Αιχμές από δικηγόρους του αθωωθέντα για το δυστύχημα με θύμα τη Νάταλυ
Δεν καταλάγιασε ο απόηχος της χθεσινής απόφασης του Στρατιωτικού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο αθώωσε τον 46χρονο επιλοχία της Εθνικής Φρουράς για το δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της 27χρονης συμβασιούχου οπλίτη, Νάταλυς Νεοφύτου.
Το δικηγορικό γραφείο «Χριστοφή, Μερακλής και συνεργάτες ΔΕΠΕ» που ανέλαβε την υπεράσπιση του αθωωθέντα πλέον συμβασιούχου υπαξιωματικού, με σημερινή ανακοίνωσή του εκφράζει τις θέσεις του για την δικαστική ετυμηγορία, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι είχε κατηγορηθεί μόνο ο πελάτης τους (σύμφωνα με τη θέση της κατηγορούσας Αρχής ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση μηχανοδήγησης τη μοιραία ημέρα).
Διευκρινίζει ότιο 46χρονος δεν βρισκόταν ούτε στο μοιραίο αυτοκίνητο αλλά ούτε και στο χώρο που έγινε το ατύχημα. Είναι προφανές ότι αφήνονται αιχμές για το γεγονός ότι ο οδηγός και ο συνοδηγός του στρατιωτικού τζιπ που ανατράπηκε, δεν κατηγορήθηκαν. Να σημειωθεί ότι η άτυχη Νεοφύτου βρισκόταν στο πήγμα του οχήματος όταν επεσυνέβη το μοιραίο.
Επιπλέον, οι δικηγόροι του αθωωθέντα, καλούν το Υπουργείο Άμυνας να λάβει μέτρα μετά από την χθεσινή απόφαση, επισημαίνοντας ότι μάρτυρες κατηγορίες άλλαξαν τις αρχικές τους εκδοχές: «Το ΥπΑμ οφείλει να διερευνήσει ξανά το περιστατικό, καλώντας τα στελέχη της ΕΦ τα οποία κρίθηκαν ως αναξιόπιστα αλλά και στελέχη τα οποία θα έπρεπε να καταθέσουν αλλά δεν καλέστηκαν από την Κατηγορούσα Αρχή, επιμένοντας να πάρει τις σωστές απαντήσεις για τις συνθήκες του ατυχήματος με σκοπό να διορθωθούν τα όποια λάθη έγιναν έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».
Να σημειωθεί ότι τον επιλοχία εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Γιάννης Μερακλής και Ολύμπιος Χριστοφή, καθώς και η ασκούμενη νομικός Νικόλ Διονυσίου (Χριστοφή, Μερακλής και συνεργάτες ΔΕΠΕ).
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης: «Σε σχέση με την χθεσινή απόφαση του Στρατοδικείου, στην οποία το Δικηγορικό μας γραφείο εκπροσωπούσε τον κατηγορούμενο και της οποίας το Δικαστήριο επέβαλε περιορισμούς ως προς την κυκλοφορία της, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
1. Όλοι οι μάρτυρες οι οποίοι προσήλθαν στο Δικαστήριο εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής, προσήλθαν προετοιμασμένοι προσπαθώντας να καλύψουν κενά στις μαρτυρίες των άλλων Μαρτύρων Κατηγορίας και επιρρίπτοντας ευθύνες στον κατηγορούμενο στο στάδιο της κυρίως εξέτασης.
2. Οι μαρτυρίες τους κρίθηκαν ως αναξιόπιστες στο στάδιο της αντεξέτασης, αφού σε ερωτήσεις που ενδεχομένως να απέδιδαν στους ίδιους ή σε άλλα άτομα εκτός του κατηγορητηρίου ευθύνες για το επίδικο περιστατικό, δήλωναν ότι δεν θυμούνταν ενώ για άλλα γεγονότα, η μνήμη τους ήταν εξαιρετική. Αυτό γινόταν σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με διαφορετικά θέματα για κάθε μάρτυρα.
3. Κατά το στάδιο της αντεξέτασης και μέσα από τις ερωτήσεις της Υπεράσπισης, οι Μάρτυρες Κατηγορίας άλλαζαν τη μαρτυρία και τις εκδοχές που είχαν δώσει στην αστυνομία μετά το ατύχημα καθώς επίσης και στις εκδοχές που έθεσαν κατά το στάδιο της κυρίως εξέτασης.
4. Ένα σοβαρότατο και βασανιστικό ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί από τους αρμόδιους είναι το γιατί επέλεξαν να προχωρήσουν καταχωρώντας κατηγορητήριο μόνο για τον ΣΥΠ Επιλοχία ο οποίος δεν βρισκόταν ούτε στο μοιραίο αυτοκίνητο αλλά ούτε και στο χώρο που έγινε το ατύχημα.
5. Το ΥπΑμ οφείλει να διερευνήσει ξανά το περιστατικό, καλώντας τα στελέχη της ΕΦ τα οποία κρίθηκαν ως αναξιόπιστα αλλά και στελέχη τα οποία θα έπρεπε να καταθέσουν αλλά δεν καλέστηκαν από την Κατηγορούσα Αρχή, επιμένοντας να πάρει τις σωστές απαντήσεις για τις συνθήκες του ατυχήματος με σκοπό να διορθωθούν τα όποια λάθη έγιναν έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».
Η γραμμή της κατηγορούσας Αρχής στην δίκη ήταν ότι ο κατηγορούμενος συμβασιούχος επιλοχίας είχε οριστεί επικεφαλής της εκπαίδευσης και πως ήταν αυτός που έδωσε σαφείς οδηγίες στην θανούσα Νάταλυ Νεοφύτου και στον εκπαιδευόμενο στρατιώτη, να επιβιβαστούν σε ακατάλληλο όχημα με συνοδηγό τον δόκιμο αξιωματικό, χωρίς να τους υποδείξει το ασφαλές προκαθορισμένο δρομολόγιο.
Ο στρατιωτικός εισαγγελέας μέσω της μαρτυρίας που παρουσίασε εξέθεσε το γεγονός ότι ούτε ο οδηγός του οχήματος, ούτε ο δόκιμος αξιωματικός που ήταν συνοδηγός, αλλά ούτε και η Νάταλυ Νεοφύτου που βρισκόταν στο πήγμα, είχαν άδεια οδήγησης στρατιωτικού οχήματος.
Η βασική κατηγορία που αντιμετώπιζε ο υπαξιωματικός ήταν η πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, στη βάση του άρθρου 210 του ποινικού κώδικα. Αδίκημα το οποίο σε περίπτωση καταδίκης θα επέσυρε ποινή φυλάκισης μέχρι και τέσσερα έτη. Η έτερη κατηγορία αφορούσε σε παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.
Η Νάταλυ Νεοφύτου έχασε τη ζωή της στις 12/5/2022 μετά από δυστύχημα σε στρατόπεδο, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής μηχανοδήγησης. Το μοιραίο συμβάν είχε σημειωθεί γύρω στις 11:00 το πρωί της συγκεκριμένης ημερομηνίας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο ανετράπη το όχημα τύπου τζιπ, στο οποίο επέβαινε η ΣΥΟΠ μαζί με δόκιμο έφεδρο αξιωματικό και κληρωτό οπλίτη. Η 27χρονη φέρεται να καταπλακώθηκε από το όχημα και να κατέληξε στην άσφαλτο.