Friday, November 22, 2024
Home » Αιτία το κινητό για τα 11 στα 20 θανατηφόρα – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 2023

Αιτία το κινητό για τα 11 στα 20 θανατηφόρα – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 2023

0 comments

Αιτία το κινητό για τα 11 στα 20 θανατηφόρα – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 2023

Σοκαριστικές είναι οι διαπιστώσεις από τις αναλύσεις των αιτιών των 32 περσινώνθανατηφόρων οδικών συγκρούσεων με 34 νεκρούς. Όπως προκύπτει από την εξέταση όλων των στοιχείων από το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας, 11 θάνατοι οδηγών από τους 20 συνολικά πέρσι, οφείλονται σε απρόσεκτη και αμελή οδήγηση με κύρια αιτία τη χρήση του κινητού κατά την οδήγηση.

Την ίδια ώρα, παρά τη μείωση κατά τριών νεκρών σε σχέση με το 2022, εντούτοις την Τροχαία προβληματίζει το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι πεζοί θύματα τροχαίων, ένας στους τρεις νεκρούς ήταν αλλοδαπός μόνιμος κάτοικος Κύπρου, ενώ την μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους κατέγραψε η επαρχία Λάρνακας. Από την άλλη, στα θετικά είναι η μείωση των θυμάτων οδηγών ή επιβατών μοτοσικλέτας καθώς και το γεγονός ότι κανένας τουρίστας δεν σκοτώθηκε πέρσι, κάτι που αποδίδεται στην καλή ενημέρωση που γίνεται. Επίσης, από την ανάλυση όλων των δεδομένων, φαίνεται ότι για τρεις μήνες πέρσι δεν χάθηκε καμιά ζωή στους δρόμους, ενώ στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, είχαμε τέσσερεις και πέντε νεκρούς ανά βδομάδα.

Τα στοιχεία από την ανάλυση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων για το 2023 δόθηκαν πρόσφατα στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, στο οποίο δεν αποκλείεται κάποια στιγμή ν’ απασχολήσει και το θέμα της αύξησης του εξωδίκου για τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση. Σήμερα το εξώδικο για μη ελεύθερα χέρια κατά την οδήγηση είναι στα €150 και αν η παράβαση επαναληφθεί κατά τα επόμενα δύο χρόνια το πρόστιμο διπλασιάζεται. Όπως παρατηρείται, υπάρχει μια γενική παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στη μη χρήση κινητού ή άλλου αντικειμένου κατά την οδήγηση, αφού και οι καταγγελίες της Τροχαίας δείχνουν αύξηση. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση με το νόμο και ειδικότερα, λόγω του πρωτοφανή αριθμού θυμάτων που οδηγούσαν και κρατούσαν το κινητό στο χέρια, οδηγεί τους αρμόδιους στο να μελετούν άλλα μέτρα ώστε να συμμορφωθούν οι οδηγοί.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο βοηθός υπεύθυνος Τροχαίας Χάρης Ευριπίδου, φαίνεται να γίνεται ευρεία χρήση του κινητού κατά την οδήγηση, γεγονός που εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους. Η Τροχαία θα εντείνει εντός του 2024 τους ελέγχους της για την χρήση κινητού, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τροχαίες συγκρούσεις που οφείλονται σ’ αυτήν την αιτία. Ερωτηθείς πως διαπιστώνεται ότι ένας οδηγός θύμα τροχαίου οδηγούσε κάνοντας χρήση του κινητού του, ο κ. Ευριπίδου ανέφερε ότι αυτό μπορεί να εξακριβωθεί όταν αποκλειστούν οι άλλες αιτίες, είτε από μαρτυρία κάποιου που τον είδε, είτε μετά από έλεγχο του τηλεφώνου του κατά το οποίο φαίνεται αν την ώρα του συμβάντος μιλούσε ή έστελνε μήνυμα ή ήταν ενεργό το τηλέφωνό του.

Σύμφωνα με την ανάλυση των θανατηφόρων, το 2023 προκλήθηκαν τρεις λιγότερες θανατηφόρες συγκρούσεις με τρία λιγότερα θύματα σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα πέρσι είχαμε 32 συγκρούσεις με 34 θύματα και ήταν ο χαμηλότερος αριθμός από το 1960. Στην επαρχία Λεμεσού και Αμμοχώστου παρατηρήθηκε σημαντική μείωση.Στην Λεμεσό πέρσι είχαμε εννέα θύματα έναντι 14 το 2022 και στην Αμμόχωστο τρία έναντι πέντε. Στην Λευκωσία και Πάφο παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2022. Αύξηση παρατηρήθηκε στην Επαρχία Λάρνακας, και ταέξι από τα 10 θανατηφόρα είχαν προκληθεί σε αυτοκινητόδρομο. Στην Μόρφου δεν υπήρξε κανένα θύμα το 2023, όπως και το 2022.

