Friday, November 22, 2024
Home » Τρόποι στήριξης της ασφάλειας και σταθερότητας του Λιβάνου στο μικροσκόπιο της τριμερούς συνάντησης

Τρόποι στήριξης της ασφάλειας και σταθερότητας του Λιβάνου στο μικροσκόπιο της τριμερούς συνάντησης

0 comments

Τρόποι στήριξης της ασφάλειας και σταθερότητας του Λιβάνου στο μικροσκόπιο της τριμερούς συνάντησης

Mε τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βηρυτό συναντήθηκε o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Nίκος Χριστοδουλίδης, ενώ μετά τησυνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες τους, οι τρεις ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει οικονομικό πακέτο βοήθειας στον Λίβανο, προς ενίσχυση της σταθερότητας στη χώρα.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Λίβανος είναι ο πλησιέστερος γείτονας στην Κύπρο με τον οποίον μοιράζονται μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική, κατά την οποία θα δοθεί σημαντικό οικονομικό πακέτο στήριξης προς τον Λίβανο και τον λαό του για την ανάπτυξη διαφόρων προγραμμάτων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το πακέτο αυτό θα ενισχύσει τις δυνατότητες του Λιβάνου να διαχειριστεί πολλαπλές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της διαχείρισης των συνόρων και της ασφάλειας των πολιτών του», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Επιτροπής για την ηγετική της στάση, την αποφασιστικότητα και τη δράση της σε σχέση με την παροχή της οικονομικής στήριξης.

Σημείωσε ότι η σημερινή επίσκεψη είναι σημαντική τόσο επί της ουσίας όσο και συμβολικά, αφού η κα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη Πρόεδρος της Επιτροπής που επισκέπτεται τον Λίβανο και αποτελεί ένδειξη ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της χώρας.

Πρόσθεσε ότι μαζί μπορούν να διαχειριστούν κοινές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι η Κύπρος πάντοτε υπήρξε, όπως και ο ίδιος προσωπικά, ισχυρός υποστηρικτής της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Λιβάνου.

«Λόγω της γεωγραφικής μας εγγύτητας, η Κύπρος έχει βαθύτερη κατανόηση για τις προκλήσεις και τα θέματα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος και που επηρεάζουν άμεσα και την Κύπρο, όπως και την ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργεί η κατάσταση στη Συρία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη ότι «ενώ επαινούμε τον Λίβανο που φιλοξενεί Σύρους πρόσφυγες για πέραν από 12 χρόνια, είμαστε γνώστες της τεράστιες πίεσης που δέχεται η οικονομία και η κοινωνία της χώρας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες του Λιβάνου δεν εκλαμβάνονται ως δεδομένες. Επίσης, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει. Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, συνολικά και αποτελεσματικά.

Θέλω να είμαι σαφής. Η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη για τον Λίβανο, δεν είναι βιώσιμη για την Κύπρο, δεν είναι βιώσιμη για την ΕΕ. Δεν είναι βιώσιμη εδώ και χρόνια αφού οι εξελίξεις, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες μάς αναγκάζουν να εξεύρουμε άμεσες λύσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά και εκτενώς με τους εταίρους μας, όπως και με το UNHCR, για να συζητήσουμε το θέμα της εθελούσιας (επιστροφής) και όχι μόνο. Η κατάσταση σε κάποιες περιοχές της Συρίας πρέπει να επανεξεταστεί».

Τέλος, ανέφερε ότι «η ειρήνη, η σταθερότητα, η ευημερία στον Λίβανο θα έρθει μόνο αν όλοι εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας».

Στις δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε, μεταξύ άλλων, ότι «βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι η ΕΕ υποστηρίζει ένθερμα τον Λίβανο και τον λαό του και θέλουμε να ενισχύσουμε τη μακρόχρονη συνεργασία μας.

Αυτό ήταν το πολύ ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών στην τελευταία μας συνάντηση.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ βρισκόμαστε εδώ σε πνεύμα ομαδικότητας από πλευράς της Ευρώπης για να επαναλάβουμε αυτό το μήνυμα».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, τρόπους στήριξης της ασφάλειας και σταθερότητας του Λιβάνου.

«Για να υπογραμμίσουμε τη στήριξη μας, ανακοινώνω την παροχή πακέτου στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς τον Λίβανο που θα είναι διαθέσιμο από φέτος μέχρι το 2027. Θέλουμε να συμβάλουμε στην κοινωνική-οικονομική σταθερότητα του Λιβάνου πρώτα με την ενίσχυση βασικών υπηρεσιών, όπως οι επενδύσεις, η υγεία» και άλλα, είπε η κα φον ντερ Λάιεν.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα κάτι που θα επιτρέψει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις και τον τραπεζικό τομέα του Λιβάνου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ΕΕ θα στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου και τις Υπηρεσίες Εσωτερικής Ασφάλειας με την παροχή εκπαίδευσης, εξοπλισμού και βοήθεια σε σχέση με τις υποδομές για τη διαχείριση των συνόρων, με μια συμφωνία με τη Fronex.

«Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τις νόμιμες διόδους προς την Ευρώπη και για εγκατάσταση προσφύγων από τον Λίβανο στην Ευρώπη και την ίδια στιγμή βασιζόμαστε στην καλή σας συνεργασία για αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και για την καταπολέμηση διακίνησης μεταναστών», είπε η κα φον ντερ Λάιεν.

Πρόσθεσε ότι για τη διαχείριση των Σύρων μεταναστών και τη διασφάλιση της ευημερίας τους στις φιλοξενούσες χώρες, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου είπε ότι συζήτησαν κατά τη συνάντηση τους τις διμερείς σχέσεις του Λιβάνου με τα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα την Κύπρο, όπως και τις εξελίξεις στη Γάζα.

Πρόσθεσε ότι ανανέωσε την έκκληση του στην ΕΕ για βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό και την επίτευξη λύσης στο Μεσανατολικό, αλλά και για τερματισμό της επίθεσης στο νότιο Λίβανο.

Υπογράμμισε την ανάγκη για συλλογική δράση για αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, κυρίως των ροών Σύρων, και των αρνητικών επιπτώσεων του.

Σημείωσε, επίσης, ότι η παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο εκφράζει την αλλαγή των πολιτικών της ΕΕ σε σχέση με τους Σύρους μετανάστες στον Λίβανο, ο οποίος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο βάρος από το προσφυγικό ρεύμα από τη Συρία.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλα κράτη για χειρισμό του ζητήματος.

Επεσήμανε ότι η ασφάλεια του Λιβάνου συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των χωρών της περιοχής και της ΕΕ και αντιστρόφως, υπογραμμίζοντας ότι τα όσα τεκταίνονται σε κυπριακό έδαφος είναι απλώς ένδειξη του τι μπορεί να επισυμβεί στην ΕΕ αν δεν τύχει αποτελεσματικού χειρισμού το θέμα των μεταναστευτικών ροών.

Τέλος, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις προσπάθειες του προς την κατεύθυνση της παροχής βοήθειας προς τον Λίβανο.

Μετά τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου κ. Ναχίμπ Μπέρι, ενώ στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Πρωθυπουργό της χώρας και την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More