Tuesday, September 17, 2024
Home » Έρανο για €85.000 έκανε η Μονή Αββακούμ, ζήτησε δεύτερο και εισέπραξε «όχι»

Έρανο για €85.000 έκανε η Μονή Αββακούμ, ζήτησε δεύτερο και εισέπραξε «όχι»

0 comments

Έρανο για €85.000 έκανε η Μονή Αββακούμ, ζήτησε δεύτερο και εισέπραξε «όχι»

Ένα έρανο διενήργησε η Μονή Αββακούμ και όταν υπέβαλε αίτηση για δεύτερο έρανο, απερρίφθη. Οι εισπράξεις του εράνου που διήρκεσε μεταξύ Μαΐου-Νοεμβρίου του 2021 ανήλθαν σε €85.000. Ο έρανος αφορούσε κατασκευαστικές εργασίες εντός της μονής. Από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών ετέθη στη μονή και όρος να προσκομίσει την άδεια οικοδομής αλλά η Μονή δεν επανήλθε να την υποβάλει ούτε και όταν ολοκληρώθηκε ο έρανος.

Σημειώνεται, πως με την ολοκλήρωση του πρώτου εράνου, η Μονή επανήλθε ζητώντας έγκριση για δεύτερο έρανο, αλλά το υπουργείο ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο να εξετάσει νέα αίτηση, αν δεν υποβάλλονταν τα στοιχεία που ζητήθηκαν.

Το υπουργείο Εσωτερικώνέστειλε οκτώ επιστολές στη μονή ζητώντας στοιχεία. Τελικά, η Μονή προσκόμισε το 2023 τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί το 2021. Στα στοιχεία που προσκόμισε η Μονή περιλαμβάνονταν και αποδείξεις για τις δαπάνες που έγιναν (π.χ. προς τον εργολάβο) αλλά δεν εξετάστηκαν, κάτι το οποίο πιθανώς να διερευνηθεί από την Αστυνομία. Ένα από τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης, αφορά το πώς αυγάτισαν οι €85.000 του μοναδικού εράνου και έφτασαν τις €807.000 που βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο. Στο ερώτημα αυτό ενδεχομένως θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις οι μοναχοί, αν και μία από τις εκδοχές που δόθηκε είναι πως προέρχονται από εισφορές προς τον ηγούμενο και όχι προς τη Μονή. Ωστόσο, ακόμη και αν συνέβη κάτι τέτοιο, αναμένεται να ζητηθούν αποδείξεις από πού προήλθαν τα χρήματα αυτά, αν ήταν νόμιμα κ.ο.κ..

Στο υπουργείο Εσωτερικών υπεβλήθησαν, μέσω της Αρχιεπισκοπής, και δύο αιτήσεις για έρανο προς ενίσχυση μοναστηριού στο Άγιο Όρος. Τρίτη αίτηση που υπεβλήθη για έρανο, για το ίδιο μοναστήρι, απερρίφθη.

Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών σταμάτησε να εξετάζει αιτήσεις για ενίσχυση εκκλησιών, μοναστηριών κ.λπ., επειδή προέκυψαν και αντιδράσεις από πολίτες οι οποίοι παραπονούνταν ότι ζητούνταν χρήματα από τους χαμηλοσυνταξιούχους γονείς τους.

Σημειώνεται ότι εντός των ναών οι ιερείς μπορούν να ζητούν εισφορές, χωρίς να μπορεί κανείς να τους ζητήσει λογαριασμό. Ωστόσο, για εράνους εκτός του χώρου των εκκλησιών απαιτείται άδεια.

Το υπουργείο Εσωτερικών παραχωρεί ετησίως περίπου 80 άδειες για διεξαγωγή εράνων και οι εισπράξεις ανέρχονται περίπου στα €10 εκατ.

Πέραν των περίπου 80 εράνων που διενεργούνται νόμιμα, παρατηρείται το φαινόμενο παράνομων εράνων. Οι παράνομοι έρανοι έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους όταν άρχισε αυστηρός έλεγχος με αποτέλεσμα κάποιοι που δεν πληρούσαν τα κριτήρια να περάσουν στην παρανομία.

Με βάση τον «περί διενέργειας εράνων νόμο του 2014», «έρανος» σημαίνει έκκληση προς το κοινό ή οποιαδήποτε ομάδα του κοινού, που γίνεται με επιστολές, ανακοινώσεις ή άλλα έντυπα ή έγγραφα ή μέσω του ταχυδρομείου, του τύπου, του τηλεφώνου, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή του διαδικτύου ή με επισκέψεις από οικία σε οικία ή σε τόπο εργασίας και, ή με έκκληση ρητώς ή σιωπηρώς, σε οδούς ή σε άλλους δημόσιους τόπους, όπως καταβάλει, με ή χωρίς αντιπαροχή, για οποιοδήποτε φιλανθρωπικό, αγαθοεργό ή θρησκευτικό, περιβαλλοντικό και/ή φιλοζωικό σκοπό, καθώς και για ανέγερση μνημείων, χρήματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι χρήματα, χωρίς να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εράνου εντός θρησκευτικών ιδρυμάτων και ή στον περίβολο αυτών».

Η νομοθεσία δεν περιλαμβάνει συναφείς δραστηριότητες οι οποίες συντονίζονται ή διενεργούνται από τον εκάστοτε διοριζόμενο Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και ή το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (Π.Σ.Ε.Ε.).

Αυτές οι δραστηριότητες αφορούν την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, φυσικών καταστροφών και εμπόλεμων καταστάσεων οι οποίες αναλαμβάνονται σε συνεννόηση και με την εξασφάλιση της συναίνεσης της αρμόδιας Αρχής Αδειών. Κάθε τέτοια περίπτωση, γνωστοποιείται με την περίληψή της στον επικαιροποιημένο κατάλογο αδειών που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του περί Διενέργειας Εράνων Νόμου.

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να διοργανώσει έρανο εντός της Δημοκρατίας, οφείλει να εξασφαλίσει άδεια διενέργειας εράνου από την κατά περίπτωση αρμόδια Αρχή Αδειών.

Η αρμόδια Αρχή Αδειών δύναται, σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις, να αδειοδοτεί οργανωμένους φορείς, για σκοπούς διεξαγωγής εράνου, στον περίβολο των ναών, κατόπιν εξασφάλισης της σύμφωνης γνώμης της αρμόδιας Εκκλησιαστικής Αρχής.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More