Όσον αφορά στους μήνες, χειρότεροι είναι ο Ιανουάριος και Δεκέμβριος, κατά τους οποίους προκλήθηκαν οι περισσότερες συγκρούσεις, αφού είχαμε ανά έξι νεκρούς τον κάθε μήνα. Από πέντε θανατηφόρα προκλήθηκαν τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Κατά τον Φεβρουάριο, Ιούνιο και Αύγουστο δεν προκλήθηκε καμία θανατηφόρα σύγκρουση.

Οι περισσότερες οδικές συγκρούσεις προκλήθηκαν κατά τις απογευματινές ώρες, μεταξύ 12:00 και 20:00 (18 από τα 32 θανατηφόρα).

Τα περισσότερα θύματα ήταν οδηγοί ή επιβάτες σαλούν οχημάτων. Συγκεκριμένα, 15 οδηγοί με πέντε επιβάτες από τους συνολικά 34 νεκρούς, σκοτώθηκαν στην άσφαλτο. Επτά νεκροί ήταν πεζοί και ο αριθμός εξακολουθεί να είναι αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σημαντική μείωση παρουσιάστηκε στους μοτοσικλετιστές αφού πέρσι χάθηκαν πέντε ανθρώπινες ζωές έναντι 11 το 2022 και 12 το 2021.

Παράλληλα, 12 από τα 34 θύματα (35,3%) ήταν αλλοδαποί οι οποίοι κατοικούν μόνιμα (εργάτες, φοιτητές κ.λπ.), ενώ αξιοπρόσεκτο είναι πως κανένας τουρίστας δεν σκοτώθηκε πέρσι σε τροχαίο.

Μείωση θανάτων λόγω αλκοόλ-ναρκωτικών

Βοήθησαν σύστημα φωτοεπισήμανσης και εντατικοποίηση των στοχευμένων ελέγχων και εκστρατειών

Σημαντική μείωση καταγράφηκε πέρσι και στους θανάτους που είχαν ως αιτία την χρήση αλκοόλ και ναρκωτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, είχαμε μόνο δύο περιπτώσεις. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις εξακολουθούν να σχετίζονται με παραβάσεις του ΚΟΚ όπως, στροφή δεξιά, παράβαση φώτων τροχαίας, παράνομο προσπέρασμα και παράβαση σημάτων τροχαίας.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τρεις από τις επτά περιπτώσεις πεζών που έχασαν τη ζωή τους παρασυρόμενοι από διερχόμενο όχημα, αφορούσαν δικό τους λάθος και συγκεκριμένα κατά τον τρόπο που διασταύρωναν τον δρόμο.

Η μείωση στους θανάτους τα τελευταία δύο χρόνια (το 2022 είχε ανέλθει στο 18%) αποδίδεται εν πολλοίς στην έλευση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, τις γνωστές κάμερες. Ωστόσο, συνδέεται και με την εντατικοποίηση των στοχευμένων ελέγχων αλλά και εκστρατειών εκ μέρους της Αστυνομίας. Λόγω των καμερών, αστυνομικοί ασχολούνται πιο επισταμένα με τον έλεγχο των οδηγών στους δρόμους, έχει συσταθεί η ομάδα «Ζ» τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού και μπορούν να κινηθούν άμεσα και γρήγορα, ενώ πλέον οι εκστρατείες γίνονται για να εντοπιστούν συγκεκριμένες παραβάσεις οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση τροχαίων οδικών συγκρούσεων.

Σημειώνεται ότι μεγάλη συζήτηση γίνεται για το κατά πόσον θα πρέπει να μειωθεί ή να αυξηθεί το εξώδικο για παράβαση του κόκκινου σηματοδότη. Ενώ πριν το τετραπλό θανατηφόρο στη Λεμεσό η τάση που επικρατούσε στη Βουλή και το Υπουργείο Μεταφορών ήταν η μείωση ή τουλάχιστον η παραμονή του στα σημερινά επίπεδα, εντούτοις μετά το θλιβερό τροχαία άλλαξε η αντιμετώπιση της παράβασης. Ήδη έχει κατατεθεί πρόταση νόμου ώστε όποιος σταματά το όχημά του εντός της περιοχής διέλευσης πεζών σε φώτα και πέραν αυτής,θα τιμωρείται με εξώδικο €500, στην περίπτωση που ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η εικόνα φέτος

Το 2024, μέχρι σήμερα έχουμε τέσσερις συγκρούσεις, δύο λιγότερες από το 2023 και επτά θύματα, ένα περισσότερο από το 2023. Σημειώνεται ότι στους επτά νεκρούς περιλαμβάνονται και τα θύματα του τετραπλού στη Λεμεσό, κατά το οποίο ξεκληρίστηκε ολόκληρη οικογένεια σε σφοδρή σύγκρουση τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς. Για το δυστύχημα αυτό, ένα πρόσωπο αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες στο Δικαστήριο.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More