Monday, December 23, 2024
Home » Μετά από 17 χρόνια γάμου με χωρίζει, πώς φτάσαμε εδώ;

Μετά από 17 χρόνια γάμου με χωρίζει, πώς φτάσαμε εδώ;

0 comments

Μετά από 17 χρόνια γάμου με χωρίζει, πώς φτάσαμε εδώ;

Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση

Κ Παττίχη σας χαιρετώ. Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές που μας δίνετε κάθε βδομάδα.
Η ζωή μου κυλούσε πολύ ωραία μέχρι που μια μέρα ο άντρας μου, είμαστε παντρεμένοι 17 χρόνια με 3 παιδιά, μου ανακοίνωσε ότι θέλει να χωρίσουμε! Αυτό μου ήρθε από το πουθενά γιατί εγώ πίστευα ότι είμαστε μια χαρά. Δεν τσακωνόμαστε, δεν υπήρχε ένταση στο σπίτι, όλα κυλούσαν μια χαρά μέσα στην καθημερινότητα μας. Ο ίδιος λέει ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη στη ζωή του.
Τι συνέβηκε; Πως φτάσαμε εδώ; Γιατί δεν κατάλαβα τίποτε;
Απελπισμένη

Απάντηση

Αγαπητή μου Απελπισμένη
Σε ευχαριστών για την τοποθέτηση και τις ερωτήσεις σου.
Καταλαβαίνω πόσο προκλητικό μπορεί να είναι για σένα να διαχειριστείς αυτήν την απροσδόκητη κατάσταση. Η ανακοίνωση ενός χωρισμού, ειδικά όταν δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια προβλημάτων μπορεί να είναι σοκαριστική. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι απελπισμένη και να χρειάζεσαι χρόνο για να επεξεργαστείς αυτήν την ανακοίνωση και την επερχόμενη αλλαγή. Μην διστάσεις να ζητήσεις υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή επαγγελματίες που θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις αυτή την κατάσταση.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις αυτά τα συναισθήματα, τα οποία είναι τα ίδια που βιώνουμε σε περίπτωση θανάτου ενός προσφιλούς μας ατόμου.

Τα στάδια του πένθους αναφέρονται στις διαφορετικές φάσεις ή στάδια που περνάει κάποιος άνθρωπος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του πένθους, η οποία είναι ένας φυσιολογικός και φυσικός τρόπος αντίδρασης στον χαμό ενός αγαπημένου προσώπου ή σε άλλες απώλειες. Αν και κάθε άνθρωπος μπορεί να βιώσει το πένθος με μοναδικό τρόπο, υπάρχουν γενικά κοινά στάδια που περιγράφουν την εμπειρία πολλών ανθρώπων.

Τα κύρια στάδια του πένθους, όπως περιγράφονται από την διάσημη ψυχίατρο Elisabeth Kübler-Ross στο βιβλίο της “On Death and Dying” το 1969, είναι τα εξής:

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτά τα στάδια δεν είναι πάντα γραμμικά και μπορεί να βιώνονται διαφορετικά από κάθε άτομο και για διαφορετικά διαστήματα. Τα πέντε βασικά στάδια του πένθους είναι:

  1. Αρνητική φάση (Denial): Στην αρχή, οι άνθρωποι μπορεί να αρνούνται την πραγματικότητα του χαμένου ή του αναπόφευκτου γεγονότος. Αυτή η φάση λειτουργεί σαν ένας προστατευτικός μηχανισμός.
  2. Θυμός (Anger): Όταν η πραγματικότητα αρχίζει να κατασταλάζει, μπορεί να προκύψει θυμός. Οι άνθρωποι μπορεί να εκφράσουν θυμό για την απώλεια και την αδικία της κατάστασης.
  3. Διαπραγμάτευση (Bargaining): Σε αυτό το στάδιο, οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να αναζητήσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν ή να αλλάξουν την κατάσταση. Αναζητούν τρόπους να αντισταθούν και να παζαρέψουν την πραγματικότητα της απώλειας.
  4. Κατάθλιψη (Depression): Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι άνθρωποι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος της απώλειας και μπορεί να εμφανιστεί κατάθλιψη και απόγνωση.
  5. Αποδοχή (Acceptance): Στο τελευταίο στάδιο, οι άνθρωποι αρχίζουν να αποδέχονται την πραγματικότητα της απώλειας. Αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι ο πόνος εξαφανίζεται εντελώς, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να ενσωματώσουν την απώλεια στη ζωή τους και να συνεχίσουν την πορεία τους.

Υπάρχουν ακόμα 2 στάδια τα οποία είναι λιγότερο γνωστά:

  1. Δεύτερη Ανάγνωση (Testing): Αυτό το στάδιο επισημαίνει την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και τη δεύτερη σκέψη για την κατάσταση.
  2. Επαναπροσδιορισμός (Reconstruction): Στο τελευταίο στάδιο, οι άνθρωποι ενσωματώνουν την απώλεια στη ζωή τους και αναζητούν νέο νόημα και προοπτικές.

Επιπρόσθετα επειδή δεν υπάρχει ένας εμφανής λόγος για αυτή του την απόφαση, σε αφήνει σε μια κατάσταση μετέωρη και γεμάτη ερωτηματικά.

Οι σχέσεις των ανθρώπων τείνουν να ρουτινιάζουν με τα χρόνια και γίνονται ένα συνήθειο. Η ρουτίνα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενδιαφέροντος, ενθουσιασμού και επικοινωνίας σε μια σχέση.
Οι άνθρωποι εξελίσσονται και αλλάζουν με τον χρόνο, και οι αλλαγές στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα ή τα συναισθηματικά κριτήρια μπορούν να επηρεάσουν την πορεία μιας σχέσης. Μπορεί ο άντρας σου να νιώθει ότι χρειάζεται χρόνο και χώρο για να ανακαλύψει τον εαυτό του ή να διαχειριστεί κάποια προσωπικά ζητήματα.

Ο καθένας μας έχει τις δικές του σκέψεις, αισθήματα και εμπειρίες που δεν είναι πάντα εμφανείς για τους άλλους. Ο άντρας σου μπορεί να αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα ή ανησυχίες που δεν έχει μοιραστεί μαζί σου. Για να κατανοήσετε και οι δυο σας καλύτερα την κατάσταση, θα ήταν σημαντικό να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον σύζυγό σου. Εκφράστε τα συναισθήματά σας, αλλά προσπαθήστε επίσης να ακούσετε τον λόγο που προκάλεσε αυτήν την απόφαση. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να ζητήσετε συμβουλές μαζί από κάποια επαγγελματία.

Σε περίπτωση που η επικοινωνία είναι δύσκολη ή ο σύζυγό σου δεν είναι έτοιμος να μοιραστεί, η επικοινωνία με μια επαγγελματία μπορεί να σε βοηθήσει εσένα και την οικογένειά σου να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις.
Τέλος, να θυμάστε πως η ζωή συνεχίζεται και πάντοτε υπάρχουν πηγές ελπίδας και ευκαιρίες για νέα αρχή και ανάκαμψη. Πρόσεχε τον εαυτό σου και επικεντρώσου σε πράγματα που σου φέρνουν χαρά και ευεξία.

Διαβάστε επίσηςΑΥΤΟ το άρθρο μου για την αγάπη στον εαυτό μας:

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις της ζωής με υπευθυνότητα και τόλμη. Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.

Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00