Home » Άνοια: Το μεσογειακό ελιξίριο που προστατεύει το νου και παρατείνει τη ζωή – Καταναλώστε το κάθε μέρα

Άνοια: Το μεσογειακό ελιξίριο που προστατεύει το νου και παρατείνει τη ζωή – Καταναλώστε το κάθε μέρα

0 comment

Άνοια: Το μεσογειακό ελιξίριο που προστατεύει το νου και παρατείνει τη ζωή – Καταναλώστε το κάθε μέρα

Από την προστασία της καρδιάς μέχρι τη ρύθμιση της χοληστερόλης, η μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται εδώ και χρόνια ως ένα από τα πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής. Ένα βασικό συστατικό της, χαρακτηριστικό της ελληνικής κουζίνας, προστατεύει και την εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Προσθέτοντας σε ήδη θετικά δεδομένα παλαιότερων μελετών, μια ομάδα διατροφολόγων και ιατρικών ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ συμπέρανε ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιόλαδο καθημερινά είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια.

Εκτός από το ελαιόλαδο, τα υπόλοιπα συστατικά της μεσογειακής διατροφής που συνθέτουν το πλέγμα προστασίας για την υγεία, όπως επιβεβαιώνουν και προηγούμενες μελέτες, είναι τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στη νεότερη έρευνα, η ερευνητική ομάδα εντόπισε ενδείξεις ότι η αυξημένη χρήση ελαιολάδου σε τέτοιες δίαιτες μπορεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την τακτική κατανάλωση ελαιολάδου, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία ασθενών περισσότερων από 60.000 γυναικών και 31.000 ανδρών από δύο δύο βάσεις δεδομένων, που περιλαμβάνουν το ιατρικό ιστορικό, παρακολουθώντας τους ασθενείς για έως και 30 χρόνια, αλλά και δεδομένα σχετικά με την αιτία θανάτου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 4.751 από τους 92.383 ασθενείς που περιλαμβάνονται στις δύο βάσεις δεδομένων είχαν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. Συγκρίνοντας τις πληροφορίες για τη διατροφή, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν καταναλώσει τουλάχιστον μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο την ημέρα κατά τη διάρκεια των ετών της μελέτης είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την εμφάνιση άνοιας.

Επιπλέον, η επιστημονική ομάδα σημείωσε μια σημαντική παράμετρο: όσα άτομα από τη βάση δεδομένων κατανάλωναν ελαιόλαδο σε καθημερινή βάση για πολλά χρόνια, το είχαν αντικαταστήσει με το βούτυρο, τη μαγιονέζα και άλλα φυτικά έλαια στο μαγείρεμα και στις σάλτσες ή στις σαλάτες. Επομένως, οι ίδιοι άνθρωποι κατανάλωναν παράλληλα λιγότερα από αυτά τα άλλα προϊόντα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα ποσοστά άνοιας.

Καταληκτικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν περαιτέρω ότι η μεσογειακή διατροφή με περισσότερη έμφαση στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας αναστέλλοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από άλλους παράγοντες.

ygeiamou.gr

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More