Friday, January 10, 2025
Home » ΠτΔ για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: «Στόχος όλοι οι απόφοιτοί μας να παραμείνουν στην πατρίδα μας»

ΠτΔ για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: «Στόχος όλοι οι απόφοιτοί μας να παραμείνουν στην πατρίδα μας»

0 comments

ΠτΔ για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: «Στόχος όλοι οι απόφοιτοί μας να παραμείνουν στην πατρίδα μας»

Ο Δρ Νίκος Χριστοδουλίδης παραβρέθηκε στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

«Στόχος μας είναι όλοι οι απόφοιτοί μας να παραμείνουν στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δρ Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Προς τον σκοπό αυτό, σημείωσε, «έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς που διασυνδέουν την προσφορά της γνώσης και της εμπειρογνωμοσύνης με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που αναφύονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής. Ήδη, το αρμόδιο Υπουργείο υλοποιεί, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συγκεκριμένο έργο, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της αναντιστοιχείας δεξιοτήτων ανάμεσα στην αγορά εργασίας και την Εκπαίδευση».

Τιμώντας με την παρουσία του την προ-τελευταία από τις Τελετές Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Δρ Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα σχετικών ερευνών, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 θα παρουσιαστούν και τα πορίσματα που αφορούν την πορεία των αποφοίτων της χώρας συγκριτικά με την πορεία των αποφοίτων σε άλλα 16 κράτη μέλη της ΕΕ. ‘Όπως ανέφερε, στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η προσπάθεια της κυβέρνησης για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου των πανεπιστημίων με στόχο τον συσχετισμό και τη μετατροπή της παραγόμενης γνώσης σε εμπορεύσιμα προϊόντα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε εταιρείες.

«Αυτό ακριβώς το επίπεδο που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μέσα από την αφοσίωσή του στην αριστεία και μέσα από τη συνδρομή της Πολιτείας διαχρονικά», συνέχισε, «είναι που επιδιώκουμε κι εμείς ν’ αναβαθμίσουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο ως κυβέρνηση. Αυτή την Ανώτερη Εκπαίδευση, που θα δώσει στους αυριανούς επιστήμονες και πολίτες τις εξειδικευμένες γνώσεις και την κατάρτιση που απαιτούν οι διεθνείς κοινωνίες και οικονομίες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και καινοτόμες στο σημερινό περιβάλλον».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διαρκή στήριξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων επιδιώκοντας «την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πατρίδας μας και τη συνακόλουθη ανάδειξή της σε περιφερειακό διεθνές κέντρο ποιοτικής εκπαίδευσης και έρευνας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι κινήσεις αυτές εμπίπτουν στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για τον τομέα, στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της οποίας εμπλέκονται πέραν από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Εξωτερικών. Η στρατηγική, σημείωσε, «θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο μέσα από την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των πανεπιστημίων μας, τη διασύνδεση των ερευνητικών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας, την προώθηση διακρατικών συμφωνιών για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών και την επικαιροποίηση των σχετικών νομοθεσιών».

Στην ομιλία του, ο Πρύτανηςτου Πανεπιστημίου ΛευκωσίαςΚαθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το TimesHigherEducation(THE) WorldUniversityRankings2024. Σημείωσε, δε, την κατάταξή του στην 1η θέση σε Κύπρο και Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο Πρύτανης, αντλώντας παραδείγματα από τη ζωή του Μεγάλου Αλέξανδρου, κάλεσε τις απόφοιτες και τους απόφοιτους της Σχολής να είναι οραματιστές και να θέτουν μεγαλεπήβολους στόχους, να παραμένουν παράλληλα ταπεινοί, να εργάζονται σκληρά για την επιτυχία των στόχων τους με συλλογικότητα και στρατηγική σκέψη, να σκέφτονται ανατρεπτικά, να είναι δεκτικοί στην εποικοδομητική κριτική και, τέλος, να ασπάζονται τη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη.

Κλείνοντας την ομιλία του, ανάφερε: «Ένας από τους βασικούς παράγοντες για τις στρατιωτικές νίκες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν η χρήση μηχανικών και τεχνολογικών καινοτομιών για την υποστήριξη των στρατευμάτων του. Σήμερα, η χρήση της τεχνολογίας είναι ακόμη πιο κρίσιμη για την επίτευξη επιτυχίας. Εισέρχεστε στην αγορά εργασίας σε πραγματικά απίστευτα συναρπαστικές στιγμές για την ανθρωπότητα. Η πέμπτη βιομηχανική επανάσταση και ιδιαίτερα η σύγκλιση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Επαυξημένης Πραγματικότητας φέρνει ανατρεπτικές αλλαγές, όχι μόνο στον επαγγελματικό σας τομέα, αλλά σε ολόκληρη την αγορά εργασίας και στην κοινωνία μας γενικότερα, επηρεάζοντας τη ζωή μας με τρόπους που ίσως ούτε καν μπορούμε να διανοηθούμε. Ως μελλοντικοί ηγέτες στον δικό σας τομέα, έχετε μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσετε αυτές τις ανατρεπτικές τεχνολογίες. Θυμηθείτε την επιρροή που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνολογία στον πολιτικό στίβο. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τις πρόσφατες Ευρωεκλογές στην Κύπρο και φανταστείτε την τεράστια επίδραση που θα έχουν η τεχνητή νοημοσύνη και η επαυξημένη πραγματικότητα».

Η Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγήτρια Αγγελική Κοκκινάκη, με τη σειρά της, έκανε μία σύντομη αναφορά στα επιτεύγματα της Σχολής, με έμφαση στην κατάταξη του Πανεπιστήμιου ως το κορυφαίο σε Κύπρο και Ελλάδα και ανάμεσα στα 250 κορυφαία παγκοσμίως στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών στην κατάταξη Times Higher Education Subject Rankings 2024. Αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects, που κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα κορυφαία 201-300 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η Σχολή, πρόσθεσε, έχει επίσης αναγνωριστεί ως PRME Champion από την σχετική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την εκπαίδευση με γνώμονα τη βιωσιμότητα, μια μοναδική διάκριση στην Κύπρο, την Ελλάδα και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως ανέφερε, φέτος, η Σχολή επιδεικνύει αριθμό αποφοίτων που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη φήμη της.

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη και τονΑνώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά.

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00