Monday, November 18, 2024
Home » Ξεμείναμε από νοσηλευτές – Αποφοιτούν 120 και τα νοσοκομεία χρειάζονται 500

Ξεμείναμε από νοσηλευτές – Αποφοιτούν 120 και τα νοσοκομεία χρειάζονται 500

0 comments

Ξεμείναμε από νοσηλευτές – Αποφοιτούν 120 και τα νοσοκομεία χρειάζονται 500

Σε μεγάλες περιπέτειες φαίνεται ότι μπαίνει ο τομέας της Υγείας, αφού η έλλειψη νοσηλευτών, η οποία μέχρι σήμερα περνούσε στα ψιλά γράμματα, άρχισε τώρα να απασχολεί έντονα όλους τους εμπλεκόμενους με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, να ερμηνεύουν αριθμούς και ανάγκες διαφορετικά και να διαφωνούν, όπως διαπιστώνεται, στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καλυφθούν τα κενά που ήδη υπάρχουν στην στελέχωση των νοσηλευτηρίων της Κύπρου γενικά.

Η πρόθεση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, να προωθήσει το κράτος διαδικασίες για εισαγωγή νοσηλευτών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ινδία και οι Φιλιππίνες, φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τα νοσηλευτήρια. Οι φορείς όμως που εκπροσωπούν τους νοσηλευτές, μάλλον, έχουν διαφορετική άποψη, αφού με πρόσφατη ανακοίνωση τους έθεσαν αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια τα οποία δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για στελέχωση των κυπριακών νοσοκομείων με νοσηλευτές υπηκόους τρίτων χωρών.

Χθες, ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, εκπροσωπώντας τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Κύπρου, με την οποία προειδοποίησε ότι εάν δεν γίνει εισαγωγή νοσηλευτών στο νησί, τότε τα νοσηλευτήρια θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αναβολές χειρουργικών επεμβάσεων ή ακόμα και να αναστείλουν τη λειτουργία τους, αφού δεν θα διαθέτουν αρκετό αριθμό νοσηλευτών για να προσφέρουν υπηρεσίες με ασφάλεια.

Ανοικτό μέτωπο υπάρχει όμως και στονΟργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τις δύο συντεχνίες που εκπροσωπούν τους νοσηλευτές του δημοσίου για νέες προσλήψεις προκειμένου να ενισχυθούν τα τμήματα και κλινικές των κρατικών νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο συντεχνίες, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ είχαν προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας την οποία ακύρωσαν την τελευταία στιγμή μετά από επιστολή του ΟΚΥπΥ την οποία ακολούθησε συνάντηση. Συντεχνίες και ΟΚΥπΥ προγραμματίστηκε να τα ξαναπούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μάριος Καραϊσκάκης, ανέφερε ότι «πλέον δεν έχουμε χρόνο ούτε να καθυστερήσουμε, ούτε για να διαφωνούμε. Το πρόβλημα είναι ήδη εδώ. Τα νοσηλευτήρια ήδη δυσκολεύονται με τη στελέχωση τους και δεν μπορούν να εντοπίσουν εύκολα προσωπικό για να εργοδοτήσουν. Εάν δεν δράσουμε έγκαιρα, τότε σίγουρα, εάν λειτουργήσουν και τα νοσηλευτήρια που αυτή τη στιγμή ανεγείρονται, δεν θα μπορούμε να καλύψουμε καθόλου τις ανάγκες μας ως κράτος. Ως ΠΑΣΙΝ έχουμε προειδοποιήσει έγκαιρα για την κατάσταση διότι με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, την ανάπτυξη του τομέα, τις επεκτάσεις υπηρεσιών που βλέπαμε και βλέπουμε το πρόβλημα συνεχώς μεγαλώνει. Η έλλειψη νοσηλευτών, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται διεθνώς, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο και ήδη αρκετά κράτη έχουν προχωρήσει σε εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι για παράδειγμα η προώθηση νοσηλευτών διαφορετικών επιπέδων ή όπως είναι η ενίσχυση του θεσμού του φροντιστή υγείας κ.λπ.».

