Saturday, November 23, 2024
Home » Μεταναστευτικό: Πίεση στην ΕΕ για να κινηθεί προς τον Λίβανο

Μεταναστευτικό: Πίεση στην ΕΕ για να κινηθεί προς τον Λίβανο

0 comments

Μεταναστευτικό: Πίεση στην ΕΕ για να κινηθεί προς τον Λίβανο

Οι συγκυρίες από τη μια με την εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή και ο καλός καιρός από την άλλη, έφεραν μια πρωτοφανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών διά θαλάσσης, που κτύπησε καμπανάκι στην κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η Κύπρος δέχεται το πρώτο τρίμηνο του 2024 μεγάλη πίεση με μαζικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών, αφού από τους μόλις 78 που ήρθαν πέρσι τους πρώτους μήνες με βάρκες, φέτος εκτοξεύτηκαν στις 2.208. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να γεμίσει αίφνης το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», το οποίο ενώ τον τελευταίο χρόνο είχε πληρότητά που κυμαινόταν από τους 500-600 μετανάστες, χθες αυτή είχε εκτοξευτεί στους 1.182. Όπως μας αναφέρθηκε, τέτοιους αριθμούς το Κέντρο έχει να «δει» από το 2022, γι’ αυτό και κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες ώστε να εξεταστούν ιατρικώς, να ληφθούν τα στοιχεία τους και στη συνέχεια να αφεθούν εκτός Κέντρου.

Η πληροφόρηση που υπάρχει από αυτούς που έφτασαν είναι πως ετοιμάζονται και άλλοι να φύγουν από τον Λίβανο με προορισμό την Κύπρο, γεγονός που κτύπησε καμπανάκι στην κυβέρνηση η οποία μελετά τρόπους ανακοπής.

Στους Σύρους υπηκόους, λόγω της κατάστασης στη χώρα τους, παραχωρείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Ασύλου, καθεστώς προσωρινής προστασίας, κάτι που τους εξασφαλίζει προσωρινή διαμονή στην Κύπρο. Η παραμονή τους στο Κέντρο είναι διάρκειας δύο έως τριών εβδομάδων, ώστε να γίνουν όλες οι διαδικασίες, να υποβάλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο και στη συνέχεια ν’ ανοίξουν οι πύλες για να φύγουν ελεύθεροι και να εγκατασταθούν όπου θέλουν.

Οι Αρχές δεν είναι υποχρεωμένες να τους εξασφαλίσουν στέγη, ενώ έχουν δικαίωμα, με το καθεστώς που τους παραχωρείται, να αποταθούν στις Υπηρεσίες για λήψη των σχετικών επιδομάτων. Επίσης, έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Είναι γι’ αυτό που υποβλήθηκε εδώ και καιρό η εισήγηση από την ΥΑΜ, να μην δίνεται πρόσβαση στην εργασία σε Σύρους ώστε να είναι αντικίνητρο η άφιξή τους στην Κύπρο. Διότι φάνηκε ότι πολλοί που ήρθαν εγκαταστάθηκαν μόνιμα, δραστηριοποιούνται οικονομικά με αποτέλεσμα να προσελκύουν και άλλους. Σημειώνεται ότι παλαιότερα, όταν οι πιέσεις που δεχόταν η Κύπρος με τις μεταναστευτικές ροές ήταν σε πρωτοφανή επίπεδα, το «Πουρνάρα» φιλοξενούσε πέραν των 2.500 – 3.000 προσώπων με αποτέλεσμα να γεμίσει η περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς και να αντιδρούν οι κάτοικοι.

Δύο εκατ. Σύροι στον Λίβανο

Στο μεταξύ, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ανάμεσα στις αποφάσεις που λήφθηκαν χθες στη σύσκεψη στο Προεδρικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι:

Η άσκηση των πιέσεων στην ΕΕ ώστε με τη σειρά της να πιέσει τις Αρχές του Λιβάνου για να συγκρατήσει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφος του, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, όπως δόθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο.

Εντατικοποίηση των επαφών των κυπριακών Αρχών με τα όργανα της ΕΕ ώστε ορισμένες περιοχές της Συρίας να αποχαρακτηριστούν από μη ασφαλείς σε ασφαλείς, για να επιτραπεί ο επαναπατρισμός τους.

Αυτή τη στιγμή, στον Λίβανο υπάρχουν περί τα δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. Τώρα, με τον πόλεμο στη Γάζα και την ασταθή κατάσταση στο Λίβανο, πολλοί αποφασίζουν να αναζητήσουν αλλού τόπο ασφαλούς διαμονής. Επειδή η Κύπρος είναι η πιο κοντινή ευρωπαϊκή χώρα, οι βάρκες που χρησιμοποιούν μόλις που καταφέρνουν να προσεγγίσουν τα χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας, ενώ, παράλληλα, τα κυκλώματα διακίνησης θησαυρίζουν λαμβάνοντας αντίτιμο 3.000 δολάρια για κάθε άτομο.

Ανάμεσα στα μέτρα που λήφθηκαν είναι και η εντατικοποίηση των περιπολιών στα ανοικτά της Κύπρου, όμως επ’ ουδενί δεν μπορεί να γίνεται ανακοπή των βαρκών και εξαναγκασμό τους ώστε να επιστρέψουν στο Λίβανο, αφού κάτι τέτοιο εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους.

Το πρόβλημα, εκτιμάται, ότι θα λυθεί από τις Βρυξέλλες, γι’ αυτό και οι ενέργειες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και απ’ ευθείας με τις Αρχές του Λιβάνου. Πάντως, οι κρούσεις που έγιναν ως τώρα με τον Λίβανο, ακόμα και με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι αφίξεις θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς γι’ αυτό και υπάρχει έντονη ανησυχία ότι φέτος δεν θα συγκρατηθούν οι μεταναστευτικές ροές στα περσινά επίπεδα.
Στα θετικά είναι η μείωση κατά 85% των αφίξεων από αφρικανικές χώρες, γεγονός που αποδίδεται στα μέτρα που λήφθηκαν στις χώρες προέλευσης αλλά και στον χειρισμό των προσώπων αυτών εδώ, αφού παρέμειναν έγκλειστοι μέχρι την απέλασή τους.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More