Friday, November 22, 2024
Home » Η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, στόχος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου

Η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, στόχος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου

0 comments

Η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, στόχος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου

Το ζήτημα της εξάλειψης των διακρίσεων και της καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος ειδικότερα, αποτελεί μια προτεραιότητα της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρός της, Δρ Χρίστος Μηνάς, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικών Διακρίσεων.

Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων, αναφέρει, γιορτάζουμε το δικαίωμα του κάθε συνανθρώπου μας να ζήσει μια πλήρη και παραγωγική ζωή, με αξιοπρέπεια και τιμή.

Όπως σημειώνει, το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας, με τίτλο «Για να προστατευτεί η υγεία, πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα όλων», υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ενημερωθούν και να προωθήσουν τη συμπόνια, την αλληλεγγύη, και πάνω απ’ όλα τη θέληση για αλλαγή.

Στόχος μας, αναφέρει ο Δρ Μηνάς, είναι η απομυθοποίηση της εικόνας που έχει δημιουργηθεί για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με ουσίες εξάρτησης. Είναι καιρός να αντιληφθούμε, συνεχίζει, πως αυτά τα άτομα εμπίπτουν στα πλαίσια της δημόσιας υγείας και όχι της εγκληματικότητας.

«Τα άτομα με ιστορικό εξάρτησης βιώνουν συχνά το “στίγμα του ουσιοεξαρτημένου», καθώς και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Αυτό το στίγμα τους δημιουργεί το αίσθημα του φόβου, της απομόνωσης και πολλές φορές αισθάνονται ανεπιθύμητοι σε χώρους συναναστροφής και εργασίας με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση τους», σημειώνει.

Παρατηρείται, αναφέρει, ότι στα άτομα αυτά αποδίδονται με στερεότυπη μορφή προκαταλήψεις, διακρίσεις και αρνητικά κοινωνικά γνωρίσματα (επικίνδυνος, εγκληματίας, με αδύναμο χαρακτήρα, χωρίς δεξιότητες και ενδιαφέροντα).

«Οι συνέπειες του στίγματος είναι κυρίως κοινωνικές – άδικη μεταχείριση και διακρίσεις – αλλά και ψυχολογικές, τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και για την οικογένειά του. Το στίγμα που βιώνει επιβαρύνει τη ψυχική του υγεία, καθώς και την αποκατάσταση», προσθέτει.

Παράλληλα, συνεχίζει ο Δρ Μηνάς, ο φόβος της αντιπαράθεσης με το στίγμα επηρεάζει την αποφασιστικότητα ενός ατόμου στην αλληλεπίδραση του με τους άλλους ανθρώπους, με αποτέλεσμα το άτομο να φοβάται την απόρριψη και να απομονώνεται από τους άλλους ή να κρύβει την κατάστασή του για να μην κριθεί.

«Συνεπώς, τα άτομα με ιστορικό εξάρτησης, λόγω του στιγματισμού δυσκολεύονται να αιτηθούν για βοήθεια, αλλά και εφόσον τύχουν της δέουσας βοήθειας, στην συνέχεια βρίσκουν ενώπιων τους ξανά δυσκολίες στην επανένταξή τους στην κοινωνία, να βρουν σπίτι, να βρουν εργασία ικανή για την οικονομική συντήρησή τους ή να έχουν μία φυσιολογική κοινωνική ζωή», προσθέτει.

Για αυτούς τους λόγους, αναφέρει ο Δρ Μηνάς, η ΑΑΕΚ, σε συνεργασία με κρατικούς και μη-κυβερνητικούς φορείς, προωθεί δράσεις με στόχο τη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το κοινωνικό στίγμα. Οι δράσεις αυτές είτε είναι εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ή εκπαιδεύσεις επαγγελματιών υγείας ή/και επαγγελματιών των μέσων μαζικής επικοινωνίας αποσκοπούν στην άρση/κατάρριψη του στίγματος και της κοινωνικής περιθωριοποίησης που βιώνουν τα άτομα αυτά.

Η ΑΑΕΚ καλεί όλους και όλες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια για την καταπολέμηση και άρση του κοινωνικού στίγματος.

(ΚΥΠΕ

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More