Sunday, November 24, 2024
Home » Συζητήσεις για να έρθει στη Λάρνακα το Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Συζητήσεις για να έρθει στη Λάρνακα το Μετσόβιο Πολυτεχνείο

0 comments

Συζητήσεις για να έρθει στη Λάρνακα το Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Την ώρα που η Λάρνακα περιμένει κι επίσημα το πράσινο φως για τη δημιουργία της πρώτης κρατικής πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, δέχεται κρούσεις και από σημαντικά δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας, που επιθυμούν να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Κύπρο. Το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στην πόλη αξιωματούχοι τόσο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όσο και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διερευνώντας το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ως βάση τους τη Λάρνακα.

Στην περίπτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το ενδιαφέρον χαρακτηρίζεται, μάλιστα, θερμό. Έγκυρες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως αντιπροσωπεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρέθηκε αρχές Απριλίου στη Λάρνακα και είχε συναντήσεις τόσο με τον δήμαρχο Λάρνακας, όσο και με άλλους τοπικούς φορείς και παράγοντες της πόλης. Η επιθυμία τους, όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας, είναι να δημιουργήσουν παράρτημα με έδρα τη Λάρνακα με πολλές από τις σχολές του Πολυτεχνείου.

Στην αντιπροσωπία, μάλιστα, προτάθηκε χώρος στον οποίο θα μπορούσε να στεγαστεί το παράρτημα του ΕΜΠ. Πρόκειται για το κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ορόκλινης, η οποία θ’ αποτελεί από το καλοκαίρι γεωγραφικό διαμέρισμα του Δήμου Λάρνακας. Οι μεγάλοι χώροι του σύγχρονου κτηρίου, η τοποθεσία του, καθώς και το γεγονός πως μπορεί να παραχωρηθεί αφού όλες οι δημοτικές υπηρεσίες θα προσφέρονται από τον Δήμο Λάρνακας, ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις φαίνεται να ικανοποίησαν εκ πρώτης τους αξιωματούχους του ακαδημαϊκού ιδρύματος της Ελλάδας, που πήραν σχέδια και φωτογραφίες από τους χώρους του Κοινοτικού Συμβουλίου. Οι αξιωματούχοι του ΕΜΠ προκαταρκτικά, όπως μας υποδείχθηκε, ικανοποιήθηκαν από τις εγκαταστάσεις, από το γεγονός πως η Ορόκλινη βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, αλλά και από τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μετά και τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών.

Το ΕΜΠ δεν γνωστοποίησε ακόμη ποιες από τις εννέα σχολές του, κάποιες εκ των οποίων έχουν πολύ ψηλά διαπιστευτήρια παγκοσμίως, επιθυμεί να φέρει στη χώρα μας. Σημειώνεται πως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτελείται από τις σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών. Αν και δεν χρειάζεται συστάσεις στην Κύπρο, αφού αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές φοιτητών στη χώρα μας που ακολουθούν τεχνική κατάρτιση, αξίζει να σημειωθεί πως το ΕΜΠ είναι το παλαιότερο και πιο φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας στο τομέα της τεχνολογίας και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας από την ίδρυση του το 1837.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι αξιωματούχοι του Πολυτεχνείου είχαν ήδη και μια πρώτη επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, χωρίς να κατονομάσει το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα, επιβεβαίωσε δημόσια, κατά την πρόσφατη τέλεση των εγκαινίων του Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος, το ενδιαφέρον ελληνικών πανεπιστημίων για τη Λάρνακα και όχι μόνο.

Σ’ ό,τι αφορά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιπροσωπία του βρέθηκε πριν από περίπου δύο μήνες στη Λάρνακα, αφού επιθυμεί, επίσης, να δημιουργήσει παράρτημα στην Κύπρο. Το ενδιαφέρον των δημόσιων ΑΕΙ της Ελλάδας δεν είναι τυχαίο αυτή την περίοδο, αλλά σχετίζεται με την ψήφιση της νομοθεσίας για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα και την παροχή δυνατότητας στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να δημιουργήσουν παραρτήματα στο εξωτερικό.

Οι φορείς της Λάρνακας, πάντως, επιθυμούν διακαώς την έλευση ιστορικών και αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ελλάδας, αφού κάτι τέτοιο θα δώσει πνοή στην πόλη και την επαρχία και θα δημιουργήσει επιπρόσθετες προοπτικές ανάπτυξης σ’ ένα τομέα που επιθυμούν να επενδύσουν.

