Sunday, November 17, 2024
Home » Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τασούλα Χατζητοφή στο Cyprus Diaspora Forum

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τασούλα Χατζητοφή στο Cyprus Diaspora Forum

0 comments

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τασούλα Χατζητοφή στο Cyprus Diaspora Forum

Με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς τιμήθηκε για ακόμα μια φορά η Κύπρια της Διασποράς, η γνωστή διεθνώς «Κυνηγός Εικόνων», Τασούλα Χατζητοφή, σε τελετή στο Φόρουμ Κυπριακής Διασποράς, που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Λεμεσό.

Σε ανακοίνωση των διοργανωτών του φόρουμ αναφέρεται ότι το έργο της κ. Χατζητοφή «καταχειροκροτήθηκε από εκατοντάδες παρευρισκόμενους στην τελετή, οι οποίοι ταξίδεψαν από όλα τα μέρη του κόσμου ειδικά για το Φόρουμ, όπως και από πλήθος Κυπρίων του επιχειρηματικού κόσμου και άλλων χωρών, Υπουργών, διπλωματών και άλλων». Την τελετή βράβευσης της παρακολούθησαν και χιλιάδες άλλοι θεατές ανά τον κόσμο, μέσω ηλεκτρονικών καναλιών.

Advertisement

Προστίθεται ότι η κ. Χατζητοφή, παγκοσμίως αναγνωρισμένη αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την θρησκευτική ελευθερία, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς,«έστειλε ισχυρά μηνύματα στο ακροατήριο».

Ανέφερε, απευθυνόμενη σε εκπροσώπους της Κυβέρνησης, όπως γράφει το δελτίο Τύπου ότι «τη στιγμή που θα αντιληφθείτε τη δύναμη που θα έχει η Κύπρος όταν αγκαλιάσετε τη Διασπορά, για οικονομική διπλωματία, για διπλωματία ασφάλειας, και τη στιγμή που θα αλλάξουμε την ‘αφήγηση’ για το τι συνέβη στην Κύπρο, αυτή την αφήγηση που προωθούμε εδώ και 50 χρόνια και ‘’δεν πουλάει’’, τότε αυτή είναι η στιγμή που η Κύπρος θα είναι ελεύθερη».

Η κ. Χατζητοφή απήυθυνε στην Κυπριακή και Ελληνική διασπορά ισχυρή έκκληση για δράση, «καλώντας τις να καταπολεμήσουν την επιχειρούμενη από την Τουρκία εκμετάλλευση και ισλαμοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου, να τερματίσουν τις διχαστικές αφηγήσεις, που μπερδεύουν το λαό και να αντιμετωπίσουν μεθοδευμένα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων».

Η κ. Χατζητοφή τόνισε την κρίσιμη σημασία των Διεθνών Συμβάσεων, όπως της Σύμβασης της Χάγης 1954, για την Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών σε Ένοπλες Συρράξεις, που υιοθετήθηκε ως συνέπεια καταστροφών πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και που ισχύει σε οποιαδήποτε μερική ή ολική κατοχή.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι βάσει αυτής της Σύμβασης που, μετά από 18 χρόνια αγώνα, η Ολλανδία επέστρεψε τις τέσσερις πολύτιμες εικόνες του Μοναστηριού του Αντιφωνητή. Προστίθεται ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε τροποποιήσει την σχετική αστική Νομοθεσία της, ώστε να καταστεί εφικτή η επιστροφή των εκκλησιαστικών ιερών θησαυρών, βάσει της Διεθνούς Σύμβασης της Χάγης 1954.

Η κ. Χατζητοφή εξέφρασε τη λύπη της επισημαίνοντας πως, ενώ βάσει Διεθνών Συμβάσεων έχουμε καταφέρει μεγάλες επιτυχίες στον τομέα επανάκτησης θησαυρών της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην Ευρώπη και στην Αμερική, «στον τομέα επίλυσης του Κυπριακού δεν αξιοποιούμε επαρκώς τις αντίστοιχες Διεθνείς Συμβάσεις, που κατοχυρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Cyprus Times

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More