Monday, December 23, 2024
Home » Η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ενίσχυση του Σχέδιου Αμάλθεια

Η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ενίσχυση του Σχέδιου Αμάλθεια

0 comments

Η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ενίσχυση του Σχέδιου Αμάλθεια

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για ενίσχυση του Σχέδιου «Αμάλθεια».

Το ψήφισμα υποβλήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ και συγκέντρωσε 28 ψήφους υπέρ από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ. Εναντίον ψήφισαν 17 Βουλευτές από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων. Εναντίον τάχθηκε και η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ενώ υπήρξε και μια αποχή από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Προηγουμένως είχε απορριφθεί σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ για την Παλαιστίνη με 28 ψήφους εναντίον και 15 υπέρ.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε, η Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός αναφορικά με τη σύρραξη στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας και καλεί τα μέρη όπως επιστρέψουν στον διάλογο, ώστε να εργαστούν προς την επίτευξη μιας ειρηνικής και διαρκούς λύσης προς όφελος και των δύο λαών.

Καλεί επίσης τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας όπως εντείνει τις θεσμικές προσπάθειές του για άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων για επίτευξη ειρηνικής λύσης.

Απαιτεί «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων οι οποίοι βάναυσα και απάνθρωπα απήχθησαν κατά την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς».

Καταδικάζει τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων, σκληρής και ταπεινωτικής μεταχείρισης κατά των ομήρων της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Τονίζει εμφαντικά «την ανάγκη για ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του Σχεδίου «Αμάλθεια» για απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας».

Καταδικάζει έντονα την επίθεση εναντίον της ομάδας της οργάνωσης “World Central Kitchen” στη Γάζα κατά την οποία 7 εθελοντές έχασαν τη ζωή τους, καθώς και όλες τις πράξεις βίας κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι πρέπει πάντα να προστατεύονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ζητεί παράλληλα την αμεση και ταχεία διεξαγωγή έρευνας για απόδοση ευθυνών.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια η Βουλευτής Λευκωσίας Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την αδιέξοδη όπως την χαρακτήρισε κατάσταση στην περιοχή και σημείωσε ότι αυτά συμβαίνουν όταν την τύχη των ανθρώπων την παίρνουν οι ακραίοι και όταν οι ειρηνοποιοί απομακρύνονται.

Ανέφερε ότι τρεις τροπολογίες της υιοθετήθηκαν στο ψήφισμα του ΑΚΕΛ αλλά άλλες τρεις δεν υιοθετήθηκαν και για τον λόγο αυτό τις υπέβαλε προφορικά. Αυτές καταδίκαζαν τις ακρότητες απ’ όπου κι αν προέρχονται, ενώ η κα. Ατταλίδου σημείωσε ότι η Χαμάς δεν είναι άλλο από ακροδεξιά, φονταμενταλιστική οργάνωση που δεν μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη και θα πρέπει να πάρει τα ηνία η εκλελεγμένη κυβέρνηση.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του που έλαβαν το αναθεωρημένο ψήφισμα του ΔΗΚΟ την ώρα που θα άρχιζε η συνεδρία της Ολομέλειας και καλούνται να τοποθετηθούν επ΄ αυτού. Σημείωσε ότι και το κόμμα του έδωσε έγκαιρα τροπολογία που ενσωματώθηκε στο ψήφισμα του ΑΚΕΛ και αφορούσε τη δολοφονική επίθεση κατά των εθελοντών που ενσωματώθηκε. Τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος του ΑΚΕΛ, αφού όπως είπε, το θεωρούν πιο ολοκληρωμένο από αυτό του ΔΗΚΟ και δίνει την πραγματική διάσταση για το τι συμβαίνει στη Γάζα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το σημαντικό δεν είναι πιο ψήφισμα θα εγκριθεί αλλά να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός με παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας και να υπάρξουν συνομιλίες για να βρεθεί ειρηνική λύση και για τις δύο πλευρές. Καταδίκασε τις ωμότητες και τη βία και από τις δύο πλευρές καθώς και τη δολοφονία επτά εθελοντών που αγωνίζονταν να πάρουν φαγητό και φάρμακα στον παλαιστινιακό λαό . Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα πρέπει να συμβάλει στην κατάπαυση του πυρός αλλά και να συνεχίσει το σχέδιο «Αμάλθεια».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το περιεχόμενο και των δύο ψηφισμάτων τους καλύπτει απόλυτα και έκανε έκκληση να υπάρξει κοινό ψήφισμα από τη Βουλή, αφού βρίσκονται στη δύσκολη θέση να πρέπει να ψηφίσουν ένα από τα δύο.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, είπε ότι χρειάζεται να καταβληθούν προσπάθειες για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων αλλά και να τερματιστεί η αιματοχυσία που συνεχίζεται. Τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος του ΔΗΚΟ και εναντίον αυτού του ΑΚΕΛ.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι στο ψήφισμα του ΔΗΚΟ προστέθηκε και παράγραφος που καταδικάζει το θάνατο των επτά εθελοντών της World Central Kitchen. Πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει στην γειτονιά της Κύπρου είναι τραγικό και δεν υπάρχει ούτε ένας Κύπριος που να μην καταδικάζει τη βία, η οποία δεν έχει εθνικότητα. Είπε επίσης ότι η ΚΔ ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός και ευχήθηκε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες ώστε να υπάρξει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Σώμα να εγκρίνει ένα ψήφισμα το οποία θα καταδίκαζε τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Έκανε λόγο για ντροπιαστική μέρα για το κυπριακό Κοινοβούλιο. Αναφερόμενος στις τροπολογίες Ατταλίδου που δεν έγιναν αποδεκτές στο ψήφισμα του ΑΚΕΛ είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει πρόβλημα να καταδικάσει την φασιστική Χαμάς που προσφέρει χείριστη υπηρεσία στον παλαιστινιακό λαό, ωστόσο ο σκοπός του ψηφίσματος δεν ήταν να μπει ούτε στα εσωτερικά των Παλαιστινίων αλλά ούτε και του Ισραήλ για το ποιους πρέπει να εκλέγουν και ποιους όχι.

