Έστειλαν μαζικά στο αρχείο φακέλους με αιτήσεις ασύλου Σύρων αναβάλλοντας τις συνεντεύξεις
Σε πλήρη εφαρμογή είναι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να ανασταλεί η εξέταση αιτήσεων πολιτικού ασύλου από Σύρους υπηκόους.
Όπως πληροφορείται το philenews, τα εξαγγελθέντα υλοποιούνται πιστά, καθώς από νωρίς το πρωί στάλθηκε επίσημο μήνυμα σε όλα τα αρμόδια στελέχη της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου οι φάκελοι να διαβιβαστούν στο αρχείο.
Μάλιστα, οι προγραμματισμένες για σήμερα συνεντεύξεις με τους ενδιαφερόμενους που αιτήθηκαν άσυλο στην Κύπρο, έχουν αναβληθεί μέχρι νεοτέρας.
Η διαδικασία για έναν άτυπο μετανάστη έχει ως εξής:
· Ο μετανάστης υποβάλλει αίτημα σε λειτουργό, ο οποίος καταγράφει περιληπτικά γιατί ο ενδιαφερόμενος αποχώρησε από τη χώρα του.
· Εν συνεχεία καλείται από την υπηρεσία ασύλου για συνέντευξη και αξιολόγηση της αίτησής του, δηλαδή, κατά πόσον υπάρχει εύλογη αιτία για να παραχωρηθεί άσυλο.
· Αν η έγκριση απορριφθεί, τότε δίδεται περιθώριο ενός μήνα στον ενδιαφερόμενο για να εφεσιβάλει την απόφαση απόρριψης του αιτήματός του.
10.000 οι αιτήσεις
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 10.000 αιτήσεις, όπως ανέφερε νωρίτερα εντός της ημέρας ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου. Ο τελευταίος σε τοποθετήσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε ότι η απόφαση που λήφθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία εδράζεται σε ευρωπαϊκό μηχανισμό που ενεργοποιείται σε περιπτώσεις αυξημένων και έκτακτων μεταναστευτικών ροών.
Το μέτρο αναστολής αιτήσεων θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των προσπαθειών που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς. Όπως είναι γνωστό, η επιστροφή Σύρων μεταναστών που δεν τυγχάνουν ασυλίας, αποτελεί σπαζοκεφαλιά, καθώς θεωρείται επισφαλής η επανεγκατάσταση τους στη Συρία λόγω της κατάστασης στη γειτονική χώρα.
Για 21 μήνες
Η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα χρονικά μέσα πριν επαναρχίσει να εξετάζει αιτήσεις. Συγκεκριμένα, εντός της ημέρας επρόκειτο να σταλεί επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία η Λευκωσία θα ενημερώνει ότι ενεργοποιεί σχετική οδηγία αναστέλλοντας την εξέταση αιτήσεων εντός του παρεχόμενου χρονικού περιθωρίου των 21 μηνών.
Με βάση τα όσα εξαγγέλθηκαν οι νεοαφιχθέντες θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους (χωρίς αυτή να εξετάζεται) και ακολούθως θα μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας όπου θα τους προσφέρονται σε είδος οι υλικές συνθήκες υποδοχής, δηλαδή σίτιση και στέγαση, χωρίς να έχουν δικαίωμα σε επιδόματα. Οποιοιδήποτε επιλέξουν να φύγουν από τον χώρο φιλοξενίας δεν θα λαμβάνουν επιδόματα.
Παράλληλα, δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία για τους πρώτους εννέα μήνες.