Saturday, December 28, 2024
Home » «Ψηφιακός Πολίτης» εντός του 2024: ΜΟΤ, άδεια οδήγησης και ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή

«Ψηφιακός Πολίτης» εντός του 2024: ΜΟΤ, άδεια οδήγησης και ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή

0 comments

«Ψηφιακός Πολίτης» εντός του 2024: ΜΟΤ, άδεια οδήγησης και ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή

Λεπτομερώς αξιολογείται το eJustice για αποφυγή προβλημάτων είπε ο Υφυπουργός Έρευνας – «Ψηφιακός Πολίτης» εντός του 2024 – ΜΟΤ, άδεια οδήγησης και ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή

Επιβεβλημένη είναι η ανάγκη να εξεταστεί λεπτομερώς η υποδομή και οι λειτουργίες του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης eJustice, ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα, όπως ανέφερε οΥφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Νικόδημος Δαμιανού. Παράλληλα εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα επιτύχουν τελικά την σωστή λειτουργία του συστήματος.

Advertisement

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι πρόκειται για μία διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, ούτως ώστε η αξιολόγηση να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα. Τελικός στόχος, ανέφερε, η παράδοση ενός συστήματος πλήρως λειτουργικού, εύχρηστου και αποτελεσματικού.

«Η προσωρινή μετάβαση πίσω στο ενδιάμεσο σύστημα iJustice, ήταν επιβεβλημένη μετά τα σοβαρά προβλήματα που είχαμε τις πρώτες δύο βδομάδες», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν δύσκολη, όπως δύσκολη ήταν και η συγκεκριμένη αλλαγή πίσω στο iJustice μετά τη διακοπή του, ωστόσο το έφεραν εις πέρας μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο για να μπορέσει η δικαιοσύνη να λειτουργήσει ομαλά.

«Με αυτό τον τρόπο θα μας δοθεί χρόνος να αξιολογήσουμε τις διορθωτικές αλλαγές που έγιναν στο σύστημα eJustice από την Ανάδοχο εταιρεία», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι σε αυτή την προσπάθεια, το Υφυπουργείο θα εμπλέξει όλα τα μέρη για τις απόψεις τους, περιλαμβανομένου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, που αποτελεί και τον κυριότερο φορέα που επηρεάζεται.

«Δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό το θέμα», είπε.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του συστήματος, ο κ. Δαμιανού είπε ότι πρόκειται για σύστημα για το οποίοοι προδιαγραφές ετοιμάστηκαν το 2017 και του οποίου η κατακύρωση της προσφοράς έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020, επί προηγούμενης διακυβέρνησης. Έκτοτε, είπε, το σύστημα βρίσκεται σε υλοποίηση για 40 και πλέον μήνες, με σημαντικές καθυστερήσεις να καταγράφονται στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του έργου. Πρόσθεσε ότι μόνο τους τελευταίους 10 μήνες αυτής της πορείας το έχει αναλάβει η παρούσα Κυβέρνηση, που είχε να διαχειριστεί συσσωρευμένα, όπως φάνηκε, προβλήματα στο έργο αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι αυτό που εφαρμόστηκε ήταν η πρώτη φάση του συστήματος και θα αναπτύσσεται εξελικτικά. Υπάρχει, όπως είπε, περιθώριο για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό το σύστημα είναι ακέραιο, έχει σωστή αρχιτεκτονική, έχει ελεγχθεί σωστά κι αν μπορεί να υποστηρίξει σε αυτή την φάση τη δικαιοσύνη. Πρόσθεσε ότι το σύστημα eJustice είναι προς τη σωστή κατεύθυνση«φτάνει να καταφέρουμε να το κάνουμε να δουλέψει σωστά».

Ο Υφυπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, αναφέροντας ότι η ουσία είναι διαφορετική.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα διεκδικήσουν κάποιες αποζημιώσεις από την εταιρεία για την κατάσταση η οποία εξελίχθηκε, είπε ότι θα κάνουν ο,τι επιτρέπει η σύμβαση και σε συνεννόηση τους νομικούς συμβούλους του κράτους.

Όσον αφορά το κόστος του έργου, ανέφερε ότι η προσφορά γιατο eJustice κατακυρώθηκε στα 5,8 εκ. ευρώ, ωστόσο με κάποιες αλλαγές που προέκυψαν στην περίοδο των 40 μηνών για επιπλέον ανάγκες, το ποσό ανήλθε γύρω στα 7 εκ. και κάτι. Το συνολικό αυτό ποσό, πρόσθεσε, καλύπτει τη λειτουργία του συστήματος και τις άδειες χρήσης του για δέκα χρόνια.

