Έρευνα philenews: Κλείστε την είσοδο σε μετανάστες από μη εμπόλεμες ζώνες – Πιο αυστηρά μέτρα ζητούν οι πολίτες
Πιο αυστηρά μέτρα ώστε να αντιμετωπισθεί το Μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις για τις ισορροπίες στην Κύπρο και την ευημερία των κατοίκων του νησιού ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων.
Στο δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας του philenews σε συνεργασία με την εταιρεία Prime Market Research and Consulting Ltd, η αγωνία για την εξέλιξη του προβλήματος όπως καταγράφηκε στο χθεσινό πρώτο μέρος, μεταφράζεται σε διεκδίκηση και άλλων μέτρων όπως είναι η διαρκής επιτήρηση της ακτοφυλακής για αποτροπή άτυπων μεταναστών και η απλοποίηση της διαδικασίας απέλασης.
Άκρως ενδεικτική του οριακού σημείου στο οποίο βρίσκονται οι πολίτες είναι η τοποθέτησή των 3.150 ατόμων, που απάντησαν επιτυχώς στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, στο συντριπτικό ποσοστό του 83% κατά της εισόδου στο νησίμεταναστών προερχόμενων από ζώνες που δεν είναι εμπόλεμες.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε να επιτρέπεται η είσοδος στην Κύπρο σε μετανάστες που προέρχονται από χώρες που δεν εμπίπτουν σε εμπόλεμες ζώνες;», ποσοστό 83% απάντησε ότι διαφωνεί, ποσοστό 14% απάντησε ότι συμφωνεί και ποσοστό 3% ότι δεν έχει άποψη.
Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, το μεγαλύτερο ποσοστό (89%) καταγράφεται στην κατηγορία55-64 χρόνων και το μικρότερο (73%) στην κατηγορία 18-24. Σε επίπεδο επαρχιών, το μεγαλύτερο ποσοστό (88%) καταγράφεται στην Πάφο.
61% συμφωνεί με τα μέτρα της Κυβέρνησης
Αναφορικά με τα πρόσφατα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η Κυβέρνηση (διακοπή εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους, έλεγχο της ακτοφυλακής κ.α.) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τοποθετήθηκε θετικά σε ποσοστό61% (44% συμφωνεί απόλυτα και 17% συμφωνεί). Πλην, όμως, όπως διαπιστώνεται από τις απαντήσεις στα επόμενα ερωτήματα, είναι ξεκάθαρο ότι αναμένει ακόμη πιο αποτελεσματικά μέτρα.
Ποσοστό32% (12% διαφωνεί απόλυτα και 20% διαφωνεί) τοποθετήθηκε αρνητικά επί των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Στις ηλικιακές ομάδες, το μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνους που συμφωνούν με τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι στην κατηγορία άνω των 64.
Από τις άλλες απαντήσεις για λήψη αυστηρότερων μέτρων, ωστόσο, διαφαίνεται ότι μέρος όσων απάντησαν αρνητικά για τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι άτομα τα οποία επιθυμούν πιο αποτελεσματικά μέτρα.
Απαιτούνται πιο αποτελεσματικά μέτρα
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου, η αγωνία των πολιτών για τη συνεχή μεγέθυνση του Μεταναστευτικού προβλήματος, ωθεί τη συντριπτική πλειοψηφία να απαιτεί περισσότερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα.
Στο ερώτημα «Πόσο πιστεύετε θα βοηθήσουν στην μείωση της καθόδου μεταναστών τα πιο κάτω μέτρα; Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες απέλασης», ποσοστό 89% τοποθετήθηκε θετικά. Συγκεκριμένα, ποσοστό82% πιστεύει ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ και ποσοστό 7% πολύ. Η πιο συντριπτική θετική τοποθέτηση προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα των 55-64 και φτάνει το 95%. Όσον αφορά τις επαρχίες, τα μεγαλύτερα ποσοστά δίδουνη Λάρνακα και η Πάφος (86%).
Στο ερώτημα «Πόσο πιστεύετε θα βοηθήσουν, στην μείωση της καθόδου μεταναστών, τα πιο κάτω μέτρα; 24ωρη επιτήρηση της ακτοφυλακής για αποτροπή άτυπων μεταναστών», ποσοστό 81% τοποθετήθηκε θετικά. Συγκεκριμένα, ποσοστό 72% πάρα πολύ και ποσοστό9% πολύ. Κι εδώ η ηλικιακή ομάδα 55-64 έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό 89%, ενώ στις επαρχίες το μεγαλύτερο ποσοστό (84%) έδωσανη Αμμόχωστος και η Λάρνακα.
Στο ερώτημα «Πόσο πιστεύετε θα βοηθήσουν, στην μείωση της καθόδου μεταναστών, τα πιο κάτω μέτρα; Να μην δίνονται επιδόματα», ποσοστό 80% τοποθετήθηκε θετικά. Συγκεκριμένα, ποσοστό 69% πάρα πολύ και ποσοστό 11% πολύ. Η ηλικιακή ομάδα 55-64 έδωσε κι εδώ το μεγαλύτερο ποσοστό (85%) ενώ στις επαρχίες το μεγαλύτερο ποσοστό (82%) έδωσε η Λάρνακα.
Τέλος, στο ερώτημα «Πόσο πιστεύετε θα βοηθήσουν, στην μείωση της καθόδου μεταναστών, τα πιο κάτω μέτρα; Όσοι παραμένουν, να εργάζονται και να πληρώνουν φόρους κανονικά», ποσοστό 75% τοποθετήθηκε θετικά. Συγκεκριμένα, ποσοστό 63% πάρα πολύ και ποσοστό 12% πολύ.
Στις ηλικιακές ομάδες το μεγαλύτερο ποσοστό (79%) έδωσαν οι κατηγορίες 45-54 και άνω των 65 ενώ στις επαρχίες ηΛευκωσία (77%).
Ταυτότητα έρευνας:
Μέγεθος δείγματος: 3150 επιτυχημένες συνεντεύξεις
Κάλυψη: Παγκύπρια
Δειγματοληψία: Τυχαία Στρωματοποιημένη Πολυσταδιακή
Μεθοδολογία συλλογής Πληροφοριών: CAWI (Computer Aided Web Interviews)
Συμμετέχοντες: Επισκέπτες ιστοσελίδας Philenews
Περίοδος Συλλογής Δεδομένων: 22/04/2024 – 25/04/2024
Στατιστικό Σφάλμα: +/-2% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%)