Friday, November 22, 2024
Home » Αντεπίθεση γιατρών δημοσίου: Κακεντρέχεια και μη αντικειμενικότητα από Ελεγκτική

Αντεπίθεση γιατρών δημοσίου: Κακεντρέχεια και μη αντικειμενικότητα από Ελεγκτική

0 comments

Αντεπίθεση γιατρών δημοσίου: Κακεντρέχεια και μη αντικειμενικότητα από Ελεγκτική

Λόγο για κακεντρέχεια και μη αντικειμενικότητα στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το νοσοκομείο Λευκωσίας, για το έτος 2022, κάνει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών σε υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή, στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι εάν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ εξυπηρετούσαν όλα τα περιστατικά και δεν επέλεγαν αυτά που τους συμφέρουν, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Η ΠΑΣΥΚΙ υποστηρίζει ότι «στην πληθώρα αρνητικών δημοσιευμάτων που ακολούθησαν την έκθεση κανένας δεν στάθηκε στο πλεόνασμα €12 εκατ. στον προϋπολογισμό του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας. Πλεόνασμα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του ετήσιο του κύκλου εργασιών του νοσοκομείου». Συνεπώς, προσθέτει απαντώντας στις επικρίσεις των τελευταίων ημέρων για τις απολαβές των γιατρών του δημοσίου, «οι όποιες αμοιβές δόθηκαν υπό μορφή αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία ή κίνητρα (στους γιατρούς), προφανώς απέδωσαν».

Τα έσοδα του νοσοκομείου, συνεχίζει η συντεχνία, «παρουσιάζονται αυξημένα σε σχέση με το 2021 και κακεντρεχώς γίνεται σύγκριση με δήθεν ανταγωνιστικά νοσηλευτήρια της Λευκωσίας που είχαν μεγαλύτερη αύξηση, όταν ο ανταγωνισμός είναι μόνο κατ΄ ευφημισμό, καθώς το νοσοκομείο Λευκωσίας δεν επιλέγει περιστατικά αλλά δέχεται υποχρεωτικά ότι διώχνουν τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια όπως επίσης και όλα τα περιστατικά τα οποία δεν είναι ασφαλισμένα στο ΓεΣΥ».

Για το «οριζόντιο κίνητρο» (ποσό περίπου €1800 μηνιαίως) που λαμβάνουν οι γιατροί του δημοσίου, πέραν του μισθού τους, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι «δεν αποτελεί κίνητρο παραγωγικότητας αλλά κίνητρο παραμονής (των γιατρών) στα δημόσια νοσηλευτήρια και αποτελεί μια επιτυχημένη προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές στις οικονομικές απολαβές μεταξύ ιδιωτών και κυβερνητικών ιατρών. Αυτό μπορεί εύκολα να το επιβεβαιώσει κάποιος ζητώντας τις μέσες ετήσιες αποζημιώσεις γιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων, ιδιωτών και κυβερνητικών συμβεβλημένων με τον ΟΑΥ».

Όσον αφορά τις περιπτώσεις γιατρών που έλαβαν επιδόματα και υπερωρίες που υπερβαίνουν τη μηναία μισθοδοσία τους, «κακώς παρουσιάζεται ως μεμπτό από την έκθεση, καθώς αποτελούν νόμιμη αποζημίωση σύμφωνα με εργασιακές συμφωνίες».

Για την καθυστέρηση στην ανταπόκριση ειδικών γιατρών στο ΤΑΕΠ, η ΠΑΣΥΚΙ απαντά στις επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας: «Οι εφημερεύοντες ειδικοί γιατροί αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά και εκτιμούν ασθενείς σε όλο το νοσοκομείο και δεν έχουν αποκλειστική απασχόληση στο ΤΑΕΠ. Να σημειωθεί επί τούτου ότι, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά ΤΑΕΠ, οι ειδικοί γιατροί που καλούνται στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου δεν αποζημιώνονται ξεχωριστά από τον ΟΑΥ και έτσι ο ΟΚΥπΥ έχει απώλεια επιπρόσθετων εσόδων».

Για τη μη υποβολή αιτημάτων για αποζημίωση από τον ΟΑΥ από τους γιατρούς του δημοσίου η οποία έχει ως αποτέλεσμα να χάνει έσοδα ο ΟΚΥπΥ, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει: «Λογικό να υπάρχει αριθμός μη υποβληθεισών απαιτήσεων για διάφορους λόγους, πχ στις ενδοσκοπήσεις αποφασίστηκε από τον ΟΑΥ να υποβάλλεται έντυπο χρήσης αίθουσας του νοσηλευτηρίου και οι διοικούντες του νοσοκομείου αποφάσισαν ότι το έντυπο έπρεπε να υπογράφεται από τον ίδιο τον εκτελεστικό διευθυντή του νοσοκομείο ο οποίος απουσιάζει από το νοσηλευτήριο τις μισές ημέρες διότι βρίσκεται στο Μακάρειο νοσοκομείο».

Για τη μείωση των ασθενών που εξυπηρετεί το νοσοκομείο, η συντεχνία των Κυβερνητικών γιατρών αναφέρει ότι ήταν «καθόλα αναμενόμενη λόγω εισαγωγής του ΓεΣΥ».

«Επιπλέον, η επιλογή περιστατικών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αλλά και οι επιδημίες καθόρισαν και τον αριθμό των περιστατικών που διαχειρίστηκε το νοσοκομείο», αναφέρει η συντεχνία και προσθέτει: «Ο αριθμός των περιστατικών δεν αντανακλά τη βαρύτητα των περιστατικών και τη διάρκεια νοσηλείας. Ο τρόπος με τον οποίο αποζημιώνονται τα περιστατικά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας εξηγεί η ΠΑΣΥΚΙ έχει ως αποτέλεσμα «ένα περιστατικό με κάταγμα να αποζημιώνεται περίπου το ίδιο, είτε αφορά νεαρό ενήλικα καθόλα υγιή, είτε αφορά ηλικιωμένο με πολλαπλές συννοσηρότητες. Φέτος εισήγαγε ο ΟΑΥ ποιοτικά κριτήρια στην αποζημίωση των περιστατικών, συνεπώς η αποζημίωση θα είναι δίκαιη μόνο όταν όλοι δεν επιλέγουν ποια περιστατικά θα νοσηλεύσουν».

Στις επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για μειωμένο αριθμό καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων κατά το 2022 η ΠΑΣΥΚΙ απαντά ότι «η μη ανάληψη επειγόντων καρδιοχειρουργικών περιστατικών οφειλόταν στην έλλειψη κλινών ΜΕΘ, απαραίτητων για μετεγχειρητική νοσηλεία. Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ οφειλόταν στην ανάληψη περιστατικών που δεν αναλάμβαναν άλλα νοσηλευτήρια».

Για τις επισημάνσεις που αφορούν γιατρούς οι οποίοι κατά τις πρωινές ώρες δεν είναι παραγωγικοί αλλά τα απογεύματα εργάζονται προκειμένου να πάρουν επιδόματα και υπερωρίες, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι «αν η έκθεση ήταν αντικειμενική θα ανέφερε στη σύνοψη την αύξηση των εσόδων του νοσοκομείου και το οικονομικό όφελος στο σύνολο».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More