Πρόσθεσε ότι με βάση τη συνήθη πρακτική που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα και ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, για μια περίοδο υπάρχει αποκλειστική άδεια χρήσης από τον ανάδοχο και υποχρέωση εξυπηρέτησης του συστήματος και μετά η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να αγοράσει τα πλήρη δικαιώματα. Αυτό όπως, είπε, περιλαμβάνεται στα 7 εκ ευρώ, ποσό το οποίο δεν έχει πληρωθεί αυτή τη στιγμή, αφού αφορά τα 10 χρόνια χρήσης του συστήματος.

Ερωτηθείςκατά πόσο το σύστημα δεν μπορούσε να σηκώσει τον μεγάλο αριθμό χρηστών, ο κ. Δαμιανού, ανέφερε ότι προφανώς κάτι δεν κτίστηκε σωστά ή δεν υλοποιήθηκε σωστά ως προς την υποδομή. Εξέφρασε ωστόσο αισιοδοξία, αφού όπως είπε, για αυτό υπάρχουν τεχνικές λύσεις και μετά από την σωστή αξιολόγησή του, υπάρχει τρόπος να βεβαιωθεί κανείς ότι θα αντέξει όλους τους χρήστες.

«Κάτι δεν πήγε σωστά στο στήσιμο και προφανώς κάτι δεν πήγε σωστά και στον έλεγχο πριν να δοθεί στην παραγωγή», είπε.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι στόχος παραμένει ο εκσυγχρονισμός του Κράτους μέσα από την αποτελεσματική ψηφιοποίηση σε σημαντικούς τομείς της Οικονομίας και της λειτουργίας του Κράτους, όπως είναι ο τομέας της Δικαιοσύνης.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επιτυχή υλοποίηση αυτού του στόχου», είπε.

Λεπτομέρειες για τον «Ψηφιακό Πολίτη»

Παράλληλα ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στα όσα εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρουσίαση του ετήσιου προγραμματισμού για το 2024, αναφέροντας ότι ανέδειξε την τεράστια σημασία που έχει για την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον ΠτΔ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους και η υλοποίηση ψηφιακών λύσεων για τον Κύπριο πολίτη.

Σημείωσε ότι για το Υφυπουργείο, δεν πρόκειται για υποσχέσεις αλλά για στοχοθέτηση.

«Η παρουσίαση των στόχων για το 2024, ενισχύει την ευθύνη όλων μας και μας καθιστά υπόλογους στον λαό για τα όσα έχουμε δηλώσει πως θα υλοποιήσουμε», είπε.

Αναφορικά με την τον “Ψηφιακό Πολίτη” είπε ότι πρόκειται είναι μια εφαρμογή για κινητές συσκευές που θα αποτελέσει τον κύριο άξονα των ενεργειών για την παροχή ψηφιακών λύσεων στον Πολίτη. Στόχος, είπε, αυτή η εφαρμογή να γίνει σταδιακά μέρος της καθημερινότητας, στα πρότυπα λύσεων που προσφέρουν σήμερα, με παρόμοιο τρόπο, άλλα κράτη στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εντός του 2024, θα μπορεί ο πολίτης να έχει εντός της Εφαρμογής σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητα, την άδεια οδήγησης και το έγγραφο καταλληλόλητας του οχήματος (MOT).

Στόχος πρόσθεσε είναι επίσης η ηλεκτρονική υπογραφή και η ηλεκτρονική ταυτότητα, και μέσω της εφαρμογής του Ψηφιακού Πολίτη, να υπογράφει ο πολίτης ηλεκτρονικά οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο ή να ταυτοποιηθεί σε επίσημες ιστοσελίδες του κράτους.

«Εξελικτικά η εφαρμογή θα μας επιτρέπει να προσθέτουμε επιπλέον έγγραφα και λειτουργίες που θα απλοποιήσουν τον τρόπο που διεκπεραιώνουμε ή λαμβάνουμε υπηρεσίες από το κράτος. Έτσι θα μειώσουμε την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία για τους πολίτες, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι είναι ένα εγχείρημα που παρότι ακούγεται βασικό στο πλαίσιο των απαιτήσεων της σημερινής εποχής, περιλαμβάνει πολύπλοκη τεχνική υλοποίηση την όποια το Υφυπουργείου οφείλει να φέρει εις πέρας. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά όλα τα θέματα προσωπικών δεδομένων και ασφάλειάς τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Cyprus Times

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00