Tuesday, November 26, 2024
Home » Θετική κατάληξη για φοίτηση από την ηλικία των 4 ετών προσδοκά η Υπ. Παιδείας

Θετική κατάληξη για φοίτηση από την ηλικία των 4 ετών προσδοκά η Υπ. Παιδείας

0 comments

Θετική κατάληξη για φοίτηση από την ηλικία των 4 ετών προσδοκά η Υπ. Παιδείας

Θετική κατάληξη για φοίτηση από την ηλικία των 4 ετών προσδοκά η Υπ. Παιδείας – Επί τάπητος το θέμα στην Επιτροπής Παιδείας της Βουλής

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη του νομοσχεδίου έτσι ώστε σύντομα να ανοίξει η πλατφόρμα των εγγραφών γιανα γίνουν δεκτά τα πρώτα παιδιά τον Σεπτέμβριο, από την ηλικία των 4 ετών και 6 μηνών, εξέφρασε την Τετάρτη η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ΑθηνάΜιχαηλίδου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής ΕπιτροπήςΠαιδείας όπου έγινε συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, ώστε η φοίτηση να αρχίζει από την ηλικία των 4 ετών. Από την πλευρά τους οι Βουλευτές της Επιτροπής σημείωσαν ότι είναι μια μεταρρύθμιση προς την σωστή κατεύθυνση.

Advertisement

Στις δηλώσεις της η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για το οποίο υπήρξαν διάφορα ζητήματα το προηγούμενο διάστημα. Εξήγησε ότι έγιναν βελτιώσεις και αναπροσαρμογές και έχει γίνει κατάληξη σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτως ώστε να μην χαθεί ένα ευρώ από αυτό το πρόγραμμα.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «αξιοποιούμε πλήρως τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ που μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2026 και δεχόμαστε παιδιά από τεσσάρων χρόνων και έξι μηνών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αν αυτό εγκριθεί από τη Βουλή, αντί τεσσάρων χρόνων και οκτώ μηνών που δεχόμαστε σήμερα». Χρόνο με το χρόνο, συνέχισε, «θα πηγαίνουμε προς τα κάτω ηλικιακά, έτσι ώστε το 2030 να μπορούμε να δεχτούμε στα σχολεία μας, υποχρεωτικά και δωρεάν, στα δημόσια και στα κοινοτικά νηπιαγωγεία τα παιδιά από τεσσάρων χρονών».

Επεσήμανε ότι είναι αντιληπτό ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να φοιτούν τα παιδιά από τεσσάρων χρονών σε σχολικό πλαίσιο, να έχουν δηλαδή την ευκαιρία δυο χρόνων φοίτησης στην προδημοτική εκπαίδευση αντί για ένα.

Είπε ακόμη ότι είναι ένας δείκτης ποιότητας, μέσα από όλες τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και φαίνεται πως η φοίτηση για δυο χρόνια στην προδημοτική εκπαίδευση έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όχι μόνο μαθησιακά αλλά και κοινωνικά, γι’ αυτά τα παιδιά, και ως προς τη συμπεριφορά τους στα θέματα βίας, παραβατικότητας αλλά και στα θέματα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης.

Η Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα θέματα αλφαβητισμού για παιδιά που έχουν δυσλεξία, παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα, τα οποία όπως είπε «μπορούμε έγκαιρα να τα διαγνώσουμε από τεσσάρων χρονών, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα τα παιδιά για τη Δημοτική και τη Μέση Εκπαίδευση αργότερα».

Παράλληλα, είπε, η κ. Μιχαηλίδου έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μπορούν να αξιοποιηθούν τα χρήματα μέχρι το 2026 και για τις υποδομές.

Σημείωσε ότι μέσω του νομοσχεδίου δημιουργούνται νέα τμήματα νηπιαγωγείων και προϋποθέσεις βελτίωσης ευρύτερα του εκπαιδευτικού συστήματος εξηγώντας ότι στο τέλος θα επωφεληθούν 22,5 χιλιάδες παιδιά από τη φοίτησή τους στα δημόσια νηπιαγωγεία και 13 χιλιάδες περίπου παιδιά από τη φοίτηση στα κοινοτικά νηπιαγωγεία.

Παράλληλα, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, «δεν εμποδίζουμε κανέναν αν θέλει να εγγράψει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο» και πρόσθεσε ότι από το 2025 θα συνεχίζεται πρόγραμμα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Ευημερίας με το οποίο επιχορηγούνται οι γονείς για να φοιτούν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία.

