Έρευνα: Ένας στους 4 μαθητές στην Κύπρο είναι θύμα εκφοβισμού
Το “Hope for Children”, τιμώντας την Παγκόσμια Hμέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού αναφέρεται σε έρευνα που διενεργείται στο πλαίσιο της εν εξελίξει Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και τη Διαχείριση της Βίας στο σχολείο (2018-2024), και στην οποία υποδεικνύεται ότι 1 στους 4 μαθητές δηλώνει ότι είναι θύμα εκφοβισμού στο σχολικό πλαίσιο, αλλά και διαδικτυακά, φανερώνοντας μια κλιμάκωση αυτού του φαινομένου τα τελευταία τρία χρόνια.
Όπως αναφέρεται επιπρόσθετα, 1 στους 5 εφήβους είναι θύμα κυβερνοεκφοβισμού, κάτι που συνάδει και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, και 1 στα 10 παιδιά περιθωριοποιείται. Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των 95% των εκπαιδευτικών, ήταν μάρτυρες βίας μεταξύ μαθητών ή μαθητριών, πέραν του 50% των μαθητών είναι παρατηρητές/θεατές περιστατικού σχολικής βίας,ενώ μόνο το 18% των μαθητών θα υπερασπιστεί/παρηγορήσει το θύμα του περιστατικού.
Τα ευρήματα αυτά, σημειώνει το “Hope for Children”, «υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή δράσεων που αποσκοπούν στην πρόληψη αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού».
Επισημαίνει ότι όταν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί διαπιστώσουν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, είναι απαραίτητο να αναλάβουν άμεσα μέτρα. «Οι γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ακούσουν και να προσφέρουν υποστήριξη στο παιδί, να καταγράψουν το περιστατικό, να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές του σχολείου, να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια αν απαιτείται, να ενισχύσουν την ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί, να του διδάξουν στρατηγικές αντιμετώπισης του εκφοβισμού και να προωθήσουν μια κουλτούρα σεβασμού και ενσυναίσθησης», προστίθεται
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το “Hope For Children” CRC Policy Center πραγματοποιεί βιωματικά εργαστήρια για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.Δύο από τα προγράμματα που προσφέρονται είναι το «Beat Bullying» που εκπαιδεύει τους μαθητές, μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης, στην αντιμετώπιση του φαινομένου και η λειτουργία των CRC Clubs σε συγκεκριμένα σχολεία με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους όπως ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η ανάθεση του ρόλου ως Πρεσβευτές των Δικαιωμάτων του Παιδιού στα σχολεία τους.
Ταυτόχρονα, προστίθεται, ο Οργανισμός σε συνεργασία με τον ΣΠΑΒΟ λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 που δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να τηλεφωνούν δωρεάν και ανώνυμα για να λαμβάνουν υπηρεσίες καθοδήγησης και ψυχολογικής υποστήριξης. Επιπλέον, ο Οργανισμός προσφέρει δωρεάν και εχέμυθα ψυχολογική, κοινωνική, νομική στήριξη και καθοδήγηση για παιδιά και γονείς, καθώς και εξ αποστάσεως καθοδήγηση μέσω της Παγκύπριας Γραμμής Στήριξης 1466.
ΚΥΠΕ