Πρωτοποριακό ρομποτικό μηχάνημα δίνει ελπίδες σε ασθενείς να περπατήσουν ξανά – Τι λέει ασθενής με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (εικόνες)
Στην παρουσία ιατρικού κόσμου και ασθενών, παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη (8/2) το πρωτοποριακό μηχάνημα ρομποτικού εξωσκελετού συστήματος επανεκπαίδευσης βάδισης και ισορροπίας το οποίο απέκτησε το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ.
Πρόκειται για το EksoNR®, ένας «φορέσιμος» ρομποτικός εξωσκελετός, ο οποίος προσαρμόζεται γύρω από το σώμα του ασθενή έτσι να του παρέχει υπώστεοστήριξη και βοήθεια όταν κάνει αποκατάσταση από μία νευρολογική βλάβη, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλικό τραύμα ή τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.
Το EksoNR χρησιμοποιεί αισθητήρες, μοτέρ και έξυπνο λογισμικό για να βοηθήσει το θεραπευτή να διευκολύνει την αποκατάστασή και να βοηθήσει τον ασθενή να κατορθώσει περισσότερα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας. Το EksoNR έχει σχεδιαστεί για να μειώνει αυτόματα τη συμμετοχή του με τελικό στόχο ο ασθενής να περπατήσει ανεξάρτητα.
Ο ρομποτικός εξοπλισμός παρουσιάστηκε σε νεαρό ασθενή με Σκλήρυνση κατά Πλάκας ο οποίος χαμογελώντας εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό η βάδιση του.
Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Αντώνης Χαραλάμπους, ανέφερε η σημερινή μέρα είναι για όλους ιδιαίτερα σημαντική, σημειώνοντας ότι το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο Κέντρο αποκατάστασης στην Κύπρο και είναι εναρμονισμένο με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα πολυθεματικής αποκατάστασης και με πλήρη διεπιστημονική ομάδα.
Σημείωσε ότι από τις 03 Ιανουαρίου 2023, οι υπηρεσίες αποκατάστασης που αφορούν, τις νευρολογικές παθήσεις, τους πολυτραυματίες και τα καρδιοθωρακοχειρουργικά περιστατικά έχουν ενταχθεί στο ΓΕ.Σ.Υ. «Εδώ και 30 χρόνια, συνεχώς αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε και έχουμε καταστεί ισάξιοι με αντίστοιχα κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού.Στα πλαίσια της στρατηγικής μας ανάπτυξης, κρίναμε ότι η χρήση ρομποτικής τεχνολογίας στη νευρολογική αποκατάσταση ασθενών, είναι πλέον αναγκαία.
Το 2023, προκηρύχθηκε μέσω του Υπουργείου Υγείας το Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού νοσηλευτηρίων όπου λάβαμε μέρος και εγκριθήκαμε για την αγορά του ρομποτικού εξωσκελετού επανεκπαίδευσης βάδισης και ισορροπίας», υπέδειξε.
Κατά την παρουσίαση του ρομποτικού μηχανήματος, είπε ότι πρόκειται για μια επένδυση η οποία ξεπερνά τις €200.000 και μέσω του Σχεδίου Επιδότησης θα δοθεί χορηγία από το Υπουργείο στο Μέλαθρον, ύψους €100.000. Ο κ. Χαραλάμπους ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Υγείας, για τη στήριξη του η οποία είναι καθοριστική και καταλυτική για την ανάπτυξη του Μελάθρου.
Το EksoNR έχει εγκριθεί από τον FDA για χρήση μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική βλάβη ή τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Το EksoNR όπως αναφέρθηκε από τους ειδικούς ιατρούς του Μελάθρου, πρέπει να χρησιμοποιείται σε κλινικό περιβάλλον αποκατάστασης υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου θεραπευτή.
Στο philenews μίλησε ο 39χρονος Ευθύμιος Κυπριανού, ασθενής με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Όπως είπε, τα τελευταία δύο χρόνια καθηλώθηκε σε τροχοκάθισμα ωστόσο φανερά ενθουσιασμένος, εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη βοήθεια του συγκεκριμένου μηχανήματος θα βελτιωθεί η κατάστασή του, θα είναι ακόμη πιο σταθερός στη βάδιση και θα του προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο μέλλον.