Ως Σύνδεσμος, συνέχισε ο κ. Καραϊσκάκης, «εισηγηθήκαμε να δοθούν κίνητρα στους νέους μας για να ενταχθούν στις νοσηλευτικές σχολές. Εισηγηθήκαμε, επίσης, να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση που να καθορίζει τα ποσοστά νοσηλευτών και φροντιστών υγείας στους θαλάμους όλων των νοσοκομείων. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει, με ασφαλή τρόπο, εξοικονόμηση νοσηλευτικού προσωπικού».

Για την εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες ο κ. Καραϊσκάκης ανέφερε ότι «ως ΠΑΣΙΝ εδώ και καιρό το έχουμε προτείνει. Έχουμε και τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι φοιτούν στις κυπριακές νοσηλευτικές σχολές. Αυτούς μπορούμε και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε. Πέραν αυτών, μπορούμε να εισάγουμε νοσηλευτές από τρίτες χώρες και ο εργοδότης, δηλαδή το νοσοκομείο που θα τους εργοδοτήσει να έχει την υποχρέωση εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος να τους εκπαιδεύσει ώστε να μάθουν και την ελληνική γλώσσα. Λύσεις υπάρχουν».Καταλήγοντας, ο κ. Καραϊσκάκης προειδοποίησε ότι «το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να τροχοδρομηθούν λύσεις αμέσως».

Στο ίδιο μήκος με τον κ. Καραϊσκάκη και η ανακοίνωση της ΟΕΒ, η οποία αναφερόμενη στις ανάγκες των ιδιωτικών νοσοκομείων της Κύπρου γενικά, τόνισε πως οι τεράστιες ανάγκες που ήδη υπάρχουν «αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από την ντόπια αλλά ούτε και από την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, καθ’ ότι ανάλογες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της ΕΕ». Με βάση τα δεδομένα αυτά, ανέφερε η ΟΕΒ «και με γνώμονα την αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση και καθήκον μας για διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσηλευτηρίων, μοναδική διέξοδος είναι η εργοδότηση νοσηλευτικού προσωπικού από τρίτες χώρες και η αξιοποίηση αλλοδαπών νοσηλευτών που αποφοιτούν από κυπριακές Σχολές Νοσηλευτικής». Η ΟΕΒ συμφωνεί και χαιρετίζει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την «πρόθεση του υπουργού Υγείας για σύναψη διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες για απασχόληση νοσηλευτών» και καταλήγοντας, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εάν το πρόβλημα της στελέχωσης δεν επιλυθεί αμέσως, κάποιες επεμβάσεις/ χειρουργεία σύντομα θα αρχίσουν να αναβάλλονται και αριθμός κλινικών αναμένεται ότι θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, με όλα τα πολύ αρνητικά συνεπακόλουθα στην εξυπηρέτηση των ασθενών, του συστήματος υγείας και της εικόνας της χώρας».

Φέτος θα αποφοιτήσουν μόλις 120 νέοι νοσηλευτές

Η Κύπρος, για να καλύψει τα κενά που ήδη υπάρχουν στα νοσηλευτήρια της, χρειάζεται, αυτή τη στιγμή γύρω στους 450 – 500 νοσηλευτές. Εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ανεγείρονται και ετοιμάζονται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα και νέα νοσηλευτήρια και εάν υπολογιστούν και οι νοσηλευτές που θα φθάσουν στην αφυπηρέτηση τους, τότε ο αριθμός των νοσηλευτών που θα χρειαστεί ο τομέας της Υγείας θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Παλαιότερη εκτίμηση του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών έκανε λόγο για 1.000 νοσηλευτές.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος που φθάνει στο τέλος του, σε όλες τις νοσηλευτικές σχολές των πανεπιστημίων της Κύπρου φοιτούσαν γύρω στους 400 νοσηλευτές (και στα τέσσερα έτη φοίτησης). Φέτος, θα αποφοιτήσουν γύρω στους 120 νοσηλευτές και κάποιοι από αυτούς δεν θα είναι Κύπριοι ή Ελλαδίτες για να μπορούν να εργοδοτηθούν αμέσως (στην πρόσληψη νοσηλευτών από άλλες χώρες, υπάρχουν περιορισμοί αφού υπάρχει υποχρέωση καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας).

Σε ό,τι αφορά την αναλογία νοσηλευτών και πληθυσμού, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από τα δεδομένα της ΕΕ προκύπτει ότι στην Κύπρο υπάρχουν 6 νοσηλευτές για 1.000 κατοίκους, δεδομένο που κατατάσσει το νησί μας κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More