Monday, October 7, 2024
Home » Ζούμε τις συνέπειες μιας σφαγής που έδωσε άλλοθι στον Νετανιάχου

Ζούμε τις συνέπειες μιας σφαγής που έδωσε άλλοθι στον Νετανιάχου

0 comments

Είναι πολύ βολικό να ισχυρίζονται κάποιοι ότι αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή δεν ξεκίνησε τέτοια μέρα πέρυσι.

Του Μανώλη Καλατζή

Αν έπρεπε να γίνει αναδρομή στο παρελθόν, για να μην βγάλουμε άκρη, ίσως θα έπρεπε να κάνουμε αρχή με τη πορεία του Μωυσή από την Αίγυπτο προς τη Γη της Επαγγελίας.
Δεν είναι έτσι όμως που λειτουργούν τα πράγματα.

Advertisement

Στις 6 Οκτωβρίου 2023 υπήρχε ανοιχτό ένα παράθυρο κατάληξης του παλαιστινιακού με την προοπτική της λύσης δύο κρατών.

Ποιος όμως δεν ήθελε μια τέτοια λύση; Πρωτίστως το Ιράν.

Η Χαμάς παίζοντας το παιχνίδι της Τεχεράνης προκάλεσε την σφαγή, γνωρίζοντας πολύ καλά τι θα επακολουθούσε.Αυτό που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, θα μπορούσε μέσα από τη φρίκη να έχει μια λογική, αν μπορούσε να υποχρεώσει το Ισραήλ να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να συνθηκολογήσει.

Η Χαμάς ήξερε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και επίσης ήξερε πως η απάντηση θα ήταν σκληρή. Και όμως την προκάλεσε, για να συνεχίσει το Ιράν να παίζει τον πατερναλιστικό του ρόλο στην περιοχή κρατώντας του Ισραηλινούς απασχολημένους στη Λωρίδα της Γάζας. Ουσιαστικά θυσίασαν δεκάδες χιλιάδες ζωές Παλαιστινίων για να εξυπηρετηθεί το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν.

Αυτό που δεν περίμεναν, ήταν ότι το Ισραήλ θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να τελειώνει με την Χεζμπολάχ και τα υπόλοιπα πιόνια της Τεχεράνης σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη. Και μετά ;

Μετά θα ερχόταν η ώρα να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί και με το ίδιο το Ιράν.
Το φιτίλι το άναψε η σφαγή της Χαμάς. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ δεχόταν επίθεση και όλοι ήξεραν πως θα αντιδρούσε.

Η απάντηση ήταν δυσαναλόγως βίαιη; Βεβαίως και ήταν και ίσως συνεχίσει να είναι.

Η σύγκρουση συντηρείται για να διασωθεί πολιτικά ο Νετανιάχου; Πολύ πιθανόν, αφού ενδέχεται μετά το πόλεμο να κάτσει στο εδώλιο.

Τίποτα από όλα αυτά δεν αλλάζει την ουσία. Η Χαμάς (δηλαδή το Ιράν) έδωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό το άλλοθι που τον εξυπηρετούσε για να νεκραναστηθεί πολιτικά και να καταστεί τελικώς και «ήρωας» γιατί διέλυσε τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.
Σήμερα έχουμε την επέτειο ενός εγκλήματος, το οποίο δεν είχε ως θύματα μόνο τους νεαρούς Ισραηλινούς που σφαγιάστηκαν, αλλά και τους ίδιους του Παλαιστίνιους, οι οποίοι αφελώς, τέτοια μέρα πέρυσι πανηγύριζαν.

Το Ισραήλ θα πάει τον πόλεμο ως το τέλος και όποιος νομίζει πως ξέρει τι επιφυλάσσει αυτό το τέλος είναι σίγουρο πως θα πέσει έξω.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More