Όσον αφορά το ψήφισμα του ΔΗΚΟ, είπε ότι καταγράφει τη μέγιστη υποκρισία των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο οι οποίοι με αυτό το ψήφισμα που έφεραν σε αντιπαραβολή με το ψήφισμα του ΑΚΕΛ, δεν αναφέρουν καθόλου τη λέξη Παλαιστίνη ή Παλαιστίνιοι και δεν αναφέρουν ούτε μια λέξη κριτικής στο κράτος του Ισραήλ, όπως κάνει η Κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ. Πρόσθεσε ότι ο λαός δεν υιοθετεί αυτά που κάνει η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Ο κ. Λουκαΐδης τελείωσε την παρέμβασή του με τη χαρακτηριστική φράση «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι στο Μεσανατολικό επικρατεί αρκετός φανατισμός και δεν χρειάζεται να προσθέτουν περισσότερο. Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι αν κάποια άλλα κόμματα χρησιμοποιούσαν αυτές τις εκφράσεις όλοι θα ατνιδρούσαν.

Είπε ότι το Μεσανατολικό είναι μια τραγωδία, διαχρονική εδώ και δεκαετίες και ο ρόλος της ΚΔ δεν πρέπει να είναι ακραίος. Είχε πάντα καλές σχέσεις με τα αραβικά κράτη, πρόσθεσε, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ. Υπενθύμισε αναφορά του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις 15 Μαρτίου του 2011 ο οποίος τόνιζε ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ διανύουν την καλύτερή τους περίοδο. Διερωτήθηκε αν τότε το Ισραήλ δεν ήταν κατοχικό κράτος.

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα τους πρέπει να είναι μήνυμα υπέρ της μόνιμης, διαρκούς ειρήνης και των προϋποθέσεων που θα την επιτρέψουν. Είπε ακόμα ότι όσο οι ακραίες δυνάμεις έχουν το πάνω χέρι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Ανέφερε ότι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο θέμα είναι σωστοί και η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» ανέδειξε και τον σωστό ρόλο που πρέπει να έχει η Κύπρος. Είπε ακόμα ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει ένα ψήφισμα εκ μέρους της Βουλής όταν το ΑΚΕΛ διατηρεί απόλυτες θέσεις, μη αποδεχόμενο τις τροπολογίες της κ. Ατταλίδου για την Χαμάς.

KΥΠΕ

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00