Αβέρωφ και Κώστα σε ΚΣ Ένωσης για Μεσόγειο στο Ραμπάτ. «Η ΕΕ έχει καθήκον να ενισχύσει συνεργασία με κράτη της Ένωσης»
Α.Νεοφύτου και Κ.Κώστα στην Ολομέλεια της ΚΣ της Ένωσης για τη Μεσόγειο στο Ραμπάτ -«Η ΕΕ έχει καθήκον να ενισχύσει συνεργασία με κράτη της Ένωσης»
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 17ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΚΣ – ΕγΜ) στην πρωτεύουσα του Μαρόκο, Ραμπάτ στην οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε με διμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου (επικεφαλής) και Κώστα Κώστα (μέλος).
Advertisement
Κύριο θέμα της Συνόδου ήταν ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία τον 21ο αιώνα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής. Εξάλλου, απαντώντας σε αναφορά, του εκπροσώπου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, βουλευτή Samil Ayrim που κατηγορούσε το Ισραήλ για εισβολή στη Γάζα και κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, ο κ. Νεοφύτου του υπενθύμισε ότι η Τουρκία -κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου- εισέβαλε το 1974 στην Κυπριακή Δημοκρατία και έκτοτε κατέχει πέραν του 36% των εδαφών της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε σχετική παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στη Σύνοδο της Ολομέλειας, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι, η περιοχή της Μεσογείου αποτελούσε ανέκαθεν θέατρο μεγάλων εντάσεων και προκλήσεων και καίριο γεωπολιτικό σημείο ιστορικών, εθνοτικών, πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών και ιδεολογικών διενέξεων, αλλά συνάμα και μια περιοχή με πολλές ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης. Αναφέρθηκε δε στην παρούσα ανάφλεξη της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης και τις σοβαρές συνέπειές της, καθώς και στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα που διαταράσσουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Τονίζοντας ότι η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί σταυροδρόμι βασικών παγκόσμιων κυκλοφοριακών διαδρόμων και πατρίδα για περισσότερο από 500 εκατομμύρια ανθρώπους, ο κ. Νεοφύτου επισήμανε την αδήριτη ανάγκη για συνεργασία, πέραν από εθνοτικές, φυλετικές, θρησκευτικές και κοινωνικές διαφορές, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ως κοινοβουλευτικοί, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να παραμεριστούν οι εντάσεις που εξακολουθούν να πλήττουν τους λαούς της λεκάνης της Μεσογείου και οι οποίες έχουν σοβαρό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Κύπριος βουλευτής σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιστορικό καθήκον να ενισχύσει τη συνεργασία της με τα κράτη της Ένωσης για τη Μεσόγειο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με ολιστικό τρόπο. Αναφέρθηκε επίσης, σε άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, όπως η κλιματική κρίση, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έλλειψη νερού και τροφίμων. Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα κρίσιμα ζητήματα είναι οι κοινές δράσεις και συνέργειες τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι, η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των μεσογειακών εταίρων της – με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας- θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας ευημερίας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Νεοφύτου τόνισε την επιτακτική ανάγκη άσκησης επιρροής από πλευράς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στο κυβερνητικό σκέλος της Ένωσης για τη Μεσόγειο, ώστε να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα και να εξευρεθούν λύσεις στα ζητήματα, που ταλανίζουν τους λαούς της Μεσογείου, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενός ολοκληρωμένου διαλόγου μεταξύ των κρατών-μελών της της ΕΕ και των νοτιομεσογειακών της εταίρων.
Κατά τη χθεσινή, πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου συνεδρίασαν οι επιτροπές της Συνέλευσης, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να συμμετέχει στη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτων και τον Κώστα Κώστα στη συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.