Υπόθεση Θανάση Νικολάου: 5.000 έγγραφα θα μελετήσουν οι ανακριτές
Έγγραφα, καταθέσεις, πορίσματα, σημειώματα που συμποσούνται σε πάνω από 5.000 σελίδες πρέπει να μελετήσουν οι δύο ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για να εντοπίσουν τους δράστες του Θανάση Νικολάου, αλλά και αυτούς που ευθύνονται για τις παραλείψεις στην έρευνα.
Οι ποινικοί ανακριτές Θανάσης Αθανασίου, δικηγόρος και Λάμπρος Παππάς, αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ, έπιασαν δουλειά ζητώντας από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία, καθώς και το Δικαστήριο, όλο το υλικό που αφορά στην υπόθεση, εν αναμονή των όρων εντολής από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρώην ποινικός ανακριτής στην υπόθεση Σάββας Μάτσας, όταν αυτός διορίστηκε το 2021, είχε να μελετήσει με τον συνάδελφό του Αντώνη Αλεξόπουλο, 4.500 έγγραφα. Τώρα τα έγγραφα αυτά με τις νέες καταθέσεις, τα πρακτικά της θανατικής ανάκρισης και το πόρισμα θα έχουν ξεπεράσει τις 5.000.
Όπως τόνισε ο κ. Μάτσας, χρειάζεται πολλή μελέτη όλου του μαρτυρικού υλικού, γιατί οι μάρτυρες μπορεί να έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια διαφοροποιημένες καταθέσεις, πρέπει να βρεις την αλληλουχία των γεγονότων, να ενημερωθείς τι είπε κάποιος γι’ αυτό το ζήτημα και τι είπε κάποιος άλλος. Δεν είναι εύκολο το έργο τους και γι’ αυτό θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να περατωθεί η ενημέρωση, ειδικά επειδή και οι δύο ποινικοί ανακριτές δεν είχαν ως τώρα καμιά ανάμιξη στην υπόθεση.
Ο διορισμός των δύο είναι για τρεις μήνες, χρονικό διάστημα που θεωρείται πολύ μικρό για να περατωθεί μια τέτοιας έκτασης έρευνα που αφορά περίοδο από το 2005 μέχρι και σήμερα. Εξυπακούεται ότι μπορεί να ανανεωθεί ο διορισμός τους, όπως έγινε δύο φορές με τους ποινικούς ανακριτές Μάτσα και Αλεξόπουλο.
Σημειώνεται ότι στη βάση της νομοθεσίας, οι ποινικοί ανακριτές ενεργούν και έχουν όλες τις εξουσίες που έχουν οι αστυνομικοί. Δικαιούνται να καλούν κάποιον για κατάθεση ή για ανάκριση και να εκδίδουν εντάλματα έρευνας ή σύλληψης.Ωστόσο, σε περίπτωση έρευνας ή σύλληψης θα ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας που διαθέτει χειροπέδες, κελιά και την υποδομή για να εκτελεστεί ένα ένταλμα.
Όσον αφορά στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, αναφέρεται ότι όλα τα μέλη της Εθνικής Φρουράς, είτε επαγγελματίες στρατιωτικοί είτε κληρωτοί δεν βρίσκονται σήμερα στις τάξεις του στρατού. Οι αξιωματικοί έχουν αποστρατευτεί, ενώ οι τότε συνάδελφοι του Θανάση βρίσκονται σήμερα στην ηλικία των 37-38 ετών.
Οι εμπλεκόμενοι στις έρευνες της Αστυνομίας (αξιωματικοί και απλοί) έχουν αφυπηρετήσει πλην δύο που βρίσκονται ακόμη στις τάξεις της. Όλοι οι πρώην στρατιωτικοί θα κληθούν εκ νέου να αναφέρουν τι έκαμαν και τι δεν έκαμαν τότε είτε σε σχέση με τα διαβήματα του Θανάση να σταματήσει το μπούλινγκ που δεχόταν εντός της μονάδας του, είτε για τα ναρκωτικά που φαίνεται να χρησιμοποιούνταν ή και για το αίτημά του για μετάθεση. Όσον αφορά την πλευρά της Αστυνομίας, πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από όσους ενεπλάκησαν στις έρευνες ή την επιθεώρηση του φακέλου, γιατί δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε για την περίπτωση θανάτου ενός εθνοφρουρού με αποτέλεσμα να καταδικαστεί η Κύπρος από το ΕΔΑΔ για ελλιπή διερεύνηση και κυρίως γιατί δεν «είδαν» από την αρχή την εγκληματική ενέργεια. Κλειδί στην όλη έρευνα αποτελεί ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος κατά την έρευνα Μάτσα-Αλεξόπουλου είχε επικαλεστεί το δικαίωμα της σιωπής.
Περιμένουν τουςόρους εντολής
Στο μεταξύ, τους όρους εντολής από το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένουν οι δύο ποινικοί ανακριτές για να ξεκινήσουν τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο ένας εκ των δύο, ο νομικός Θανάσης Αθανασίου, έχει ήδη συνεννοηθείμε τον έτερο ποινικό ανακριτή κ. Λάμπρο Παππά και αναμένουν γραπτώς τους όρους εντολής για να δρομολογήσουν τη διαδικασία την οποία θα ακολουθήσουν.
Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ακόμη ότι έχουν αποστείλει επιστολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας και στη Νομική Υπηρεσία για να εξασφαλίσουν όλα τα έγγραφα και όλο το μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης. Παράλληλα, ζητήθηκαν από το δικαστήριο τα πρακτικά της θανατικής ανάκρισης και της απόφασης της δικαστού Ντόριας Βαρωσιώτου. Μόλις όλα αυτά παραληφθούν, θα έρθει στην Κύπρο και ο κ. Παππάς για να θέσουν τις προτεραιότητες ως προς τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε ότι η πάροδος 19 χρόνων από το έγκλημα είναι σίγουρα πρόβλημα, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσουν οτιδήποτε μπορεί να διερευνηθεί με στόχο να αντλήσουν κάθε δυνατή μαρτυρία.