Ακόμα και μετά το 2030, είπε η Υπουργός, όπως συμβαίνει σήμερα με τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ο κάθε γονιός έχει το δικαίωμα να εγγράψει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο και όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, ένα 20% περίπου των γονέων αποφασίζουν, παρόλο που είναι δωρεάν η φοίτηση στο δημόσιο, να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη, έτσι ώστε σύντομα «να ανοίξουμε την πλατφόρμα των εγγραφών για να δεχτούμε τα πρώτα παιδιά τον Σεπτέμβριο, από την ηλικία των τεσσάρων ετών και έξι μηνών».

Η κ. Μιχαηλίδου ερωτηθείσα για το εάν θα διοριστούν νέοι εκπαιδευτικοί απάντησε ότι δημιουργείται η ανάγκη για γύρω στις 250 νέες θέσεις νηπιαγωγών σε αυτή την οκταετία.

Ερωτηθείσα για το εάν υπάρχει χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να ψηφίσει η Ολομέλεια της Βουλής το εν λόγω νομοσχέδιο, η Υπουργός ανέφερε: «Δεν υπάρχει, αλλά εμείς θέλουμε το ταχύτερο δυνατόν, για να μπορέσουμε να έχουμε τις εγγραφές, έτσι ώστε να δούμε και ποιες είναι οι ανάγκες. Εκεί που θα έχουμε περισσότερες εγγραφές θα τρέξουμε να βελτιώσουμε ή να επεκτείνουμε τις υποδομές. Άρα είναι για μας σημαντικό να γίνει εντός των επόμενων δύο-τριών εβδομάδων».

Σε ερώτηση για το κόστος για τη μεταρρύθμιση που αφορά στην προδημοτική η κ. Μιχαηλίδου απάντησε ότι εκτός από τα 12,5 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ για τα πρώτα δύο χρόνια, σε όλο το διάστημα μέχρι το τέλος, είναι γύρω στα 127 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν τα πάντα.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το κράτος να επεκτείνουν αυτά τα προγράμματα και μετά το 2031, η Υπουργός είπε ότι «το κράτος αναγκαστικά θα πρέπει να περιλαμβάνει από τώρα, αυτή είναι η δέσμευση, στους προϋπολογισμούς του, το κόστος για να λειτουργούν τα προγράμματα αυτά από εθνικούς πόρους. Δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι από το 2030-31 και μετά να δεχόμαστε δωρεάν από τεσσάρων ετών όσα παιδιά επιθυμούν να φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία».

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, ΧρύσανθοςΣαββίδης, ανέφερε ότι εξετάστηκε σήμερα, στην παρουσία και της Υπουργού Παιδείας, το νομοσχέδιο για επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης στην ηλικία των 4 χρόνων μέχρι το 2031 λέγοντας ότι «είναι προς την σωστή κατεύθυνση». Σημείωσε ότι αποδεικνύεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση που προσπάθησε με πολλούς τρόπους να περάσει το νομοσχέδιο, και με απειλές ότι θα χαθούν τα χρήματα, ότι αυτό δεν ίσχυε.

Είπε ακόμη ότι «σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο έχει εύρος χρόνου μέχρι το 2031 για να μπορέσει το Υπουργείο Παιδείας να οργανωθεί και σε υποδομές, σε αίθουσες και να στελεχώσει τις σχολικές μονάδες με έμψυχο υλικό». Ανέφερε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί σωστά το αναλυτικό πρόγραμμα φοίτησης των παιδιών και εξέφρασε προβληματισμό κατά πόσο θα είναι εφικτή η δημιουργία των νέων σχολικών αιθουσών και μονάδων.

Σε ερώτηση για το εάν έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες των ιδιωτικών σχολείων ο κ. Σαββίδης απάντησε ότι υπάρχει αυτός ο προβληματισμός για το 2031 και εντεύθεν λέγοντας ότι «μας έχουν πει ότι το πρόγραμμα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας θα συνεχίσει και ότι αναφέρθηκε εντός της Επιτροπής ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20% επιλέγουν τα ιδιωτικά σχολεία». Σημείωσε ότι αυτά θα εξετασθούν ξανά όταν ξεκινήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση, που ήταν έτοιμη από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αποτελεί μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αποτελεί «κορυφαία κληρονομιά που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση στην παρούσα».

Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση έχει κοινωνικά και παιδαγωγικά οφέλη εξηγώντας ότι θεμελιώνει παιδαγωγικά και κοινωνικοποιεί τα παιδιά από την ηλικία των 4 ετών και διευκολύνει την είσοδο των γονέων στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, συνέχισε, ο χρόνος υλοποίησης είναι πολύ μεγάλος και «θεωρούμε σημαντικό το Υπουργείο να εξετάσει την σύντμηση του χρονικού αυτού διαστήματος». Σημείωσε ότι παρά τον σχεδιασμό και τις διαβεβαιώσεις για την προϋπολογιστική κάλυψη στα 7 έτη για νέες υποδομές και νέο εκπαιδευτικό προσωπικό στα δημόσια νηπιαγωγεία μια κυβερνητική αλλαγή το 2028 είναι πιθανόν να επηρεάσει την εφαρμογή.

