Thursday, November 14, 2024
Home » Κυπριακό λόμπι για αποχαρακτηρισμό της Συρίας

Κυπριακό λόμπι για αποχαρακτηρισμό της Συρίας

0 comments

Κυπριακό λόμπι για αποχαρακτηρισμό της Συρίας

Κυπριακό λόμπι με ζητούμενο τον αποχαρακτηρισμό συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας, ως μέτρο αντιμετώπισης των μαζικών ροών μεταναστών από τη γειτονική χώρα. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο υπουργός Εσωτερικών θα αποστείλει επιστολή προς ομάδα ομολόγων του για την πραγματοποίηση μιας μίνι υπουργικής συνόδου με αντικείμενο το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας στόχος της Λευκωσίας είναι η πραγματοποίηση της υπουργικής συνόδου στα μέσα Μαΐου.

Στην επιστολή του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θα προσκαλεί αριθμό ομολόγων του στην Κύπρο. Αντικείμενο συζήτησης η εξωτερική πολιτική με έμφαση την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας. Η υπουργική συνάντηση αποσκοπεί επίσης και στο να δημιουργηθεί και μια ομάδα πίεσης προς την ίδια την ΕΕ προκειμένου να επανεξετάσει το θέμα της Συρίας.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει και επίσκεψη αντιπροσωπείας της Τσεχίας στη Συρία προκειμένου να εξετάσει επί του εδάφους της κατάσταση. Στην συγκεκριμένη αποστολή θα συμμετέχει και η Κύπρος. Η Τσεχία, η οποία θα είναι μια από τις χώρες που θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Μαΐου, είναι σε ευθεία γραμμή τόσο με την Κύπρο όσο και με την Δανία, στο θέμα του αποχαρακτηρισμού της Συρίας.

Ο Λίβανος, όπως φάνηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδης, συνοδεία ομάδας υπουργών, είναι εξίσου ένθερμος για αλλαγή του καθεστώτος της Συρίας. Η κυβέρνηση της Βηρυτού εκτιμά, όπως και η Κύπρος, πως εάν διαφοροποιηθεί το καθεστώς που ισχύει σήμερα για τη Συρία και χαρακτηριστούν κάποιες περιοχές ως ασφαλής τότε θα μπορούν χιλιάδες Σύροι που έχουν διαφύγει στο λιβανικό έδαφος θα αναγκαστούν να επιστρέψουν. Υπολογίζεται ότι στο Λίβανο βρίσκονται σήμερα ενάμιση εκατομμύριο Σύροι.

Κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμισαν στον «Φ» και τη σημασία που έχει μια βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωσης προς το Λίβανο στο πρότυπο της βοήθειας που είχε δοθεί τόσο στην περίπτωση της Τουρκίας όσο και της Αιγύπτου. Αμφότερες οι δύο χώρες είχαν λάβει σημαντική οικονομική βοήθεια προκειμένου να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης και του μεταναστευτικού. Αν και από πλευράς ΕΕ εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις ως προς την οικονομική στήριξη του Λιβάνου, η Λευκωσία εμφανίζεται αισιόδοξη ότι στο τέλος θα επιτευχθεί μια συμφωνία. Καθοριστική θεωρείται η επικείμενη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον Λίβανο στις 2 Μαΐου.

Όσον αφορά την κινητοποίηση της FRONTEX για την παρεμπόδιση βαρκών που μεταφέρουν μετανάστες να κατευθύνονται προς την Κύπρο, είναι ένα ζήτημα – όπως εξήγησαν αρμόδιοι παράγοντες – στο οποίο δεν εμπλέκεται η κυπριακή πλευρά. Σημείωσαν ότι για να μπορεί να δραστηριοποιηθεί η FRONTEX ανοικτά του Λιβάνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την λιβανική κυβέρνηση. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν υφίσταται και εκφράζεται η ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον και μέσω της επίσκεψης φον ντερ Λάιεν στη Βηρυτό.

Πέραν όμως των κινήσεων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, σημαντικό ρόλο παίζουν στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, και οι αποφάσεις που λαμβάνει η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση. Αρμόδια κυβερνητική πηγή υπογράμμισε στον «Φ» ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν μειώσει κάθετα την παρουσία Αφρικανών μεταναστών. Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβρη του 2022 υπολογίζεται ότι είχαν έρθει στην Κύπρου κάπου 1700-1800 Αφρικανοί μετανάστες. Τον Δεκέμβρη του 2023 ο αριθμός των μεταναστών από την αφρικανική ήπειρο έχουν μειωθεί γύρω στους 100.

Όσον αφορά την περίπτωση πέραν του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας που λαμβάνουν και για το οποίο γίνεται προσπάθεια να αλλάξει, αρνητικός παράγοντας αποτελεί και η συμπεριφορά των ίδιων των Κυπρίων οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να προσφέρουν παράνομη εργασία σε Σύρους.

Επιπρόσθετα είναι και το κόστος για να φτάσει κάποιος παράτυπα στην Κύπρο. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι διακινητές χρεώνουν κάπου 3000 δολάρια για να μεταφέρουν ένα άτομα από το Λίβανο προς την Κύπρο. Ένα ταξίδι που διαρκεί κάπου 10 ώρες. Κι αυτό είναι ένα ταξίδι χαμηλότερου κόστους αλλά και πιο ασφαλές. Το ταξίδι από το Λίβανο προς την Ιταλία (το οποίο φαίνεται οι Σύροι να προτιμούν) κοστίζει 7 χιλιάδες δολάρια, είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και πιο επικίνδυνο.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More