλά θα υπόκειται και σε φυλάκιση. Το άρθρο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, αναφέρει επί λέξει: «Πρόσωπο το οποίο συμμετέχει στην παρέλαση ή συγκέντρωση και αποκρύβει με οποιοδήποτε τρόπο το πρόσωπο του, ήτοι σε σημείο που αυτό να μην μπορεί να αναγνωριστεί, χωρίς αιτιολογία, για την οποία φέρει το βάρος της απόδειξης, θεωρείται ότι το αποκρύβει προς το σκοπό διάπραξης αδικήματος και είναι ένοχο πλημμελήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €4.000 ή και στις δύο αυτές ποινές».

Το θέμα της χρήσης κουκούλας από άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις είχε τεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Στις 6 του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε κάνει σχετική εισήγηση ο κλάδος αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητας», με πρόταση του επικεφαλής του κλάδου των μελών της Δύναμης, Νίκου Λοϊζίδη. Είχε ακολουθήσει στο δεύτερο μισό του ίδιου μήνα (21/9) κατάθεση πρότασης Νόμου από πλευράς ΔΗΣΥ. Ο βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, με σχετικές τοποθετήσεις του είχε εξηγήσει ότι με την πρόταση Νόμου «θεσπίζεται ως αδίκημα η συμμετοχή προσώπου σε διαδήλωση ή συνάθροιση με εσκεμμένη κάλυψη του προσώπου και με σκοπό τη διάπραξη αδικήματος. Ειδικότερα, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η προστασία και η διασφάλιση του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 21 του Συντάγματος όσο και από το άρθρο 12 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ καθώς και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το αντίδοτογια διαδηλώσεις

Όπως συνάγεται, η εκτελεστική εξουσία επιδιώκει με το νομοσχέδιο να βρει το αντίδοτο για διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν με επεισοδιακό τρόπο. Είναι νωπές, άλλωστε, οι μνήμες από την τροπή των συγκεντρώσεων του περασμένου χρόνου σε Χλώρακα (27/8) και Λεμεσό (1/9) για το μεταναστευτικό, σε μια περίοδο έξι ημερών, η οποία συνοδεύτηκε από τη διαδοχική αδυναμία της Αστυνομίας να ενεργήσει προληπτικά, αλλά και να καταστείλει έγκαιρα τις πράξεις όσων επιτέθηκαν κατά προσώπων και επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς. Όπως εκτιμάται, από τη στιγμή που υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για κατοχύρωση του δικαιώματος στις ειρηνικές συναθροίσεις, στη διαβούλευση θα εγερθούν πολλά ζητήματα. Όπως είναι λογικό, το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες ούτως ώστε τα απαγορευτικά μέτρα να μην επιβάλλονται κατά το δοκούν. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να αποστείλει απόψεις/σχόλια/παρατηρήσεις, σε σχέση με αυτό, το αργότερο μέχρι τις 5 Ιουνίου 2024.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More