Επεσήμανε ότι με την εμπλοκή και των ιδιωτικών νηπιαγωγείων το ποσό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί, ενώ ανέφερε ότι χρειάζεται συγκεκριμένος προγραμματισμός για την αναβάθμιση των κοινοτικών νηπιαγωγείων. Παρατήρησε ακόμη ότι παρά την συμπερίληψη πρόνοιας για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία μέσω του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, με ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ, για παιδιά μέχρι 4,5 έτη, «θεωρούμε ότι οι βάσιμες ανησυχίες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων για στέρηση του δικαιώματος επιλογής τους κατά την διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου και μετέπειτα θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι η επέκταση της υποχρεωτικής δημόσιας προδημοτικής εκπαίδευσης από τα 4 χρόνια μπορεί να έχει τεράστια θετικά οφέλη για τα παιδιά και την κοινωνία και πρόσθεσε ότι είναι αποδεδειγμένο ότι η μαθησιακή διαδικασία όσο πιο νωρίς ξεκινά τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει.

Υπογράμμισε ότι η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων λέγοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα αποτελέσματα στα σχολεία εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το υπόβαθρο παιδιών.

Σημείωσε ότι αποδεικνύονται ψέματα τα όσα έλεγε η προηγούμενη Κυβέρνηση ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν μπορούσε να δεχθεί οτιδήποτε άλλο εκτός από την κακή συμφωνία που είχε κάνει η Κυβέρνηση Συναγερμού».

Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι τέθηκαν ορισμένες αρχές σήμερα ότι θα πρέπει το κονδύλι να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές προσθέτοντας ότι υπάρχει το ζήτημα της μετατροπής των κοινοτικών νηπιαγωγείων σε δημόσια νηπιαγωγεία ούτως ώστε να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παιδιών. Ανέφερε ακόμη ότι εντός της Επιτροπής ηγέρθη και το θέμα των αναλυτικών προγραμμάτων λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι επιστημονικοκεντρικά. Είπε ακόμη ότι τέθηκε και το θέμα για το εργασιακό καθεστώς των νηπιαγωγών που ήδη εργάζονται στα κοινωνικά νηπιαγωγεία.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε ότι η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση σημειώνοντας ότι η Υπουργός Παιδείας ενήργησε άμεσα και κατέθεσε ένα νομοσχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει όσα διαχρονικά τέθηκαν από πλευράς ΕΔΕΚ και στην προηγούμενη διακυβέρνηση, αλλά και στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εξήγησε ότι ουσιαστικά επεκτείνεται η δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση σταδιακά μέχρι τα 4 έτη, ενισχύεται η δημόσια εκπαίδευση με δημιουργία δομών, ενώ παράλληλα ενισχύεται και το πρόγραμμα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για την στήριξη των διδάκτρων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρις ότου το δημόσιο να έχει τις δομές για να μπορεί να παρέχει τη δημόσια εκπαίδευση από τα 4 έτη. Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων,Αλέκος Τρυφωνίδης, χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου καθώς, όπως ανέφερε, αποτελεί την ισχυρή βούληση της Υπουργού και της Κυβέρνησης για αυτή την μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της δωρεάν εκπαίδευσης στην προδημοτική.

Δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν. Ανέφερε ότι η ιδιωτική εκπαίδευση θα επιχορηγείται μέχρι το 2031 από το Υφυπουργείο Πρόνοιας και με αυτό διασκεδάζονται κάποιες ανησυχίες και θα πρέπει με βάση το σχέδιο να γίνουν τα ανάλογα κτίρια και εγκαταστάσεις όπου περίπου αντιστοιχούν σε 750 παιδιά για κάθε μήνα μείωσης προς τα κάτω.

Σημείωσε ότι επιβάλλεται τα νηπιαγωγεία να αναπτυχθούν κυρίως στις κοινότητες και υπέδειξε ότι εντός της Επιτροπής τέθηκε και το θέμα της ίσης αμοιβής των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα δημόσια νηπιαγωγεία σε σχέση με τα κοινοτικά.

«Θα αναμένουμε πολλές από τις απαντήσεις και διευκρινήσεις στην ερχόμενη συνεδρία ούτως ώστε και αυτή η μεταρρύθμιση στον τομέα της παιδείας να τροχοδρομηθεί σωστά για να αρχίσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Cyprus Times

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More