Στο Τοπικό Σχέδιο για την περιοχή των πρώην διυλιστηρίων, μάλιστα, που βρίσκεται κοντά στην Ορόκλινη, προκρίνεται η δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και φοιτητικών εστιών. Ήδη στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Λάρνακας (American University of Cyprus και UCLan Cyprus), με την προσθήκη και νέων να είναι το ζητούμενο. Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμος Λάρνακας επιθυμεί την εκμίσθωση γης από το κράτος για να δημιουργήσει φοιτητούπολη στην περιοχή του πρώην διυλιστηρίου, αλλά και το κτήριο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) που βρίσκεται στον χώρο, προκειμένου να στεγάσει κάποια πανεπιστημιακή σχολή.

Έμεινε το τελευταίο βήμα για τη σχολή του ΤΕΠΑΚ

Νέα δεδομένα ανάπτυξης θα φέρει και στην παραλιακή περιοχή Μακένζι η ίδρυση της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ. Η ανακοίνωση του πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Ζαφείρη, την περασμένη Τετάρτη πως η μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας που κατατέθηκε αξιολογήθηκε θετικά από το υπουργείο Οικονομικών φέρνει ακόμη πιο κοντά στη Λάρνακα την πρώτη κρατική πανεπιστημιακή σχολή.

Πλέον, αναμένεται η επίσημη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο, δήμος και ΤΕΠΑΚ προχωρούν από τις επόμενες μέρες στον σχεδιασμό των επόμενών τους βημάτων. Ο στόχος είναι να συσταθεί αμέσως διεθνής συμβουλευτική επιτροπή και να προχωρήσει η ολοκλήρωση των σχεδιασμών για την κτηριακή ανάπτυξη της σχολής και την ολοκλήρωση της σύνταξης των προγραμμάτων σπουδών της.

Σ’ ό,τι αφορά στις κτηριακές εγκαταστάσεις, προτάθηκε μια λύση από τον Δήμο Λάρνακας, που εάν επιλεχθεί θα εξοικονομηθεί σημαντικός χρόνος και θα δοθεί η δυνατότητα σε διάστημα μηνών να ξεκινήσουν κατασκευαστικές εργασίες. Η πρόταση αφορά σε ανέγερση της νέας πανεπιστημιακής σχολής σε χώρο δίπλα από το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου επρόκειτο να δημιουργηθούν οι υποδομές του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI). «Υπάρχει οικοδομική άδεια, είναι ώριμο έργο και θα μπορούσαμε σε 5-6 μήνες να βγούμε σε προσφορές για εργολάβο», ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, σημειώνοντας πως θα υλοποιηθούν στον ίδιο χώρο αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο και οι σχεδιασμοί για τα κτήρια του CMMI.

Αυτό που περιμένουν πλέον όλοι στη Λάρνακα είναι την πολιτική απόφαση για τη σχολή. Έπειτα και από τις δημόσιες δεσμεύσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει πολιτική βούληση για τη δημιουργία της σχολής και αυτό που απομένει να ξεκαθαριστεί είναι το πότε. Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, κατά την τέλεση εγκαινίων στη Λάρνακα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το θέμα βρίσκεται «στο τελευταίο στάδιο», προσθέτοντας πως από τα τρία στάδια έχουν ολοκληρωθεί τα δύο. Κάνοντας λόγο για ένα έργο «που θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία και θα συμπληρώσει κάτι που λείπει από την πόλη και επαρχία Λάρνακας», διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί προσωπικά τη διαδικασία.

Η Λάρνακα, πάντως, έφτασε πολλές φορές στην πηγή, χωρίς όμως να… πιει νερό. Η συγκεκριμένη σχολή είχε εξαγγελθεί και από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Μάιο του 2018, ο οποίος είχε αναφέρει, μάλιστα, πως θα πρόσφερε τα πρώτα της προγράμματα τον Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, το 2022 το Πανεπιστήμιο Κύπρου έβαλε τέλος στα σχέδια επικαλούμενο ψηλό κόστος. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις του Δήμου Λάρνακας με το ΤΕΠΑΚ, οι οποίες είχαν θετική κατάληξη.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More